A Royal Affair

Förbjuden kärlek och politiska intriger i Oscarsnominerat kostymdrama förlagt till 1700-talets Danmark.

Den engelska prinsessan Caroline Mathilde (Alicia Viander) blir, vid 15 års ålder, bortgift med sin sinnessjuka kusin, kung Christian VII (Mikkel Boe Fölsgaard) av Danmark. Hennes nya liv känns förutbestämt och inrutat, men så träffar hon sin makes nya livläkare, Johann Freidrich Struensee (Mads Mikkelsen). Vänskap och kärlek uppstår, varpå en förbjuden relation utvecklas mellan drottningen och livläkaren. Gemensamt bär de båda på en dröm om ett friare Danmark utan förtryck från kungligheter eller adel, och genom Stuensees inflytande på kungen ser de sin chans att forma en ljusare framtid för Danmarks befolkning. Alla delar dock inte deras visioner och bakom kulisserna växer sig motståndarnas missnöje starkare.

Sett till sin helhet är A Royal Affair en välkonstruerad och kompetent sammansatt produktion. Det vackra fotot ger, tillsammans med tjusiga kostymer och påkostade scenerier, en elegant inramning åt berättelsen. A Royal Affair ger en intressant inblick i en del av vår nordiska historia som jag själv inte var så väl bevandrad i. Vissa sekvenser känns aningen tillrättalagda och romantiserade, men verklighetsförankringen ger ändå filmen en välbehövlig udd som vanligtvis saknas i kostymdraman av det här slaget. Kombinationen av kärlekaffärer och politiskt rävspel medför däremot att filmen inte riktigt vet vilket ben den ska stödja sig på. Jag hade gärna sett att romantiken fick ta ett kliv tillbaka i detta fall, speciellt då den tenderar att bli något av en pastisch på Jane Austens verk.

Den talangfulla skådespelarensemblen med Alicia Vikander, Mads Mikkelsen och Mikkel Boe Følsgaard i spetsen levererar stabila insatser rakt igenom. Mikkelsen har säkerligen placerats i huvudrollen för att tilltala den kvinnliga publiken, men han är också en duktig skådespelare vars rollfigur rör sig tillräckligt mycket i gråskalorna för att vara intressant. Struensee må nämligen framställas som berättelsens frispråkiga “hjälte”, men det är precis lika lätt tolka hans agerande som manipulativt och maktlystet. Mikkel Boe Følsgaards gestaltning av Christian VII förmedlar trovärdigt känslan av en oberäknelig monark med mer makt än vett, utan att gå till överdrift eller förvandla honom till en karikatyr. En mycket stark insats av en så ny skådespelartalang.

A Royal Affair har redan nått stora framgångar, bland annat vid Berlins internationella filmfestival där den prisades för manus och skådespeleri. Filmen är också Danmarks bidrag till Oscarsgalan 2013 och en av två nordiska produktioner (den andra är norska Kon-Tiki) som är med och tävlar i kategorin “Bästa utländska film”. Den 24:e februari får vi se om Nikolaj Arcel lyckas plocka hem en guldstatyett till grannlandet i söder.

About Alexander Bing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.