Altered Carbon

Är det något jag saknar på tv idag så är det hard science fiction. Science fiction baserat på vår verklighet som känns som ett troligt framtidscenario. En genre som är populär inom böcker men aldrig tagit fart i dagens tv-klimat. Men Netflix verkar vilja förändra det med Altered Carbon deras senaste storsatsning.

Serien utspelar sig 2384 när människan har koloniserat rymden, man har också upptäckt ett sätt att kunna föra sitt medvetande mellan olika kroppar, eller fodral som de kallas. Så istället för att man får en kropp kan man under sitt liv byta. Men det är förenat med risker och endast de väldigt rika, meths, har tillgång till kloner som gör att de i princip kan leva för evigt. I denna värld vaknar Takeshi Kovacs upp. Han har legat på is i 250 år för brott mot mänskligheten men en meth har betalat för att väcka upp honom. Han erbjuder honom frihet och pengar mot ett uppdrag, att hitta sin egen mördare. Men i en värld där folk kan byta kropp är inget enkelt, eller som det ser ut att vara.

Netflix har denna gång producerat med Skydance som innan gjort filmer som Mission: Impossible – Ghost Protocol, Jack Reacher och World War Z. Och serien ser ut därefter, Altered Carbon är riktigt snygg och stämningsfull från första rutan till sista. Det är en värld som känns levande och full av människor. Ett problem med science fiction på tv är att pengar inte räcker så långt så man har en stor maffig scen och sedan är resten av serien inne i rum (tänk Battlestar Galactica). Här är det precis tvärtom, Netflix har verkligen lagt ner tid och pengar på att få Altered Carbon att känns som storskalig serie. Laeta Kalogridis som tidigare bland annat skrivit Shutter Island har skapat serien och skrivit manus. Och det finns paralleller mellan den filmen och serien. Båda är i grunden en detektivhistoria där inget är vad vi förväntar oss att det skall vara. För varje avsnitt i Altered Carbon får vi nya saker presenterade för oss som ändrar hur vi ser på handlingen eller karaktärerna.

Det är också seriens styrka, den skapar ett sug av att veta mer, att se mer. Man vill se nästa avsnitt och när avslutningen kommer så kan man se att man är ganska långt ifrån där man började. Serien utvecklas med varje avsnitt. En sak oroa mig dock. Det lär bli en säsong 2, men det känns som de flesta karaktärer har man berättat klart och det bara är Kovacs som stannar kvar. Synd för det känns som det fanns mer att berätta om Ortega, Poe och Elliot. Det är seriens kanske stora svaghet, många av bi-karaktärerna är minst lika intressanta som Kovacs och det känns som vi lämnar dem nu. Jag hoppas inte det för jag har börjat gilla dem.

Om du som jag är uppvuxen med Blade Runner, Cyberpunk och William Gibson är detta ett givet måste som serie. Återigen jag verkligen älskar miljöerna, från de skitiga gator som är överbefolkade och regnet konstant öser ner på till de höga tornen där de rika bor långt ovanför gatan till de andra planeterna som vi får korta glimtar av. Det gör mycket för en serie när världen är så pass levande som här. Detektivhistorien är i grunden rätt så basal men snyggt berättad. De flesta kan nog räkna ut var vi kommer att sluta efter avsnitt 7 men man lyckas ändå skapa en spänning. Serien vågar också ta ut svängarna med våld och moraliska dilemman. I en värld där de rika kan göra vad de vill och har evigt liv vad är den lilla människans liv värt? När både kroppen och själen blivit handelsvaror. Här passeras de moraliska gränserna med råge då rika män kan döda horor för en kick och sedan ge dem ett nytt fodral, en maktdemonstration som suddar ut deras egen mänsklighet. När de rika börjar tro att de är gudar.

Altered Carbon cementerar Netflix plats som en av de stora drakarna på streamingmarknaden och visar att de har musklerna att utmana filmbolagen och göra snygga, välproducerade och bra serier. Jag ser redan fram emot säsong 2. Men jag hoppas att Kovacs får tillbaka sitt ursprungliga fodral då.

Är det något jag saknar på tv idag så är det hard science fiction. Science fiction baserat på vår verklighet som känns som ett troligt framtidscenario. En genre som är populär inom böcker men aldrig tagit fart i dagens tv-klimat. Men Netflix verkar vilja förändra det med Altered Carbon deras senaste storsatsning. Serien utspelar sig 2384 när människan har koloniserat rymden, man har också upptäckt ett sätt att kunna föra sitt medvetande mellan olika kroppar, eller fodral som de kallas. Så istället för att man får en kropp kan man under sitt liv byta. Men det är förenat med risker…

Review Overview

Betyg

90

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.