American Made

American Made är den osannolika historien om Barry Seals, en flygkapten som för TWA som kom att bli pilot för både CIA och Medellín kartellen under 80-talet. Seals var en förbaskat bra pilot och kom att tjäna stora pengar på sina flygningar. Men det fanns en mörk baksida till allt.

Filmen börjar sent 70-tal där Barry Seals är pilot på reguljärflyg men känner att hans liv står still. För att tjäna lite extra pengar smugglar han in cigarrer till USA.  CIA konfronterar honom och erbjuder honom ett nytt jobb, han skall flyga ett av deras spaningsplan nere i Sydamerika och ta bilder på kommunistiska rebeller. De erbjuder bra pengar och Seals som är trött på sitt ordinära liv tackar ja. Under ett uppdrag nere i Colombia blir Seals ”inbjuden” till Pablo Escobar, denne erbjuder honom stora pengar om Seals kan flyga in kokain till USA. Snart är insyltad upp över öronen i olagliga affärer, men så länge pengar rullar in är det väl inga problem?

American Made är gjord med glimten i ögat och visar upp USAs smutsiga byk. Hur CIA egentligen inte hade någon koll på vad de gjorde men ändå öste ner pengar i att stoppa kommunismens utbredning i Latinamerika samtidigt som tvivelaktiga personer som Barry Seals tjänade mer pengar än de hade tid att göra av med. Seals är egentligen inte en dålig person men han har dåligt omdöme, han blir indragen i den ena smutsiga affären efter den andra tills han är så djup indragen att han inte kan ta sig ur, pengarna är drivkraften men han inser aldrig den fara han utsätter sig själv eller sin familj för. Det är först när han står på kanten och inser hur långt han har gått och hur omöjligen kan ta ur det hela som han förstår vidden av sitt agerande.

American Made är som film professionell ut i fingerspetsarna. Doug Liman står för regin, Tom Cruise spelar huvudrollen och Brian Grazer producerar. De hade antagligen kunnat göra denna typ av film i sömnen och den hade fortfarande sett snygg ut. Och där i kanske min kritik av filmen ligger, allting är snyggt, välproducerat och småtrevligt. Men under ytan finns det inte så mycket. American Made är en typisk film där man har trevligt när man ser den men filmen lämnar inget intryck på mig. Den berättar sin historia men inte så mycket mer.

Samtidigt så är det ungefär vad en film som denna bör göra. Och just nu är Colombia och drogaffärer det nya svarta när det gäller film och tv-serier så American Made är gjord i precis rätt tid. Bra skådespelare, tajt regi och klippning gör att jag rekommenderar att du hyr filmen och ser den en gång i varje fall. En bra söndagsfilm tillsammans med bakfyllepizzan.

American Made är den osannolika historien om Barry Seals, en flygkapten som för TWA som kom att bli pilot för både CIA och Medellín kartellen under 80-talet. Seals var en förbaskat bra pilot och kom att tjäna stora pengar på sina flygningar. Men det fanns en mörk baksida till allt. Filmen börjar sent 70-tal där Barry Seals är pilot på reguljärflyg men känner att hans liv står still. För att tjäna lite extra pengar smugglar han in cigarrer till USA.  CIA konfronterar honom och erbjuder honom ett nytt jobb, han skall flyga ett av deras spaningsplan nere i Sydamerika och…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.