Alien (4K UHD)

Vad finns det egentligen mer att säga om denna nyblivna fyrtio-åring som inte tidigare har sagts? Alla som är intresserade av film har någon gång sett den. Alla som har sett den har någon form av relation till den. För att hålla fast vid vad jag själv har att säga om den så vill jag berätta om vad som gör den till en klassiker för mig.

Ripley, spelad av Sigourney Weaver, är den första jag tänker på varje gång Alien kommer på tal. En kvinnlig karaktär som krossar Bechdeltestet och som många gånger kommer långt upp i listor när folk skall lista filmhistoriens mest minnesvärda karaktärer. För mig är hon en kompetent besättningsmedlem och den mest intelligenta individen på farkosten Nostromo. Ripley är ingens hjälpreda, hon för sin talan oavsett om mottagarna vill höra vad hon har att säga eller ej. Det är rent av så att alla på skeppet hade överlevt om de lyssnat på henne när de först kom i kontakt med den mystiska varelsen. Eller nja, kanske inte Kane…

Ovissheten och tålamodet, vad är det egentligen som förföljer och mördar filmens offer? Tillsammans med manusförfattarna visade Ridley Scott att mer inte alltid är bättre. Det dröjer en ordentligt bra stund in i filmen innan vi till sist får se det utomjordiska hotet. Någon information om varelsens bakgrund, eller skeppet den kommer ifrån, är vi helt ovetandes om. Helheten blir en skrämmande upplevelse där filmens karaktärer försvinner in i mörkret en efter en. Ripley tvingas också till sist inse att alla ombord inte är riktigt redo att stoppa varelsen om det skulle innebära dess död.

Filmestetiken är tilltalande, miljöerna känns levda i och smutsiga. Där dagens science-fiction filmer många gånger har miljöer som glänser och ser ut som nyproducerade bilar, är Alien fortfarande ett föredöme med sina fantastiska kulisser. De utomjordiska elementen är skapade av den framlidne Hans Rudolf Giger. Utan honom hade filmen troligtvis sett mycket annorlunda ut. Med erotiska influenser och inspiration av våldtäkt har han designat en skapelse som spelar på ibland det otäckaste en människa kan uppleva innan sin död. Alien är ett filmhistoriskt exempel på hur alla pusselbitar faller på plats och rätt genier har träffat varandra, vid rätt tillfälle, för att skapa något unikt. Jerry Goldsmiths soundtrack är ytterligare ett exempel som bidrar till helheten med sina mörka, förebådande och suggestiva toner.

Ripley, ovissheten och estetiken är helheten som skapar filmens klassiker-status för mig. Jag har stor respekt för skaparensemblen bakom filmen och tycker egentligen inte att någon film i den sedermera filmserien når samma nivåer. I år har jag hunnit se Alien två gånger redan och det är inte uteslutet att det blir en gång till innan nyårsklockorna klämtar.

Utgåvan:
Twentieth Century Fox har tillsammans med Ridley Scott tagit fram en värdig 40-årsjubileumsutgåva av deras odödliga klassiker. I restaureringsarbetet har de gjort en nyinskanning av originalnegativen och tagit filmen till en ny nivå. Bilden är skarpare och mer detaljrik än någonsin men det är HDR-graderingen som är den största uppgraderingen här. Det djupare färgomfånget i kontrast med svärtan gör filmen till en fröjd att få uppleva igen. Särskilt om ni har en oled-tv som hanterar svärta alldeles extra utomordentligt bra. Ljudet är samma som ni hittar på de senaste blu-ray-utgåvorna, det håller dock väldigt bra fortfarande. Utgåvan innehåller både bioversionen och den förlängda versionen samt tidigare släppt extramaterial. Detta är det bästa tillgängliga sättet att se filmen i er hem.

Fotnot: Utgåvan finns ute i handeln nu. Filmen släpptes ursprungligen i USA i begränsad utsträckning den 25:e maj 1979. 22 juni släpptes den på biografer i hela landet. Men först 2:a november samma år nådde den Sverige.

Filmfenix-texter om Alien-universumet:
Aliens: Colonial Marines
Alien: Covenant (4K UHD)
Alien: En topplista
Alien: Isolation (PS4)
Prometheus (4K UHD)
Prometheus: En djupgående analys

Vad finns det egentligen mer att säga om denna nyblivna fyrtio-åring som inte tidigare har sagts? Alla som är intresserade av film har någon gång sett den. Alla som har sett den har någon form av relation till den. För att hålla fast vid vad jag själv har att säga om den så vill jag berätta om vad som gör den till en klassiker för mig. Ripley, spelad av Sigourney Weaver, är den första jag tänker på varje gång Alien kommer på tal. En kvinnlig karaktär som krossar Bechdeltestet och som många gånger kommer långt upp i listor när folk…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

95

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.