Abominable (Blu-Ray)

Abominable (svensk biotitel ”Förfärliga snömannen”) är en söt och smårolig film som har en hög mysfaktor. 

När Yi hittar en ung yeti på sitt hustak ger hon honom namnet Everest och tillsammans med sina vänner Jin och Peng beger de sig ut på en resa för att återförena den magiska varelsen med sin familj, men samtidigt jagas de av en rik man som vill ha yetin för egen vinnings skull. 

Abominable är producerad av Dreamworks i samarbete med den Shanghaibaserade animeringsstudion Pearl Studio. Filmen är en välgjord och snygg film med mycket fina miljöer. Både storstadsmyllret och de öppna kinesiska naturlandskapen är väl gestaltade. Det är en fröjd för ögat och en garanterad underhållande stund för familjen. De storögda karaktärerna är otroligt söta och väldigt lätta att tycka om, speciellt yetin Everest.

I grunden är det en riktigt fin historia som berättar om både sorg och saknad genom att ta med oss på ett fartfyllt äventyr. Ett av filmens viktiga budskap som ligger och gror i storyn, är att värna om djuren och naturen – vilket jag skulle säga är ett mycket bra tillskott för debatten och bjuder in till viktiga samtal i hemmet. Är det en ny klassiker? Det är nog svårt att säga än men det är en både charmig och gullig äventyrsfilm som jag kan varmt rekommendera för barn och vuxna!

Ett minus för filmen är historiens antagonister – eller skurkarna. Skurkarna i den här typen av filmer blir ofta både platta och befriade från något att sympatisera för. Men de blir heller inte riktigt ondskefulla. Må hända att det kan vara ett par lager för mycket att kräva av en ”barnfilm” men jag föredrar filmer där du som tittare förstår varför skurkarna gör som de gör och inte bara ”onda” eller ”vill tjäna pengar”. En sån här film film behöver riktigt onda skurkar för att ge historien mer nerv.

De senaste åren har just yetis (eller snömän) tycks blivit ett populärt inslag i animerade filmer, ett av de senaste bidragen är Smallfoot (2018). Där en sagofigur som hjälper människor att hitta sina mänskliga sidor och bättre kvalitéer.

Utgåvan: På Blu-ray-utgåvan finns det ett gäng med korta klipp som ger oss lite mervärde till produktionen av filmen. Flera av delarna är främst riktat till barn. Det finns också två stycken kortfilmer där den ena är relaterad och är en annan yeti-historia men animerad på ett annat sätt. Den andra heter ”Marooned” och påminner en hel del om Pixars Wall-E (2008) den handlar om en övergiven robot på en månbas som samlar ihop skräp. Hade nog gärna sett lite mer innovation Dreamworks!

Abominable (svensk biotitel "Förfärliga snömannen") är en söt och smårolig film som har en hög mysfaktor.  När Yi hittar en ung yeti på sitt hustak ger hon honom namnet Everest och tillsammans med sina vänner Jin och Peng beger de sig ut på en resa för att återförena den magiska varelsen med sin familj, men samtidigt jagas de av en rik man som vill ha yetin för egen vinnings skull.  Abominable är producerad av Dreamworks i samarbete med den Shanghaibaserade animeringsstudion Pearl Studio. Filmen är en välgjord och snygg film med mycket fina miljöer. Både storstadsmyllret och de öppna kinesiska…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

73

About Rasmus Tirzitis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.