Ad Astra (4K UHD)

”Ad Astra?” – tänker du? Fullt förståeligt! Titeln kommer från latinska begreppet ”Per aspera ad astra” – Till stjärnorna genom svårigheter. Ett titelval som kort och koncist beskriver Roy McBrides (Brad Pitt) resa i detta science fiction-äventyr. För er som gillade 2014-års Interstellar kan även fotot kännas bekant eftersom det är svensk-nederländske Hoyte Van Hoytema som ligger bakom fotot även här. Regissören James Gray, Pitt och Hoytema bjuder på en freudiansk historia på vårt solsystems galaktiska motorvägar.

Inom en närstående framtid är Jordens överlevnad i fara. Mystiska pulser av energi från solsystemets yttre gräns strålar mot Jorden och skapar oreda. Astronauten Roy McBride förbereds snabbt för ett räddningsuppdrag som skall ta honom på en resa genom vårt solsystems mot dess yttre territorier. Anledningen att han handplockas är för att hans försvunna far, H. Clifford McBride, misstänks kunna ligga bakom de mystiska strålar som belamrar Jorden. Tanken är att Roy, med sin familjekoppling, kanske är den enda som kan nå fram till honom. Fadern som en gång övergav Roy och som varit källa till både frustration och mörker i densammes liv blir målet för karaktärens fantastiska resa. I en jakt mot tiden står både Jordens överlevnad på spel men även Roys möjlighet att få svar på frågor han sedan länge ställt.

James gray har tidigare regisserat The Lost City of Z som till viss del också skildrar en mans resa i livet. I Ad Astra är det dock än tydligare att huvudkaraktärens fysiska förflyttning även medför en inre resa. Även om filmen innehåller kända namn som Tommy Lee Jones och Liv Tyler är detta Brad Pitts film. För varje stopp på vägen och för varje ny utmaning testas Roys fantastiska lugn till nya nivåer. Astronautens puls har aldrig stigit över 80, trots att han hamnat i bland de mest prekära situationer en människas kropp kan utsättas för.

Gray och Hoytema visar sitt tålamod med karaktärsutveckling och foto även om Pitts monologer emellanåt är på gränsen till överflödiga. Även om filmen är drygt två timmar lång, känns den aldrig ointressant eller tråkig. Berättelsen presenteras som ett hjälteuppdrag för att rädda mänskligheten, men i grunden är det en berättelse om att konfrontera sina inre demoner. Är Roy McBride kapabel att hålla upp sin kolugna fasad uppdraget igenom? Vad krävs det egentligen av honom för att ta sig hem helskinnad?

Filmmusiken av Lorne Malfe and Max Richter kompletterar Hoytemas foto med finess och lågmäldhet. Filmen har ett betydligt mer intressant soundtrack än den överdådiga orgelmusik Hans Zimmer skapade för Christopher Nolans Interstellar. I Ad Astra drar musiken in en i filmen istället för att göra en ständigt påmind om att du sitter på ändan och tittar på en skärm eller duk.

Det freudianska inslaget i relationen mellan far och son kan nog enkelt upplevas som högtravande och överpretentiöst. För mig fungerade det istället som en påminnelse om alla gångar jag letat efter ett svar och till slut fått inse att den enda lösningen var att släppa frågan. På Samma sätt är det bäst att bara låta Ad Astra och dess vackra foto skölja över en. Njut av Brad Pitts grymma skådespeleri och häng med på färden, filmen är värd din tid! Nästa film av James Gray blir ett spiondrama, det skall bli spännande att följa regissörens fortsatta utveckling.

Utgåvan:
En imponerande utgåva som är ett tydligt exempel på att en uppskalad 4k-release inte behöver vara sämre än en film med 4k-master. Som med många tidigare science fiction-releaser är det HDR-graderingen som är den verkliga uppgraderingen, de djupa färgerna och kontrasten mellan svärta och stjärnor. Tillsammans med ett fantastiskt Atmos-ljudspår blir helheten en riktigt trevlig 4k-release för hemmabruk. En hälsosam dos med extramaterial som får betraktas som godkänd. Borttagna scener, klipp från inspelning och kommentarspår med mera. Plus för att kommentarspåret med Gray även finns på 4k-skivan.

Ad Astra släpps på dvd, blu-ray och 4k blu-ray den 3:e februari 2020.

”Ad Astra?” - tänker du? Fullt förståeligt! Titeln kommer från latinska begreppet ”Per aspera ad astra” – Till stjärnorna genom svårigheter. Ett titelval som kort och koncist beskriver Roy McBrides (Brad Pitt) resa i detta science fiction-äventyr. För er som gillade 2014-års Interstellar kan även fotot kännas bekant eftersom det är svensk-nederländske Hoyte Van Hoytema som ligger bakom fotot även här. Regissören James Gray, Pitt och Hoytema bjuder på en freudiansk historia på vårt solsystems galaktiska motorvägar. Inom en närstående framtid är Jordens överlevnad i fara. Mystiska pulser av energi från solsystemets yttre gräns strålar mot Jorden och skapar oreda.…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

85

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.