Alfons Åberg 40 år – Jubileumsbox

Den lilla buspojken Alfons Åberg fyller 40 år i år och det firas bland annat med en utställning på Stockholms Stadsmuseum som pågår ända in i 2013. Det är böckerna som är så gamla, medan filmerna, som denna recension ska handla om är från 1979-1982. Dessa har nu samlats i en Jubileumsbox. Eller hur är det egentligen med den saken?

På baksidan av Alfons Åbergs Jubileumsbox får man dubbla budskap. Med stor text står det “Barnens favoritfilmer med busiga Alfons Åberg, nu samlade i en härlig box!”… “nu samlade” dvs något som sker för första gången? Men precis ovanför är det en liten bild på en annan Alfons-box med texten “Denna box är tidigare utgiven med annat omslag”. Jag gör en liten efterforskning och det visar sig att denna samling kom redan 2004 och att det enda som gjorts inför detta stora jubileumssläpp är en rent ytlig förändring med en ny slipcase, nytt omslag och nytt tryck på skivorna. Själva innehållet på skivorna är identiskt med den nästan 10 år gamla utgåvan. Detta fick i alla fall mig att känna mig besviken och lite lurad. Som tur var är själva filmerna så pass bra att man glömmer detta snabbt. Min dotter på 2,5 år är helt såld på Alfons Åberg just nu och inget annat är lika uppskattat som signaturmelodin. Nu har jag förutsatt att du som läser detta vet vem Alfons Åberg är, men skulle du nu inte göra det är det kanske på sin plats att ge en liten synopsis.

Alfons Åberg är en liten busig kille i åldern 6-7 år som bor med sin pappa, mamman är totalt frånvarande och nämns inte ens. Alfons hamnar i många situationer som barn i alla tider brottats med: vänskap, mobbing och rädsla för det okända. Berättelserna är tidslösa då allt Alfons ställs inför är aktuellt för barn i dag likaväl som för 30-40 år sedan. De är typiskt svenska i sin stil och de är väldigt “lagom”: lagom allvarliga, lagom läskiga, lagom spännande osv.

Denna box innehåller alla de 16 avsnitt som producerades mellan 1979 och 1982 med utgångspunkt från Gunilla Bergströms böcker och med Björn Gustafson som berättare. De 16 avsnittens handlingar avhandlas här lite kort, med min dotters betyg inom parentes:

Kalas Alfons Åberg – Alfons Åbergs faster hjälper till att ordna kalas för Alfons och hans vänner. (3)
Alfons och odjuret – Alfons slår en mindre kille och får dåligt samvete. (3)
Listigt Alfons Åberg – Alfons är hos farmor med kusinerna. (3) (Farmodern agerar mycket underligt i detta avsnitt…)
Alfons och hemlige Mållgan – Alfons och hans låtsaskompis Mållgan leker busiga lekar. (3)
Alfons och Milla – Alfons leker med en tjej och blir utsatt för detta. (4)
Aja Baja Alfons Åberg – Alfons leker busiga lekar när pappa läser tidningen. (4)
Lycklige Alfons Åberg –  Julen är slut och Alfons och hans pappa deppar. (1)
Vem räddar Alfons Åberg? – Mållgan ersätts av Viktor, en riktig kompis. (3)
Raska på Alfons Åberg – Morgonbestyren tar tid i det Åbergska hemmet. (4)
Bara knyt Alfons – Alfons knyter rep runt hela lägenheten. (4)
Vad sa pappa Åberg? – Ordning och reda, städning och pannkakor. (4)
God natt Alfons Åberg – Det är många ritualer vid nattning av barn. (5)
Vem spökar Alfons Åberg? –  Alfons lär sig jaga bort spöken. (5)
Där går Tjuv-Alfons – Alfons anklagas för att ha stulit en nyckel. (3)
Är du feg Alfons Åberg? – Alfons gillar inte att slåss och hamnar i trubbel för det. (4)
Var är Bus-Alfons? – Alfons är inte som vanligt, han ska börja skolan vilket oroar honom. (5)

Jag märker på min dotter att hon tar till sig massor när hon ser Alfons Åberg-filmerna. Det är mycket som rör hennes vardag och hon funderar mycket kring det hon ser. Några avsnitt kan hon utantill, detta är bra barnfilm!

Utgåvans ljud är bra, det är tydligt och Björn Gustafson dialog hörs utan grumlighet eller störning. Bildkvalitén är däremot väldigt ojämn. Så gott som alla avsnitt har smuts och diverse artefakter från originalbanden men det är tydligast på de äldsta avsnitten där smuts, videobands-dropouts och dylikt förekommer alltför mycket. I ett par avsnitt känns färgkalibreringen felaktig och en Alfons med klart grön ansiktsfärg får en att undra när han ska fontänkräkas à la Linda Blair i Exorcisten och i andra avsnitt är hans ansikte så grådaskigt att han ser döende ut. Ytterligare en underlighet är att varje avsnitt slutar väldigt abrupt. Klippet kommer väldigt hastigt och i de fall det är musik blir den bara avklippt och det saknas helt eftertexter. Det är uppenbart att inget alltför kostsamt arbete har gjorts vid överföringen till digitalt media, vilket är synd då detta är en svensk kulturskatt som förtjänar bättre.

“Jubileumsutgåva” – ett sådant begrepp får mig att tänka i banor i stil med spännande extramaterial som dokumentärer och intervjuer. Som det är nu finns det ingen information om exakt när respektive avsnitt gjordes/sändes första gången, vilka som tecknat, gjort manus-bearbetningen från böckerna osv. Endast på omslaget står det vem som regisserat och vem som är berättarrösten. Det enda man får är skrivbordsbakgrunder och ett litet PC-spel, vilka alltså är närmare 10 år gamla. Snålt och lite respektlöst av SVT och Pan Vision.

Har du barn i förskoleålder är denna box ett givet köp. Ditt barn kommer att älska Alfons Åberg och berättelserna om hans äventyr. Bry dig dock inte om att köpa just Jubileumsboxen utan ta den box du kommer över billigast då innehållet ändå är detsamma. Med bättre extramaterial och en mer kvalitativ produktion hade denna box varit en självklar 5:a, men nu blir det bara näst högsta betyg.

 

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.