Alper

Hyllad film från Grekland var något som var så gott som okänt för en fem år sedan. Då kom Dogtooth och bröt vallen. Yorgos Lanthimos som var mannen bakom just Dogtooth är tillbaka med Alper som har hyllats världen över och så även av många svenska recensenter. Jag fattade dock ingenting och somnade ifrån den.

Alpeis

Alper är en grupp som startat en uthyrningsservice där de hyr ut sig själva som ställföreträdare för personer som nyligen avlidit. De spelar då en dotter, kollega, make/maka för de drabbade under den första svåra tiden. De tar alla namn efter bergstoppar och ledaren i gruppen som styr med järnhand tar så klart namnet Mont Blanc, Europas högsta topp. Den namnlösa sjuksköterskan i gruppen är den vi får följa mest och hon spelar bland annat en tennisspelande dotter som dött i en bilolycka, en flickvän som försvunnit och en fikande vän till en blind tant. De försöker inte gå in i rollerna speciellt utan de säger några typiska fraser personen brukade säga och äter kanske deras favoritmat och så vidare. Människorna i gruppen blir allt mer påverkade och de mår allt sämre av den press som rollspelandet och Mont Blancs hårda disciplin innebär.

alpeis-2011-picture-4

Alper känns osammanhängande, ostrukturerad, splittrad och rent ut sagt var den pisstråkig. Första gången jag försökte se den somnade jag efter en knapp timme så jag fick se klart den dagen efter. Även denna gång hade jag svårt att fokusera på vad som skedde på TV-skärmen. Scener spelas sällan ut och få saker förklaras och slutet var typiskt för filmens stil då jag satt där och undrade varför filmen slutade mitt i. Samtidigt var jag lättad då jag slapp se mer av den. Bilderna i recensionen är de roligaste jag kunde hitta, det säger väl en del. Jag är inget större fan av Dogtooth som jag tyckte var ok, men absolut inte mer än så. Älskade du den kanske du tycker bättre om Alper än vad jag gjorde. Annars ska du nog följa mitt råd – se någon annan film.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.