All the Money in the World

Ridley Scott är en av Hollywood’s mest aktade regissörer, han har skapat mästerverk som Alien, Thelma & Lousie och Blade Runner. Något alla de tre filmerna dock har gemensamt är att de nu börjar få några år på nacken. Thelma & Louise, som är nyaste filmen av de tre är från 1991. Ridley Scott har stretat på i alla år även fast hans nivå inte har varit i närheten av den som hans tidiga filmer visade prov på. Vissa av hans senare alster har faktiskt varit rakt igenom usla, trött dialog och slappt manus har blivit vanligt förekommande. Exempel på dessa usla filmer är Kingdom of Heaven, Robin Hood Och The Counselor. Sedan är även kvalitén på Gladiator diskutabel, vissa avgudar den och vissa avskyr den. Själv befinner jag mig någonstans mittemellan. När trailern till All the Money in the World kom blev jag helt klart intresserad, den verkade spännande och välgjord. Mina förväntningar växte och jag såg framemot den med skräckblandad förtjusning.

All the Money in the World börjar i ett långsamt tempo med en berättarröst som successivt går igenom all viktig information vi tittare bör känna till om familjen Getty. Familjen Getty är världens rikaste familj, eller rättare sagt familjens fader J. Paul Getty är världens rikaste man. Men inte ens det räcker, han är världens genom tiderna rikaste man. J. Paul Getty är en mycket svår person, han är trots sin extrema förmögenhet mycket snål i vissa sammanhang. Han tvättar sina egna underkläder och anställer inte någon onödig personal. Paradoxalt nog så hänger det Matisse-tavlor längs kilometerlånga korridorer i hans enorma bostäder. Med andra ord så är J. Paul Getty mycket snål när det kommer till att betala för tjänster men när det kommer till konst, föremål och gigantiska villor så har han inga problem med att öppna plånboken och hosta upp flera miljoner dollar. Detta ställs på sin spets då hans barnbarn John Paul Getty blir brutalt kidnappad på Roms gator. Kidnapparna kräver en lösensumma på 17 miljoner dollar för att släppa honom fri. När det till slut är dags för Getty att tala inför pressen så säger han att han inte är beredd att betala en enda krona i lösensumma, detta gör att John Paul Getty’s ensamstående mor måste kämpa själv för att frita sin son.

Under filmens första 30 minuter spökar Kevins Spacey’s ande olustigt över alla J. Paul Getty-scener. Som många av er säkert redan vet så skulle Kevin Spacey spela rollen som J. Paul Getty. Men på grund av att kritik hade riktats mot skådespelaren under Me too-rörelsen, valde Ridley Scott att ersätta honom med Christopher Plummer. Om det var rätt eller fel att ersätta Kevin Spacey kan man argumentera för och emot i timmar så det är inget jag kommer att gå in på i denna text. Jag tror dock att det hade varit svårt för Kevin Spacey att komma upp i den otroligt vassa kvalité som Christopher Plummer gör, han storspelar i varje scen han medverkar i och det är hans insats som jag till mycket tycker lyfter upp denna film.

Filmen är en visuell fullträff och filmteamet har verkligen lyckats få till vackra och tidstypiska miljöer. Skådespelet är klanderfritt utfört. Dock är dialogen, framförallt i början av filmen, något teatral och orealistiskt. Det är faktiskt mycket i första halvan av filmen som inte är speciellt bra, filmen känns ambivalent och som tittare tycker jag man blir osäker på vilken riktning filmen egentligen skall ta. Detta blir som tur mycket bättre i andra halvan av filmen då filmen faktiskt blir väldigt spännande och intressant. Det känns bara tråkigt att första halvan är så pass tafatt och flamsig att jag som tittare tappar intresset för filmen ganska tidigt.

All the Money in The World är en mycket välgjord film, det märks att det är en erfaren regissör som skapat den. Kameraarbetet är utsökt och alla scener är mycket väl orkestrerade. Tyvärr tycker jag att det tar för lång tid för filmen att vakna, men när filmen väl vaknat tycker jag att den gör det med bravur och andra halvan av filmen är faktiskt riktigt bra. Det finns så klart små fel i andra halvan också, bristfälligheter i action-scener och orealistiska karaktärsdrag. Men i det stora hela tycker jag att den håller ihop mycket bättre än vad den första sega halvan gör. Kort sammanfattat tycker jag att All the Money in the World är en helt klart sevärd film som innehåller det mesta, men jag tycker inte att man ska ha för höga förväntningar på den.

Ridley Scott är en av Hollywood's mest aktade regissörer, han har skapat mästerverk som Alien, Thelma & Lousie och Blade Runner. Något alla de tre filmerna dock har gemensamt är att de nu börjar få några år på nacken. Thelma & Louise, som är nyaste filmen av de tre är från 1991. Ridley Scott har stretat på i alla år även fast hans nivå inte har varit i närheten av den som hans tidiga filmer visade prov på. Vissa av hans senare alster har faktiskt varit rakt igenom usla, trött dialog och slappt manus har blivit vanligt förekommande. Exempel på dessa usla filmer är Kingdom of Heaven, Robin…

Review Overview

Betyg

70

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.