American Assassin

När det var dags för mig att börja skriva den här recensionen så började jag tänka på uttrycket “Hjärndöd action”. Jag tror att alla har olika uppfattning om det uttrycket, men jag tänker mig att det innebär en lättsam och underhållande action. I mitt fall är det innebörden av “hjärndöd action”. Man behöver inte anstränga sig för att hänga med. Varför kom jag då att tänka på detta efter att ha sett American Assassin?

© Nordisk Film

Mitch Rapp och hans flickvän befinner sig på en strand i Spanien. Han tar fram en ring och friar till henne. Mer än så hinner han inte göra förrän terrorister invaderar stranden och skjuter ner allt som rör sig. Mitch är den enda som klarar sig. Hans blivande hustru ligger död på stranden. En tid senare så har Mitch tränat upp sig och försöker infiltrera terroristerna för att kunna hämnas. Men istället blir han indragen i CSI’s klor och blir rekryterad av någon form av Black Ops rörelse. Där blir han tränad utav Stan Hurley. Tillsammans försöker de nu stoppa en ondsint man som vill spränga hela USA med kärnvapen. Men Mitch går ständigt med hämnd i blicken.

American Assassin är en typisk actionrulle med goodguy/badguy, fighter, skottlossningar och död. Den passar utmärkt i “action-mallen” som jag vill kalla den. Där allt som bör finnas i en actionfilm finns, men inte mycket mer än så. Storyn är helt okej, men upplägget är förutsägbart på grund av den ovan nämnda mallen. Det mesta känns igen från andra filmer. Men det hindrar den inte från att vara en bra film trots allt.

© Nordisk Film

Filmen är baserad på den elfte boken i en serie om Mitch Rapp. Den elfte boken är den första i kronologisk ordning, vilket innebär att vi med störst sannolikhet har fått bevittna födelsen utav en ny action-franchise. Skådespelet är bra, men på något sätt så känns det som att man inte riktigt får lära känna huvudkaraktären, och därför tror jag på i varje fall en till film i serien. Där man får lära känna karaktärerna mer på djupet.

I inledningen nämnde jag “Hjärndöd action”, och det är just vad American Assassin är. Den är varken bra eller dålig, den innehåller viss spänning, skådespelet är bra och den är lagom lång (drygt två timmar). Hela filmupplevelsen känns väldigt medioker, men jag skulle absolut kunna tänka mig att se den igen hemma i tv-soffan. Och det är en film jag kan rekommendera. Jag tycker personligen att det kan vara skönt ibland att se en halvspännande, väldigt medioker actionfilm i brist på annat.

Filmen har biopremiär idag

När det var dags för mig att börja skriva den här recensionen så började jag tänka på uttrycket “Hjärndöd action”. Jag tror att alla har olika uppfattning om det uttrycket, men jag tänker mig att det innebär en lättsam och underhållande action. I mitt fall är det innebörden av “hjärndöd action”. Man behöver inte anstränga sig för att hänga med. Varför kom jag då att tänka på detta efter att ha sett American Assassin? Mitch Rapp och hans flickvän befinner sig på en strand i Spanien. Han tar fram en ring och friar…

Review Overview

Betyg

60

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.