Anchorman 2: The Legend Continues

Anchorman-2-DisappointedDen första Anchorman fick snabbt anhängare som tyckte den var fantastiskt rolig. Will Ferrell med mustasch på 70-talet räcker visst långt för somliga. Jag minns inte så mycket av den annat än att jag inte riktigt förstod varför hyllningskörerna sjöng så högt. Förväntningarna på att en uppföljare som dyker upp nio år senare skulle leverera var nedskruvade i botten. Med all rätt.

Ron Burgundys fru blir befordrad och han själv får sparken, något som hans ego inte kan hantera. Efter ett misslyckat ultimatum att få henne att välja honom istället för jobbet finner han sig plötsligt vara ensamstående, utan arbete och med en haltande relation till sin son Walter. När allt ser som mörkast ut rekryteras han till nystartade GNN, ett bolag vars banbrytande idé är att sända nyheter 24 timmar om dygnet. Efter att ha samlat ihop sitt gamla team kommer Ron snart på kant med de som får bättre sändningstider och snubblar in i armarna på en ny kvinna.

ANCHORMAN 2: THE LEGEND CONTINUESFör mig handlade nästan samtliga av de över 110 minuter som filmen pågick om att titta på räkneverket. 20 minuter… 30 minuter… 50 minuter… Jag tror att dryga timmen hade gått innan ett enda lyckat skämt dök upp i bild. Har ni sett trailern har ni även sett det och behöver inte ödsla mer av er tid. När Brick (Steve Carell – Seeking a Friend for the End of the World) ska presentera vädret och råkar ha gröna byxor framför en green screen blir det faktiskt kul, men det är några flyktiga sekunder som filmen aldrig kommer i närheten av. Sedan var det fortfarande nästan lika mycket väntan kvar innan den tog slut. Visst, man behöver inte vika sig dubbel av skratt för att en komedi ska vara lyckad, men det är rätt tydligt att det enda syftet med Anchorman 2: The Legend Continues är att leverera så många skratt eller åtminstone fniss som möjligt per minut. När alla skämt misslyckas blir det inte mycket till film kvar att få ut något av. Inte ens de tafatta försöken att vara lite smarta och driva med Rupert Murdoch och hans illaluktande imperium kommer någonstans i denna fumliga sörja.

Kanske är det något fel med hur regissören Adam McKay satt ihop allting. Det klipps hela tiden i replikskiften och det gör att det känns väldigt hackigt. Hur mycket komisk tajming som än kanske finns i en del av skådespelarna så försvinner det eftersom de aldrig får samspela i ett obrutet sammanhang. Humor är knepigt, men att bryta av allt flöde och alla möjligheter till spontanitet på det här sättet hjälper inte. Sedan brister det även i att man aldrig får chansen att bry sig om någon eller hur något ska sluta, eftersom det inte finns speciellt mycket till berättelse eller några egentliga karaktärer. Filmen består till större delen av scener man hade kunna lyfta ur och förpassa till extramaterialet, utan att handlingen som sådan hade påverkats. Karaktärerna känns lite som seriefigurer i något enerverande barnprogram där allting ska skrikas fram, eftersom någon tydligen uppfattat att det är så man skapar komik. Det blir väldigt fort utmattande, speciellt när man känner att historien inte kommer någonstans och ingenting får det att rycka i smilbanden.

Anchorman-2-WeepingKanske kan det här fungera om man älskade första filmen och blir alldeles till sig bara av tanken på att återse karaktärerna. Eventuellt kan man även tycka att det här är roligt om man precis kommit in i puberteten eller om man är ett gigantiskt fan av Will Ferrell (Casa de mi Padre). Jag har aldrig förstått mig på honom och aldrig tyckt att han är är någon vidare komiker. Då blir svårt att inte tycka ganska illa om Anchorman 2: The Legend Continues.

 

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

2 comments

 1. Jag förstår verkligen inte hur planeringen fungerar i valet av vem som ska regissera vad här på filmfenix. Att låta någon som inte förstår sig på Will Ferrell och inte heller tycker han är någon vidare komiker(Nyströms egna ord) recensera en film som detta är som att slå spiken i kistan redan från början.

  Det borde ju tänds ett ljus hos någon redan från början att detta är kanske inte bästa sättet att skapa en bra recension.

  ”Jag har aldrig förstått mig på honom och aldrig tyckt att han är någon vidare komiker. Då blir svårt att inte tycka ganska illa om Anchorman 2: The Legend Continues.”

  I ovanstående text går det ju läsa rakt ut att recensenten tycker illa om filmen p.g.a. Will Ferrell. Då det också står klart att recensenten hade dessa känslor innan han hade sett denna film gör ju att recensionen saknar all trovärdighet. Det hela blir ointressant och bara ett slöseri med utrymme.

 2. Naturligtvis är det olyckligt att du uppfattar recensionen som ett slöseri med utrymme, men jag köper inte riktigt ditt resonemang kring vilka som är lämpliga att recensera en viss titel.

  Jag tycker att det ärligaste man kan göra är att redogöra för sina känslor inför en film. Vad som finns där för att påverka omdömet och andra aspekter. Är man lika olämplig att recesera en titel om man anser att Ferrell är guds gåva till humorn? Då man man ju resonera kring att kärleken till Ferrell är anledningen till en eventuell fullpoängare. Saknar den trovärdighet även då? Skulle de bästa valet av recensent varit någon som har ett fullständigt neutral förhållningssätt till Ferrell? Ska man bara recensera filmer man tror att man kommer att tycka om? Den biten får du gärna förklara för mig.

  Hade recensionen enbart bestått av stycket du väljer att citera i din kommentar hade kritiken definitivt varit befogad, men nu tycker jag mig faktiskt föra resonemang, bland annat om att regissören väljer att klippa sönder scener, att sättet att levererar repliker skrikandes och att man i manus väljer bort att grunda karaktärerna i något till förmån fler fler sketcher, som förklarar det låga betyget.

  För mig handlar mina recensioner om att förmedla åsikter, tankar och känslor kring en film. Sedan får man gärna tycka att jag har fel eller tycka att det är ointressant att läsa eller att jag förmodligen är en fullkomlig idiot. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.