Annabelle 2: creation

The Conjuring lät bara skymta en vinjett med en docka som hade en demon som inneboende – en liten beståndsdel av de filmernas charm i historiebyggandet runt paret Warren och deras fall. Det har redan gjorts en Annabelle vilket officiellt gör Annabelle 2: Creation till en prequel på en spin-off-prequel. Beståndsdelarna radas snabbt upp i filmens första tio minuter: en dockmakare och hans fru förlorar sin dotter i en olycka, tolv år senare anländer en grupp barnhemsbarn till deras hus och börjar ana att en viss docka i vit klänning är mer än bara en leksak.

David Sandberg har tidigare regisserat filmen Lights out och ett flertal kortfilmer (finns tillgängliga på youtube). Annabelle 2: Creation andas klassisk skräck och man har använt sig av alla trick i boken för att skapa spänning och skräck – och rör sig aldrig utanför den boken. Dörrar går igen, objekt flyttar sig och skepnader passerar – ur fokus – bakom intet ont anande karaktärer på upptäcktsfärd. Med en burkig och platt dialog får publiken all information serverad utan tillagning. Tråkigast av allt är att Annabelle 2: Creation saknar närvaro och man dras aldrig in som åskådaren i något som man bryr sig om tillräckligt mycket för att bli engagerad i karaktärernas öden.

Fadern i huset är just den dockmakare som skapade Annabelle och ovetandes lät en demon flytta in. Hans fru är sängbunden av mystiska skäl. Av barnen är det de två bästa vännerna Janice och Linda, som står litet utanför gruppen, som blir måltavlor för Annabelle. Det är alltså ingen riktig skapelseberättelse utan avhandlar händelser långt efter ”skapelsen”. Med den välvilja som från undertecknad följer med från The Conjuring är detta ändå en habil skräckfilm som gör det den ska. Medan förhållandet mellan Warren-makarna är det fundament som The Conjuring vilar på finns det dock en gräns för hur länge en karaktärslös trädocka kan vara i centrum av en filmserie. Ett annat misstag som Annabelle 2: Creation gör är att det aldrig etableras några regler för dockan och här finns inga Warrens som kan förklara om demoner och onda andar. Vi vet inte vilka förhållanden som bestämmer Annabelles handlingar, hon tycks dyka upp alla tider på dygnet och kan hoppa godtyckligt mellan olika skepnader. Trots närvaron av en nunna och en präst finns det inget driv att förklara eller ens förstå Annabelle, vilket gör detta till en relativt ineffektiv ursprungsberättelse. Efter en första halva där karaktärerna reagerar på ett osett hot går filmen över i en andra halva där de agerar mot – utan att avslöja för mycket – en demon som syns för mycket och karaktärerna beter sig på en del tvivelaktigt intelligenta sätt. Lita alltså inte på att Annabelle 2: Creation ska främja berättelsen framför jakten på skrämseleffekter. Som en del av det kommande ”the Counjuring universe” hoppas man att det i framtiden ska finnas möjlighet att göra mer av den existerande formeln.

The Conjuring lät bara skymta en vinjett med en docka som hade en demon som inneboende – en liten beståndsdel av de filmernas charm i historiebyggandet runt paret Warren och deras fall. Det har redan gjorts en Annabelle vilket officiellt gör Annabelle 2: Creation till en prequel på en spin-off-prequel. Beståndsdelarna radas snabbt upp i filmens första tio minuter: en dockmakare och hans fru förlorar sin dotter i en olycka, tolv år senare anländer en grupp barnhemsbarn till deras hus och börjar ana att en viss docka i vit klänning är mer än bara en leksak. David Sandberg har tidigare…

Review Overview

Betyg

60

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.