The Amazing Spider-Man 2 (video game)

amazing_spiderman_2_01Något av det värsta som tv-spelsbranschen har att erbjuda i spelväg brukar vara spel som släpps i samband med filmer. De är oftast gjorda av mindre studios under tidspress och ökända för att vara fulla av buggar och problem. The Amazing Spider-Man 2 från Activision är tyvärr inget undantag.

Spelet tar sin början med mordet på farbror Ben och snabbspolar sedan framåt två år. Peter jagar fortfarande mördaren men har inte kommit något närmare att hitta honom. Efter att ha stoppat ett par rånare får han ett namn, Herman Schultz, vapensmugglare. Spider-Man lyckas spåra honom och han har namnet på Bens mördare Carradine. Men innan Spider-Man hinner får tag på honom blir han mördad av någon som skriver CK i blod på väggen. Media döper honom till The Carnage Killer. Men efter ett inbrott på Oscorp har Spider-Man fler problem att tänka på när Wilson Fisk och Norman Osborn tillkännager ett sammarbete för att stoppa gängen och Spider-Man.

Återigen så väljer Beenox att göra ett öppen värld-spel ihop att fånga magin från Spider-Man 2. Frågan är varför? Deras överlägset bästa spel, Spider-Man: Shattered Dimensions, var ett linjärt spel med banor som var betydligt underhållande än alla de öppna världar vi har fått de sista åren. Jag gillar Spider-Man som karaktär, jag har spelat alla de spel som kom ut förra generationen och bäst var de spelen som höll sig till banor och inte försökte återskapa Manhattan. Förra spelet som byggde på förra filmen var inte hemsk, det hade en hel del bra idéer och försökte skapa något eget.amazing_spiderman_2_04

Men detta är inte lika bra, det känns forcerat. Jag spelade det på Playstation 4 och det är så uppenbart att det är en portning att jag nästan blev ledsen när jag såg grafiken, det kändes som att hamna 4 år tillbaka i tiden. Det ser verkligen inte bra ut på dagens generation och det är nära nog en fars att Activision godkände att spelet fick släppas på PS4. Sedan är det detta med buggar. Alla spelar har någon form av buggar, framförallt spel i öppna världar men detta är vm i dem. De är överallt och ibland ser det inte klok ut när Spider-Man svingar sig fram genom staden. Animationer avbryts mitt i och karaktären teleporterar tio meter för att en mellansekvens skall börja, det finns inga snygga övergångar. Och vid ett par tillfällen fastande jag i väggar med hysteriskt resultat.

I övrigt känns väldigt mycket av spelet igen från förra filmen, Beenox har gjort en del förändringar, mindre banor inomhus men i övrigt hade detta kunnat vara The Amazing Spider-Man 1.5 istället för 2. Samtidigt har många saker försämrats. Att svinga sig fram genom New York är inte kul längre. Bara irriterande för kontrollen är så dålig och fartkänslan är inte alls där på samma sätt. Ja det kanske är ett mer realistiskt sätt att svinga sig fram men det känns inte längre som man är en superhjälte utan en fladdrande vante på vift. Och att återanvänt vissa scener och animationer om och om igen gör att många uppdrag snabbt tappar sin charm.amazing_spiderman_2_02

Du kan ta på dig uppdrag som gör att du stiger i status bland New Yorks invånare. Men vad spelar det för roll när spelet har en handling som dikterar att du skall ses som en skurk? Sådana saker irriterar framförallt med tanke på hur kort kampanjen är, du kan utan större problem klara den på fyra timmar. Nej The Amazing Spider-Man 2 är inget bra spel, det är ytterligare ett exempel vad som händer när man försöker göra ett spel och släppa det samtidigt som filmen.

 

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.