American Animals

Based on a true story måste vara ett av de mest uttjatade begreppen inom film vid det här laget. Oftast tar filmskaparna sig friheter med historien för att få den att passa bättre i den berättelse de vill berätta. Bart Layton går en helt annan väg och skapar på så sätt en mer intressant film. American Animals är baserad på en sann historia. Den försöker berätta vad som verkligen hände.

2003 Lexington Kentucky. Spencer Reinhard har precis kommit in på konstprogrammet på universitetet. Men han känner inte att hans liv har någon mening eller vad han gör där. Han är duktig på teckna men vet inte vad han vill med sitt liv. Hans vän Warren Lipka har kommit in på ett idrottsstipendium mycket för hans far tvingat honom till träningarna. Han känner i mångt och mycket samma sak som Spencer och göra något spännande. Något som inte är att fortsätta i samma spår resten av sitt liv. Där och då föds en vansinnig idé, att stjäla några ovärderliga böcker från Spencer universitet, sälja dem och leva rika resten av sina liv. För att hjälpa dem rekryterar de geniet Eric Borsuk och entreprenören Chas Allen.

För några år sedan gjorde Bart Layton the Imposter, en av de bästa dokumentärer jag har sett i hela mitt liv. Anledning till att den var så bra var att man förstår nästan på en gång att något är fel och sitter och väntar på att vändningen skall komma. Och när den gör det sitter jag ändå med hakan nere i golvet. Lite samma känsla här. Vi presenteras snabbt för de verkliga Spencer Reinhard och Warren Lipka som berättar historien för oss. Deras historia vävs in i de spelscener som finns. Som när de beskriver helt olika händelseförlopp spelar filmen upp båda alternativen och hoppar i mellan dem.

Så rullas historien fram om fyra killar som även om de har det bra i livet söker något större. De är en generation utan mål och mening. De har allt framför sina fötter men vet inte vad de skall göra med det. Att de är vita, relativt rika och välmående spelar ingen roll när livet känns som det saknar mening. De är dåligt förberedda på vad livet innebär, curlingen syns tydligt på duken och jag mår dåligt när jag ser Spencer prata i vuxen ålder om de misstag han gjorde som ung.

De har heller ingen aning om vad de gör utan använder Google och gamla filmer för att planera sitt rån. Det är så långt ifrån en välplanerad snygg kupp som man kan komma. Det är fyra rädda, taffliga ungdomar som inte har någon koll och schabblar bort allting så fort de stiger ur bilen. En del av mig tycker synd om dem och en del vill bara att de skall åka fast så allting är över. Samtidigt finns det en hel del hål i historien eftersom berättarna inte alltid håller med varandra. Layton är väl medveten om det och poängterar det flera gånger. Åkte Warren verkligen till Amsterdam för att träffa några internationella hälare? Det får vi aldrig veta. Eller som Warren säger, ni får helt enkelt lita på mig.

Och Spencer erkänner i slutet på filmen att mycket av hans minnen är baserat på vad Warren sagt. Det finns den där osäkerheten genom hela filmen där vi som tittare får bygga ihop pusslet med de bitarna vi fått. Men American Animals styrka är att den inte gör filmen till en snygg kupp eller svart komedi. Det finns humor i filmen men mest är det ett drama om att inte känna att man hör hemma och vet när det är dags att sätta stopp för något.

American Animals har flugit under radarn här i Sverige. Synd! Missa inte denna pärla till film. Inte årets bästa film men helt klart en av årets måste se filmer.

Based on a true story måste vara ett av de mest uttjatade begreppen inom film vid det här laget. Oftast tar filmskaparna sig friheter med historien för att få den att passa bättre i den berättelse de vill berätta. Bart Layton går en helt annan väg och skapar på så sätt en mer intressant film. American Animals är baserad på en sann historia. Den försöker berätta vad som verkligen hände. 2003 Lexington Kentucky. Spencer Reinhard har precis kommit in på konstprogrammet på universitetet. Men han känner inte att hans liv har någon mening eller vad han gör där. Han är…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.