An Inconvenient Sequel: Truth to Power

Att inte tro på global uppvärmning är som att inte tro på gravitation. Hoppa ut från 10:e våningen och beviset kommer snabbt och hårt. Problemet med klimatförändringar är att de inte är lika uppenbara i vardagen. Det finns trots överväldigande oberoende bevis människor som väljer att ”tro” på andra förklaringar till varför isen vid nordpolen smälter och jorden medeltemperatur fortsätter att klättra uppåt. Att fortsätta släppa ut växthusgaser från fossila källor har redan börjat ge märkbara konsekvenser.

Al Gore har hela sin karriär kämpat för jordklotet och mot klimatförändringar och han har betalat ett pris för detta. Efter den första dokumentären An Inconvenient Truth från 2006 fick han motstå en hel del kritik och förakt och då främst i USA. Dokumentären hånades och plockades ner i sina beståndsdelar istället för att se helheten. Tio år senare kommer An Inconvenient Sequel och det har hänt väldigt mycket sedan sist. Trumps onda ande svävar otäckt över uppföljaren som gör den stundtals mer filmlik än dokumentär vilket är spännande.

Sedan 2006 har elva somrar passerat och alla har slagit värmerekord. Frågorna som besvaras i uppföljaren är vem är Al Gore? Vad har han gjort sedan sist? Hur kommer vi klara utmaningarna med klimatförändringarna? Finns det något hopp?

Dokumentären är gjord av paret Bonni Cohen och Jon Shenk som försöker hålla jämna steg med den passionerade och energiska för detta vicepresidenten i sin outtröttliga kamp i klimatfrågan. De håller sig till den första dokumentärens formula. Vi får se delar av Gores föreläsningar med pedagogiska illustrationer, besök i områden som drabbats av naturkatastrofer som förstärkts av klimatförändringar och även bakom kulisserna i Gores vardag. Givetvis avhandlas presidentvalet i USA och Parisavtalet och hur Gore i kulisserna spelade en väldigt viktig roll för att det faktiskt blev ett så bra utfall som det blev.

Med svenska ögon är An Inconvenient Sequel inte lika radikal som den amerikanska publiken ser den. Även om den kanske inte i alla delar kommer med nyheter är budskapet inte mindre viktigt nu än 2006. Det som lät kritiskt då är inte mindre brådskande nu. I en sekvens står Al Gore på Miamis gator med vatten upp till knäna och talar med lokala politiker. De ska mota översvämningarna genom att höja gatunivån 30 cm och pumpa läns. Gore konstaterar krasst att det är svårt att hålla havet ute med pumpsystem. När isarna på nordpolen smälter höjs vattennivåerna i världshaven successivt.

An Inconvenient Sequel är en bra dokumentär om ett ämne som inte diskuteras nog och inte ageras på tillräckligt mycket. Det handlar lika mycket om att ställa krav på politiker att ändra färdriktning som att titta på sina egna möjligheter till förändring. Var obekväm! Vet du inte var du ska börja så se den här dokumentären. Alla kan göra något. Du med.

Att inte tro på global uppvärmning är som att inte tro på gravitation. Hoppa ut från 10:e våningen och beviset kommer snabbt och hårt. Problemet med klimatförändringar är att de inte är lika uppenbara i vardagen. Det finns trots överväldigande oberoende bevis människor som väljer att "tro" på andra förklaringar till varför isen vid nordpolen smälter och jorden medeltemperatur fortsätter att klättra uppåt. Att fortsätta släppa ut växthusgaser från fossila källor har redan börjat ge märkbara konsekvenser. Al Gore har hela sin karriär kämpat för jordklotet och mot klimatförändringar och han har betalat ett pris för detta. Efter den första…

Review Overview

Betyg

80

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.