Airport

Katastroffilmernas urmoder, där standarden sattes för vad som kom att bli en av 70-talets pålitligaste kassakor. Lång speltid, gamla grånade skådespelare och gärna någon smörsångare i den stjärnspäckade rollistan, samt en katastrof av något slag som krävde att dåtidens effektmakare fick spänna musklerna ordentligt.

Det blåser upp till snöstorm på Lincoln International Airport och Mel Bakersfield vet att det alltid innebär övertid, något som hans hustru tröttnat på. Aftonen börjar med att ett plan kör fast i snön och blockerar den längsta landningsbanan och fortsätter med att en oväntad fripassagerare åker fast. När sedan den desperate D.O. Guerrero tar med sig en hemmagjord bomb ombord på ett plan till Rom kommer såväl säkerhetsrutiner som piloternas skicklighet att sättas på prov ordentligt. Mitt i allt detta försöker Mel även hålla ordning på sitt privatliv och övertyga ledningen om att hålla flygplatsen öppen natten igenom.

Airport ignorerade fullständigt de förändringar som Hollywood genomgått under det sena 60-talet och plöjer obekymrat fram som en gammaldags storfilm av extremt klassiskt snitt. Filmen känns på många vis åtminstone tio år äldre än vad den är, även om det inte nödvändigtvis enbart måste vara något negativt.

Det finns en trivsam värdighet i det storslagna där anslaget är väldigt stillsamt och nästan halva speltiden hunnit gå åt innan knorren med bomben ombord på planet verkligen tar fart. Dessförinnan är det en uppsjö med olika karaktärer som presenteras och olika sidohandlingar sakta lägg på plats. Det är faktiskt väldigt elegant och tryggt hur allting sakta men säkert byggs upp. Mot slutet blir det riktigt engagerande och vi slipper överdrivna scener där någon klättrar ut på en vinge eller gör något onödigt hjältemodigt. Att se en katastroffilm som håller sig inom rimlighetens gränser känns uppfriskande och lite oväntat med tanke på dess ålder.

Tyvärr lider Airport av en massa usel dialog, hopplösa karaktärer och en stereotyper som känns betydligt mer 1920 än 1970. Den gammaldags känslan för med sig en hel del bieffekter också. Männen är där för att göra sitt arbete, sätta plikten framförallt och låter kvinnorna stå för allt som har med känslor eller sociala relationer att göra. Sådant trams har man uppenbarligen inte tid med när man hela tiden ska visa att man är av det rätta virket. I slutet blir en viktig poäng för huvudkaraktären att det som äntligen kan få honom att prioritera något annat än sitt arbete, är förhoppningen om att få ligga med en ny och betydligt yngre kvinna. Man vet inte om man ska skratta eller gråta, men med tanke på hur ofta tankar vandrar till den lyckade parodin Airplane!, i Sverige känd som Titta vi flyger, lutar det trots allt mer åt det första.

Bildkvaliteten är genomgående stabil tycker jag, med varma naturliga färger och fin detaljrikedom. Att ljudspåret inte riktigt får vardagsrummet att vibrera på det sätt man kunnat förvänta sig av en film med så pass mycket tunga flygplansmotorer kan man definitivt ha överseende med, speciellt med tanke på hur tydlig dialogen hela tiden är trots miljöljuden. En stabil och trygg utgåva helt enkelt.

Dess uppenbara brister till trots har jag svårt att inte falla för den stillsamma tonen, återhållsamheten samt det faktum att den ständigt rasande snöstormen är vacker att titta på, vare sig karaktärerna står mitt i den eller söker skydd bakom ett panoramafönster. Då är jag beredd att förlåta en del och snålar inte med betyget. Känns som en film som kan vara mysig att se kvällen innan julafton eller något.

Katastroffilmernas urmoder, där standarden sattes för vad som kom att bli en av 70-talets pålitligaste kassakor. Lång speltid, gamla grånade skådespelare och gärna någon smörsångare i den stjärnspäckade rollistan, samt en katastrof av något slag som krävde att dåtidens effektmakare fick spänna musklerna ordentligt. Det blåser upp till snöstorm på Lincoln International Airport och Mel Bakersfield vet att det alltid innebär övertid, något som hans hustru tröttnat på. Aftonen börjar med att ett plan kör fast i snön och blockerar den längsta landningsbanan och fortsätter med att en oväntad fripassagerare åker fast. När sedan den desperate D.O. Guerrero tar med…

Review Overview

Betyg

60

About Erik Nyström

Har låtit sitt hjärta täckas av ett lager svart bitterhet och är därmed omöjlig att charma. Åtminstone av bioutbudet. Gillar dock det som skaver lite, det som kommer från förritin och det som är lite knäppt. Driver dessutom en podcast om film. Är på det privata planet en vänsterradikal feminist från Norrland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.