An american affair

an-american-affair-images-39b6ac92-7101-4480-898b-baa76383182

Att vara på väg in i puberteten är inte lätt. Plötsligt börjar tjejerna som tidigare bara varit användbara som lämpliga att dra i flätorna på rasterna få en helt annan dimension. Som trettonårig grabb vet man inte vad man ska ta sig till. En ny värld håller precis på att öppna sig. I brist på annat får en tummad Playboy inne på toaletten duga.

 

Adam (Cameron Bright) har precis börjat glänta på dörren till vuxenvärlden. Tafatta försök med skolflickorna där tungkyssar och lekar som ”handtag, famntag, klapp eller kyss” blandas med tokrunkande på familjens toalett med ett välanvänt nummer av Playboy framför ögonen. Av en tillfällighet får Adam en dag syn på grannfrun som sitter i morgonrock med brösten synliga. Hon sitter utstuderat i ljuset och bara väntar på att bli sedd av någon. Någon som Adam. Det visar sig att grannfrun inte bara sitter lättklädd i ett fönster utan hon har även frekventa herrbesök i hemmet. Adam följer allt från sitt fönster och beslutar sig för att stifta närmare bekantskap med Catherine Caswell (Gretchen Mol) som grannen heter. Han erbjuder sig att göra trädgårdsarbete åt henne, samtidigt som han fortsätter att spionera på henne. Plötsligt känner han igen en av de besökande herrarna. Det är John Fitzgerald Kennedy. Amerikas president har en affär med Adams granne. Detta gör bara Adams pubertala lockelse av Catherine ännu större. Något som hans föräldrar inte alls gillar.

affair3

Detta är fiktion baserat på en verklig händelse. John F Kennedy mördades i Dallas och att han hade kvinnoaffärer är åtminstone en sanning som sipprat ut. Om den är sann eller inte kan inte jag avgöra. I ”An American affair” är det ingen tvekan om att det är en affär. Det ska tydligen finnas en verklig person bakom Catherine Caswell. Det skulle vara en kvinna vid namn Mary Pinchot Meyer, som har stora likheter med filmens Catherine. Filmens Adam är däremot helt påhittad.

affair2

I filmen blir det tydligt att det ligger en komplott bakom mordet på Kennedy och att det är amerikanske myndigheter inblandade och att det är Grisbukts-problematiken som Kennedy inte ville lösa genom att ge exilkubanerna flygunderstöd som är grundbulten i det hela.

affair1

Förutom den politiska sidan som visas med all tydlighet pågår en annan historia och det är Adams stapplande steg in i vuxenvärlden. Han är utan tvekan ett barn fortfarande, men han vill vara vuxen och han vill behandlas som vuxen. Förmodligen kommer han om några år att besöka Bethel (Woodstock-festivalen), men just nu är han fast i att fortfarande behandlas som ett barn. Catherine å sin sida är vuxen, men vill nog helst börja om sitt liv. Hon konstaterar att hon är ex-fru, ex-mamma och ex-älskarinna.

Kennedy-mordet kommer förmodligen fortsätta att vara föremål för spekulationer. Denna film är alltså lite konspirationsteori och lite relationsdrama och regisserad av svensken William Olsson och helt kalt värd att se.

Att vara på väg in i puberteten är inte lätt. Plötsligt börjar tjejerna som tidigare bara varit användbara som lämpliga att dra i flätorna på rasterna få en helt annan dimension. Som trettonårig grabb vet man inte vad man ska ta sig till. En ny värld håller precis på att öppna sig. I brist på annat får en tummad Playboy inne på toaletten duga.   Adam (Cameron Bright) har precis börjat glänta på dörren till vuxenvärlden. Tafatta försök med skolflickorna där tungkyssar och lekar som ”handtag, famntag, klapp eller kyss” blandas med tokrunkande på familjens toalett med ett välanvänt nummer…

Review Overview

Betyg

70

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.