A Simple Favor

I A Simple Favor (Lionsgate, 2018) får vi följa Stephanie (Anna Kendrick) som är den klassiska supermamman: hon har ständig koll, bakar kakor till varje skolevenemang och livesänder dessutom ett egen videoserie med de ultimata mamma-tipsen. Under fasaden lever hon dock ett ensamt liv så när den eleganta Emily (Blake Lively) räcker ut handen, eller snarare Martini-glaset, tar det inte lång tid innan Stephanie är hennes trogna bästa vän. Då försvinner plötsligt Emily. Polisens utredning lämnar luckor att fylla och Stephanie bestämmer sig för att på egen bevåg, och med lite hjälp från följarna till videobloggen, att ta reda på sanningen om Emily’s till synes perfekta liv, en sanning som visar sig vara mörkare än hon någonsin kunde ana…

Foto: Lionsgate

Det märks från första scenen att detta är en modern komedi: vi möts av Stephanie som talar in i webbkameran och berättar om sin försvunna vän för sina följare till främlingar.
Stephanie, som är urtypen av dagens klassiska sociala medier-mammor med sin videoblogg och perfekta yttre, är en karaktär som om det inte var huvudrollen hade gått obemärkt förbi. Det hela blir inte intressant förrän Emily gör entré som hennes direkta motpol; intensiv, högt svärande och endast nöjd med en Martini i handen. Dessutom är hon PR-chef på ett framstående bolag, är lyckligt gift med en sexig författare och äger en garderob värdig Anna Wintour. Emily blåser liv i berättelsen och vad som nyss kändes som en dokumentation av Ebba Busch Thor’s influencer-ambitioner ändras till en fartfylld komedi med rapp humor och direkta dialoger. Sen försvinner Emily och vi är fast med Stephanie, igen.. Den här gången driver dock mysteriet både henne och oss framåt i filmen men det går inte att förneka att det är i scenerna med Emily det är underhållande, resterande delar känns bara platta. 

Foto: Lionsgate

A Simple Favour kan beskrivas som en komisk version av Gone Girl och för den som sett den senare är likheterna något påfrestande: vi har ju redan sett detta och vi har sett det bättre. För Gone Girl är bättre, mycket bättre. A Simple Favor fungerar absolut som någorlunda spännande, lättsmält komedi och dess något brutalare inslag gör att den sticker ut i genren. Att däremot kalla den för en form av tyngre film är som att klämma ner foten i en handske. A Simple Favour saknar djupet och karisman som återfinns i mysterium-genren, trots skådespelarnas hårda jobb för att uppnå det. Anna Kendrick försöker tappert ge karisma åt sin traditionella roll som söt och lite töntig medelklasskvinna men känns bara instängd.
Blake Lively däremot, vars utstrålning annars brukar ligga på samma nivå som en släckt lampa, förvånar positivt i rollen som sociopat slash karriärsmamma med förkärlek för hemligheter och sex på toaletter.

Foto: Lionsgate

Foto, ljud och agerande är stabilt men saknar, precis som i de flesta av dagens amerikanska storfilmer, en ”Wow!”-faktor. Kvalitén gör en inte besviken, inte heller imponerad. Att använda sig av sociala medier som en berättelseform i filmer är både bra och dåligt: det är
å ena sidan en hög igenkänningsfaktor för den yngre generationen och ger en aktuell bild av samhället, å andra sidan förlorar verket lätt en del av sitt filmiska värde och känns mindre seriös. I A Simple Favour fungerar det på gränsen och som tur är används det inte mer än vad som är nödvändigt för storyn. 

Foto: Lionsgate

Det är en film som önskar att den var mer än den är och det märks – berättelsen sträcker sig ständigt efter något mer och det antiklimax som förväntas kommer tyvärr aldrig. Däremot är det en mer än okej komedi vars fokus på kvinnlig vänskap och styrka ger den en extra spark i baken. Den håller dig intresserad och du behöver inte tänka särskilt mycket, något som är positivt i detta fall då du annars räknar ut händelseförloppet lite för enkelt.

Bild: Lionsgate

A Simple Favor visar helt enkelt i sitt namn vad den mer eller mindre är: enkel och något av en tjänst mot en överarbetad hjärna. 

 

I A Simple Favor (Lionsgate, 2018) får vi följa Stephanie (Anna Kendrick) som är den klassiska supermamman: hon har ständig koll, bakar kakor till varje skolevenemang och livesänder dessutom ett egen videoserie med de ultimata mamma-tipsen. Under fasaden lever hon dock ett ensamt liv så när den eleganta Emily (Blake Lively) räcker ut handen, eller snarare Martini-glaset, tar det inte lång tid innan Stephanie är hennes trogna bästa vän. Då försvinner plötsligt Emily. Polisens utredning lämnar luckor att fylla och Stephanie bestämmer sig för att på egen bevåg, och med lite hjälp från följarna till videobloggen, att ta reda på sanningen…

Review Overview

Betyg

60

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.