Alla är äldre än jag

Regissören Bo Widerberg började göra en dokumentärfilm om sin far, konstnären Arvid Widerberg, 1979. Den skulle få titeln Alla är äldre än jag. Filmandet avbröts och materialet har legat osett* sedan dess. Martin Widerberg, son till Bo, har nu gjort färdigt filmen på sitt eget sätt och knyter ihop nutid, dåtid och Bos filmer.

alla02

Om man vill vara elak kan man påstå att det som filmats av Bo Widerberg är bra i Alla är äldre än jag och det som filmats av regissören Martin Widerberg är mindre bra. Detta är en sanning med modifikation. Jag får känslan av att jag tittar på en halvfärdig film av en regissör som ändrade riktning under arbetets gång och inte längre vill lämna ut sina söner. Det är främst sonen Morris som figurerar i filmen och inte verkar vara lika angelägen som sin far att berätta om sin släkt. I stället blir det scener där Morris och Martin diskuterar filmandet utan att jag förstår syftet med scenerna de ska filma och det lilla jag får se av dem. Visst hade väggmålandet som mynnar ut i ett målarfärgskrig kunnat vara gungstolsscenen i Kvarteret Korpen eller fönsterputsningen i Ådalen 31, men vad var syftet med målandet? Scenen kändes konstlad och gjorde mig generad på bio och upplevelsen upprepade sig även när jag nu såg om filmen.

alla03

Samtalen mellan Martin och Morris binder ihop de fyra generationerna Widerberg på ett gripande vis. Vi får se hur Bo försöker få kontakt med och kanske till och med imponera på Arvid; han köper en apa till honom och tar med honom till Paris. Samtidigt verkar det finnas en längtan efter att bli bekräftad av fadern. När Arvid berömmer Bo för en scen i Elvira Madigan blir Bo påtagligt rörd. Men för att få bekräftelse från sin far måste man anpassa sig till honom och spela på hans villkor. Detta mönster upprepade sig i nästa generation när Martin hjälpte sin far Bo vid inspelningen av Alla är äldre än jag på 70-talet. Han säger det aldrig rakt ut, men bilden jag får är att Martin ville vara med sin far och fick anpassa sig för att kunna vara det. Morris är den enda som uttalar tankarna som filmen väcker hos mig. Han säger rakt ut till Martin att det är för hans skull han hjälper till med filmen. Det egna intresset för dokumentären verkar lågt.

alla04

Alla är äldre än jag är ett utmärkt exempel på skillnaden mellan digital filmteknik och celluloidfilm. När arkivmaterialet som Bo filmade används sitter man och gapar över skönheten i Arvids akvarellmålningar och även i scenerna från lägenheten. I de digitalt filmade scenerna försvinner det vackra och varma omedelbart. Tyngdpunkten i filmen ligger som väl är på det gamla och blir på det hela taget en stark visuell upplevelse. Om man inte är bekant med Bo Widerbergs filmer sedan tidigare kan Alla är äldre än jag även vara utmärkt introduktion eftersom den är rik på klipp från många av hans filmer. Vi får även lyssna på samtal från inspelningen av Kärlek 65 där Keve Hjelm blir instruerad. Mycket intressant för mig som älskar Bo Widerberg och hans filmer.

alla01

I en arkivintervju med Bo Widerberg som är med i Alla är äldre än jag menar han att alla hans filmer är ungefär samma film. Han jämför sina filmer med en rock där man kanske ändrar fickornas position eller trådens färg, men det är likförbannat samma rock. Detta bevisar sonen Martin genom att berätta om verkligheten och sedan visa hur ”samma rock” skildrats i sin fars filmer.

 

[small_divider]

* Ett klipp fanns med i Stefan Jarls dokumentär Liv till varje pris. Om materialet figurerat i andra sammanhang känner jag inte till det.

Regissören Bo Widerberg började göra en dokumentärfilm om sin far, konstnären Arvid Widerberg, 1979. Den skulle få titeln Alla är äldre än jag. Filmandet avbröts och materialet har legat osett* sedan dess. Martin Widerberg, son till Bo, har nu gjort färdigt filmen på sitt eget sätt och knyter ihop nutid, dåtid och Bos filmer. Om man vill vara elak kan man påstå att det som filmats av Bo Widerberg är bra i Alla är äldre än jag och det som filmats av regissören Martin Widerberg är mindre bra. Detta är en sanning med modifikation. Jag får känslan av att jag…

Review Overview

Betyg

70

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.