A united kingdom

Från regissören Amma Asante kommer A united kingdom, den sanna historien om ett kort men viktigt avsnitt i 1900-talets historia om kolonialism, politik, imperier, kungar och demokrati och hur två unga förälskade människor med sitt äktenskap kunde få dem alla i en panikartad oordning – och allt för färgen på deras hud.

Nyckelögonblicket i A united kingdom kommer inom den första kvarten. Ruth Williams (Rosamund Pike), den engelska kontoristen från Londons arbetarklass får efter en kort och intensiv kurtis ett frieri från Seretse Khama (David Oyelowo), den unge tillträdande kungen av Bechuanaland (dagens Botswana). Ruth och Serete tror sig båda ha ett hum om vilka svårigheter det innebär för en vit kvinna och en svart man att gifta sig år 1948. De har redan känt på vardagsrasismen och är beredda att kämpa för varandra. De har mött fördomsfullhet från sin omgivning och blivit attackerade på öppen gata. Men Seretse kan omöjligt tänka sig att härska i sitt hemland utan Ruth vid sin sida. Hon tackar ja till frieriet.

När Ruth strax därefter får besök av en representant för den brittiska regeringen börjar det gå upp för de två vad de har gett sig in i. Det brittiska protektoratet Bechuanalands granne Sydafrika höll under samma tid på att införa apartheid – vilket egentligen bara var en legalisering av en redan existerande samhällsordning. Det brittiska imperiet försökte efter förlusten av Indien till självständighet desperat hålla fast i alla sina territorier. De såg ett hot mot sina affärer med Sydafrika och mot ordningen i Ruth och Seretses förhållande (som Sydafrikas dåvarande premiärminister beskrev som ”motbjudande”). Filmen visar hur de nästan oövervinnerliga kraven på deras uppbrott snarare stärker Ruth och Seretse i sin övertygelse om att hålla samman. Filmen visar med närbilder på deras händer och beröringar hur de så uppenbarligen drar styrka från närheten till varandra att en separation verkar omöjlig.

Det brittiska imperiet är historiskt alltid en tacksam skurk och är här mycket ovärdiga motståndare i fåniga hattar. De var moraliska förlorare och Ruth och Seretse segrare redan från början på så vis att de hade rätten på sin sida – varför det slår hårdare när inte heller Seretses familj och undersåtar till en början accepterar äktenskapet. Om Ruth är den som gör det mest drastiska livsvalet att lämna sitt hemland för ett av världens då fattigaste länder är hennes motivation för det mesta outtalad. Hon är möjligtvis den modigaste karaktären i filmen och Rosamund Pike gestaltar en slags känslig äventyrslusta hos en kvinna tagen ur sitt vanliga element i en ny kultur med nya människor.

Amma Asante har en god förmåga att skildra det politiska på ett personligt plan. Senast i Belle från 2013, vilket var den fascinerande historien om den mörkhyade adelskvinnan Dido Elisabeth Belle som personligen blev involverad i avskaffandet av slaveriet i England. A united kingdom hittar inte alltid samma fokus mellan kärlekshistorien och det politiska spelet men lämnar ändå trådar att följa för den intresserade som vill ta reda på mer om republiken Botswanas födelse som ett av Afrikas idag mest demokratiska länder. Huvudrollsinnehavarna Pike och Oyelowo, hur bra de än är, är dock cirka ett årtionde för gamla för att övertyga som unga och drastiska. Deras kemi är hela tiden pålitlig men snarare som hos ett gammalt gift par. Det är kanske där som skon klämmer. Under filmens senare del fungerar detta utmärkt men när de står där på bron framstår de helt enkelt för förnuftiga för att kunna kasta sig ut något så omstörtande.

Utgåvan:

En utgåva som fokuserar helt på filmen. Det finns vare sig extramaterial eller 7.1 ljud. Filmen levereras i formatet 2.35:1 och med ljudformatet DTS HD 5.1.

Blu-ray-utgåvan släpptes till försäljning 7:e augusti.

 

Från regissören Amma Asante kommer A united kingdom, den sanna historien om ett kort men viktigt avsnitt i 1900-talets historia om kolonialism, politik, imperier, kungar och demokrati och hur två unga förälskade människor med sitt äktenskap kunde få dem alla i en panikartad oordning – och allt för färgen på deras hud. Nyckelögonblicket i A united kingdom kommer inom den första kvarten. Ruth Williams (Rosamund Pike), den engelska kontoristen från Londons arbetarklass får efter en kort och intensiv kurtis ett frieri från Seretse Khama (David Oyelowo), den unge tillträdande kungen av Bechuanaland (dagens Botswana). Ruth och Serete tror sig båda…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

65

About Alva Bexell

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.