About Schmidt

about schmidt 05

Alexander Payne är bioaktuell med sin senaste film Nebraska. Undertecknad befarar att det kommer att vara ännu en axelryckning i stil med hans förra film The Descendants. Om så skulle vara fallet kan man trösta sig med hans drygt tio år gamla film About Schmidt.

Warren Schmidt går i pension. Hans fru tycker det ska bli roligt att resa runt i deras lyxiga husbil och ser Warrens pension som ett nytt kapitel i deras liv tillsammans. Själv delar inte Warren hennes entusiasm och känner sig betydelselös. Han blir fadder till den sexårige Ndugu i Tanzania och skickar 22 dollar i månaden till pojken. I fadderskapet uppmanas han att skriva personliga brev till Ndugu och i breven hittar Warren ett sätt att kanalisera all den bitterhet han bär inom sig.

about schmidt 01

Trailern till About Schmidt är ett typiskt exempel på hur ett filmbolag försöker marknadsföra en film som någonting annat än den egentligen är. Efter den brutalt roliga Election var det ju inte orimligt att Alexander Payne skulle göra ännu en komedi. Eftersom About Schmidt många gånger är roligare än det som klassas som komedier plockades helt enkelt de roliga scenerna ut och klipptes ihop till en trailer som riktade sig till publiken som roades av Meet The Parents. Man får intrycket att About Schmidt kommer att vara en tokrolig film om en gammal gubbe som ska stoppa sin dotters bröllop. I själva verket är About Schmidt en brygga mellan Paynes tidiga filmer Citizen Ruth och Election och senare filmer som Sideways och The Descendants. De första filmerna präglades av uppskruvad dramatik och drastisk humor medan Payne sedan About Schmidt har riktat in sig på karaktärsdramatik och mer subtil humor. Men i About Schmidt hade han ännu inte övergett gapskratten till förmån för de trivsamma fnissen han ägnat sig åt sedan dess.

about schmidt 06

Ett genomgående tema i Paynes filmer (och även TV-serien Hung) sedan About Schmidt är män i livskris. Men där hans senaste filmer varit ganska osentimentala och kalla är det här en ömsint skildring av en man som desperat vill att hans liv ska ha betytt någonting för världen när han dör. Hans arbetsplats har inte tagit tillvara på det han lämnat efter sig, när hans fru dör (det får man absolut inte reda på i trailern trots att det händer tidigt i filmen) visar det sig att hans äktenskap inte haft det värde han trott och hans dotter (Hope Davis, Next Stop Wonderland) ska gifta sig med en förlorartyp (Dermot Mulroney från J. Edgar och Stoker) som inte alls är förenlig med Warrens värderingar.

about schmidt 10

Mellanakten i filmen är en roadmovie där Warren söker efter avtryck han kan ha gjort tidigare i livet. Det är i denna delen av filmen som Jack Nicholson fungerar bäst. När han delar scen med andra skådespelare kan han inte låta bli att stjäla all uppmärksamhet, men när han är själv och bara använder sitt kroppsspråk är han lysande. För mig blir hans rörelser både roliga och vemodiga när han böjer sig fram för att titta på ett gammalt skolfoto på sin gamla skola, när han provar en klätterställning på en lekplats eller till och med när han går över en camping med några burkar öl. Det är befriande att se en film där Nicholson har en relation med en kvinna i hans egen ålder också. Jag är så van vid att se skådespelare ha relationer med yngre kvinnor på film att jag, när jag såg About Schmidt på bio, de första minuterna undrade varför Nicholson var gift med den där gamla tanten trots att June Squibb och han är i samma ålder.

about schmidt 04

Det är först under filmens sista 40 minuter som tittaren känner igen tonen som fanns i trailern. Här blir About Schmidt en betydligt bredare film där Kathy Bates (Midnatt i Paris) spelar den blivande svärsonens mor, en bohemisk kvinna som gärna berättar om sitt sexliv och badar naken med den konservative Warren. Där en regissör som Lars von Trier lockar in sin publik i filmerna med en mjuk hand för att sedan dra ner dem i helvetet låter Payne tittaren gå igenom eftertänksamhetens melankoli redan i början av filmen och belönar oss sedan för det angenäma besväret genom att låta oss skratta ut ordentligt. Den enda gången han går för långt är i den utdragna scenen där Warren ska lägga sig i en vattensäng. Nicholson spelar över och gör det till ett riktigt pinsamt inslag.

about schmidt 09

Denna lilla invändning är dock marginell i sammanhanget. About Schmidt är trots Nicholsons överspel en lågmäld och vacker film om de sista ljuva åren som jag inte kan göra annat än älska. Tillsammans med Election är det Alexander Paynes bästa film.

Alexander Payne är bioaktuell med sin senaste film Nebraska. Undertecknad befarar att det kommer att vara ännu en axelryckning i stil med hans förra film The Descendants. Om så skulle vara fallet kan man trösta sig med hans drygt tio år gamla film About Schmidt. Warren Schmidt går i pension. Hans fru tycker det ska bli roligt att resa runt i deras lyxiga husbil och ser Warrens pension som ett nytt kapitel i deras liv tillsammans. Själv delar inte Warren hennes entusiasm och känner sig betydelselös. Han blir fadder till den sexårige Ndugu i Tanzania och skickar 22 dollar i…

Review Overview

Betyg

90

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.