Act of Valor

Jag kanske inte skulle vara förvånad, i en tidsera där spel som Call of Duty kan sälja för närmare en miljard dollar kanske det inte är förvånande att vi får en film där skådespelarna har bytts ut mot riktiga soldater. Allt för ”realismens” skull. Men hur är filmen? Är den bara ett instrument för att få unga män att gå med i militären eller har den något värde för en vanlig tittare?

En bomb sprängs i en skola i Filippinerna och dödar USAs ambassadör där. Samtidigt kidnappas en CIA-agent i Costa Rica av vapensmugglaren Christos män. Dessa två till synes orelaterade händelser visar sig vara en del av en större kedja händelser som hotar den amerikanska friheten. Snart skickas USAs elitförband Navy SEALs på uppdrag runt hela världen för att försöka stoppa de islamistiska terroristerna och rädda den amerikanska friheten.

Hade denna film varit gjord i Sovjet under kalla kriget hade man misstänkt att det varit en beställningsprodukt från propagandaministeriet. Filmen är en enda lång hyllning till USAs stridande förband och den ”amerikanska friheten”. Så mycket att det står mig upp i halsen när jag sett klart filmen. Men vad kan man förvänta sig när manusförfattarna är samma herrar som en gång gjorde 300? Filmen stora problem är inte de stela skådespelarna, det kan jag leva med. Det är trots allt riktiga soldater som skall försöka skådespela. Nej det är det klichéfyllda manuset som drar ner realismen i filmen rejält. Varenda kliché du kan tänka dig finns med i filmen samtidigt som manusförfattarna hela tiden tar den enkla utvägen och jag blir nästan förbannad över hur korkad filmen är ibland. När man äntligen har chansen att få göra en krigsfilm olik något annat vi har sett tidigare så blir det standardmall 1A, synd. Många av de scener vi ser är baserade på verkliga händelser men när de slängs samman i film på detta sätt utan taktkänsla blir det alldeles för mycket kliché och tar också bort effekten av de hjältedåd som dessa soldater utför.

Nu tittar du på betyget och tänker: jaha och varför ger du då filmen en trea? För när det väl blir strid i filmen, då får vi något som sällan skådats tidigare. Act of Valor är unik inte bara i det att den har med riktiga soldater i huvudrollerna som använder sig av riktiga taktiker för att slutföra sina uppdrag. Den har även riktiga vapen, riktig ammunition och sprängmedel. När det väl kommer till strid i filmen får vi några av de mest realistiska scener som någonsin filmats. Det kan vara svårt för den genomsnittlige tittaren att se hur realistiska scener filmen innehåller, men jag har dels pratat med några kamrater till mig som är yrkesmilitärer och dels läst en del artiklar på nätet och de säger alla samma sak. När det kommer till krigsföring och strid ger Act of Valor oss en mycket bra bild av hur ett elitförband opererar idag.

Så det är vad som höjer filmens betyg för mig. Att faktiskt se dessa soldater göra det som de är utbildade för samtidigt som riktig ammunition smäller runt omkring dem. Om nu bara manuset inte hade varit så fördummande så hade faktiskt filmen kunnat bli riktigt bra. Nu blir det mest en rekryteringsfilm med riktigt bra stridscener.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.