Alien: Covenant (4K UHD)

I den nya alienfilmen befinner sig återigen ett lag resenärer på väg någonstans i rymden. Det är en sofistikerad och högtravande film som har alla kort på handen från tidigare filmer och ändå lyckas förlora spelet med karaktärernas dåliga beslut. Ända sedan Alien och Aliens har man kämpat med att få till samma ikoniska, stilbildande utseende och vardagliga jargong i uppföljarna – och kommit med flera intressanta misslyckanden. Så är det även här dessvärre. Liksom föregångaren Prometheus ger Alien:Covenant intrycket av en B-film med alldeles för hög budget.

Covenant självt är ett kolonisatörsskepp med en besättning på 47 plus 2000 passagerare som alla befinner sig i kryosömn. De är på en åratal lång färd mot en knappt beboelig planet som de ska terraformera. Filmen börjar med androiden Walter (en återvändande Michael Fassbender) som kontrollerar livsuppehållande system på både kolonisatörer och de tusentals mänskliga embyos som skeppet bär med sig. En tryckvåg från en närliggande stjärna tvingar honom dock att väcka en styrka ur besättningen som vaknar upp till kaos och död. Ibland dessa har vi Katherine Waterstons karaktär Daniels som i samma slag förlorar både sin make och något egentligt syfte med resan. Skeppets andrekapten Oram (Billy Crudup) tar över och beslutar, när man hittar en nödsignal mitt ute i ingenstans som leder till en närliggande beboelig planet, att ändra kurs. Sedan händer dåliga saker.

Som filmens huvudperson och Ripleyersättning är Waterston inkännande och storögd. Crudup likaså. Idén att besättningen består av gifta par är logisk så länge de alla lever. När tydligtvis umbärliga och överflödiga och outvecklade karaktärer börjar trilla av pinn verkar det känslomässiga intrycket vara lika djupt hos de flesta överlevande – inklusive äkta makar – som hos publiken. De enda som får något att göra är Walter och David (en återvändande Michael Fassbinder) – två androider stöpta i samma form som skiljs åt endast i personlighetsdrag (programmering) och syfte. Ett av filmens fånigt underhållande ögonblick kommer när David, förläst på poesi och romaner står i vinden med en fladdrande mantel och dramatiskt reciterar Shelley. Det vinns ett starkt teatralt drag i manuset som av det främst blir stolpigt och överförklarande med dumma repliker. Scott refererar till sin egen Blade runner i långa konversationer mellan androiderna på ämnet maskiner och människor, skapelse och förstörelse, men de feltändande debatterna om tro och mänsklighet kommer aldrig igång och är i slutändan intetsägande.

Scott glömmer att visa och inte berätta när den i Alien smygande och dolda utomjordingen här dyker upp litet för ofta i helbild, vilket förtar all mystik. Hela franchisen lider sedan den andra filmen av en brist på överraskningsmoment: hur diverse skeppsbesättningar under tidens gång har gjort samma misstag om och om igen tills de reducerats till en ensam, svettig kvinna. Som bäst är det som vanligt när det blir äckligt. Det mest minnesvärda med Prometheus var den ångestladdade ”abortscenen” när Noomi Rapace tog bort en alien ur sin mage. Här finns det flera riktigt blodiga och magstarka scener där karaktärer slits isär eller halkar omkring i blodpölar. Att titta på produktionsdesignen är hela tiden en bra förströelse om man inte har lust att följa handlingen. Förutom enstaka ögonblick är alltså Alien:Covenant en lika habil besvikelse som Prometheus och bleknar ganska fort.

Utgåvan: Precis som Prometheus har Alien: Covenant färdigställts i 2K och sedan skalats upp till 4k på 4K Ultra HD Blu-ray. För den oinvigde, detta innebär att skärpan inte blir riktigt lika skarp som om filmen vore färdigställd med 4K-master. För dig som redan har en del UHD Blu-ray-skivor i samlingen, detta är inte den mest imponerande 4K-utgåvan på marknaden. Filmen har imponerande HDR men är inte riktigt lika välanpassad som Prometheus. Ljudmixen imponerar desto mer och levereras i ett Dolby Atmos-ljudspår och finns även tillgänglig i 7.1. Som vanligt, hittills, kommer allt extramaterial på blu-ray-skivan som följer med.

Release: Ute nu!

I den nya alienfilmen befinner sig återigen ett lag resenärer på väg någonstans i rymden. Det är en sofistikerad och högtravande film som har alla kort på handen från tidigare filmer och ändå lyckas förlora spelet med karaktärernas dåliga beslut. Ända sedan Alien och Aliens har man kämpat med att få till samma ikoniska, stilbildande utseende och vardagliga jargong i uppföljarna – och kommit med flera intressanta misslyckanden. Så är det även här dessvärre. Liksom föregångaren Prometheus ger Alien:Covenant intrycket av en B-film med alldeles för hög budget. Covenant självt är ett kolonisatörsskepp med en besättning på 47 plus 2000…

Review Overview

Betyg
Utgåvan

60

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.