Amatörer

Amatörer är en svensk dramakomedi från 2018, regisserad av Gabriela Pichler.  Zahraa Aldoujaili och  Yara Aliadotter spelar huvudrollerna som Dana och Aida, två tonårstjejer som får i uppdrag att göra en kommunfilm.

Foto: TriArt

Den lilla bondekommunen Lafors står för en av sina största möjligheter någonsin: den tyska kedjan Superbilly har valt ut Lafors som en av två möjliga platser för sitt nya varuhus! Det innebär många nya arbetsmöjligheter och kommunpolitikerna är fast beslutna att vinna över ”sketna Alingsås”, som de kallar det. För att lyckas inser de att Lafors behöver en kommunfilm: ett vackert klipp som symboliserar vad Lafors står för. Då budgeten sinar vänder de sig till en lokal skolklass för att finna oanade talanger. Och något oanat finner de minst sagt; kompisarna Dana och Aida som tar på sig uppdraget med en passion sällan skådad, en passion som tyvärr inte välkomnas i alla rum…

Foto: TriArt

Amatörer har varit en efterlängtad film av Sveriges filmkritiker som älskade regissören Gabriela Pichler’s långfilmsdebut Äta sova dö och belönade den med flertalet Guldbaggar. Även i Amatörer är skildring och satir av samhället det centrala ämnet: vi får följa människor som inte riktigt vet vad de vill eller hur de vill det men definitivt ATT de vill. Frågan som ställs i Amatörer är aldrig ”om..”, den är ”hur?” och huvudkaraktärerna Dana och Aida är fyllda av explosion passion som endast kan ses hos ungdomar som än inte bankats ner för mycket av samhällets åsikter. 

Foto: TriArt

Det är just karaktärerna som är esset i rockärmen hos Amatörer; det går att känna igen sig själv eller sin omgivning i varje karaktär. Vi har hört politiker som gärna förskönar sanningen tala, vi har sett ensamma mödrar slita på städjobb för att försörja familjen och vi har definitivt sett individer och politik gå två skilda vägar. Amatörer skildrar inte bara ett landsbygdssamhälle klockrent utan även invånarna i det. Det är inte bara de typiska blonda, vita kärnfamiljerna i sina villor med rödmålade knutar; det är ensamstående, det är fosterfamiljer, det är fem barn i en trea. Det är verkligheten.

Foto: TriArt

Det andra som särskiljer Amatörer från många samhällsskildringar är att den lyfter diskriminering och rasism på flera nivåer. Vi får bevittna smygrasismen, den som tvättats och normaliserats för att fungera i vardagen. Vi får se hur klasskillnader påverkar rasism, hur internaliserad rasism kryper in hos människor av små kommentarer och hur olikheter kan klumpas ihop till likheter av ignorans.

Amatörer är en samhällsskildring med många nivåer och det gör att den håller sig levande. Dessvärre tappar den på grund av en tam och egentligen lite tråkig historia som endast lyfts av sitt mångfald och aktuella kopplingar till ideologier. Med slagkraftiga budskap förvandlas Amatörer från en onödig komedi till en film du faktiskt lägger på minnet.

Foto: TriArt

Amatörer är en film som saknar det filmiska men ger tillbaka politiskt. Det är inte en film som borde ses för nöjes skull utan snarare för de insikter den förmedlar kring rasism.

Amatörer är en svensk dramakomedi från 2018, regisserad av Gabriela Pichler.  Zahraa Aldoujaili och  Yara Aliadotter spelar huvudrollerna som Dana och Aida, två tonårstjejer som får i uppdrag att göra en kommunfilm. Den lilla bondekommunen Lafors står för en av sina största möjligheter någonsin: den tyska kedjan Superbilly har valt ut Lafors som en av två möjliga platser för sitt nya varuhus! Det innebär många nya arbetsmöjligheter och kommunpolitikerna är fast beslutna att vinna över ”sketna Alingsås”, som de kallar det. För att lyckas inser de att Lafors behöver en kommunfilm: ett vackert klipp…

Review Overview

Betyg:

60

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.