A Few Good Men (4K UHD)

I december 2017, 25 år efter att filmen ursprungligen hade premiär, släpptes A Few Good Men  4k Blu-ray. Sony ligger i framkant när det gäller att återbesöka äldre filmer för att sedan släppa finputsade utgåvor på detta relativt nya format. Många filmnördar har troligtvis redan denna klassiker i sin samling. Frågan är då om det är värt att införskaffa den en gång till?

De flesta av er har nog sett scenen där Jack Nicholsons karaktär, överste Jessep, spottande och fräsande ryter:- ”YOU CAN’T HANDLE THE TRUTH!”. Men har ni sett hela filmen? Två marinkårssoldater blir anklagade för mord. Soldaterna själva hävdar att de enbart följde order och att dödsfallet bara är ett olyckligt utfall av detta. Örlogskaptenen JoAnne Galloway, spelad av Demi Moore, spänner med stora bågen och presenterar för sina överordnade varför hon är mest lämpad att ta sig an fallet. Ledningen verkar dock inte intresserade av att se fallet nå rättegång, istället beordrar de den unge skjutjärnsadvokaten löjtnant Daniel Kafee (Tom Cruise) att försvara dem. Kafee är känd för att vara lat och föredra förlikningsavtal istället för att gå till rättegång. Galloway bestämmer sig för att inte nöja sig med detta, istället utmanar hon Kafee att samla in all fakta innan han bestämmer sig för det lämpligaste tillvägagångssättet. Snart inser de båda att de är något skumt på spåren och snart hamnar de i kollisionskurs med själva marinkårsöversten Jessep.

Berättelsen är ett detektivfall förklätt till en amerikansk militärrättegång. Karaktärerna letar efter trådarna och försöker väva ihop den fullständiga bilden. Snart står det dock klart för dem att de behöver sätta dit den skyldiga med bristfälligt bevismaterial. Knepen som Kafee och Galloway väljer att använda kan i slutänden riskera deras professionella karriär som advokater. A Few Good Men är ett bevis på att en amerikansk militärfilm inte behöver innehålla våldsamma krigsscener för att bli en riktig nagelbitare.

Redan 1992 visade Aaron Sorkin prov på att han är en riktigt grym manusförfattare. Jack Nicholson går all in i rollen som Överste Jessep och med hjälp av Sorkins dialog skapar de tillsammans en atmosfär som blir så obehaglig att den nästan går att ta på. Tom Cruise karaktärsutveckling från den nonchalanta, obrydda och dryga pojkspolingen till den respektingivande och skarpa advokaten Kafee är riktigt vass även den. Galloway är välporträtterad av Demi Moore men har inte lika intressant eller engagerande karaktärsutveckling som Cruises karaktär. Hon fungerar snarare som bränslet som Kafee behöver för att nå sin fulla potential och till sist blir de ett riktigt bra team. Filmen innehåller även en stark insats av Kiefer Sutherland som en av överste Jesseps lakejer. I filmens mindre roller ser ni även Kevin Bacon, James Marshall och Kevin Pollak med flera, de levererar stabila insatser allihopa.

Över två decennier efter att filmen ursprungligen släpptes håller den än. Sorkin har skrivit ett manus som levererar spänning, spännande karaktärsutveckling, minnesvärda scener och ett tillfredsställande slut. Den avslutande rättegångsscenen mellan Nicholson och Cruise är en scen som alltid kommer att bli ihågkommen i filmhistorian. Har ni mot förmodan inte sett filmen så är denna nyutgåva en utmärkt ursäkt för er att ta tag i det. Plocka bort filmen från er ”skämslista” och njut av ett grymt drama i er tv-soffa. Om det är en av era favoritfilmer bör ni helt klart överväga att uppgradera till denna nyutgåva enbart för den grymma bilden. Om ni är ute efter gediget extramaterial får ni däremot leta på annat håll.

Utgåvan: Ett rättegångsdrama kanske inte är det första ni tänker på när det kommer till att införskaffa nya 4k-utgåvor. Sony visar dock återigen prov på att de vet hur man skall behandla sin bastanta filmkatalog. Utgåvans nyfunna skärpa och HDR-gradering innebär att detta är det närmsta ni kan komma att få uppleva filmen i ert hem som om ni varit på en härlig biovisning. Ljudet levereras med Dolby Atmos och bilden är i formatet 2.35:1. Det enda som hindrar utgåvan från att vara en klar femma är det bristfälliga extramaterialet. Jag förväntar mig mer när en utgåva skyltar med att det är en jubileumsutgåva.

I december 2017, 25 år efter att filmen ursprungligen hade premiär, släpptes A Few Good Men på 4k Blu-ray. Sony ligger i framkant när det gäller att återbesöka äldre filmer för att sedan släppa finputsade utgåvor på detta relativt nya format. Många filmnördar har troligtvis redan denna klassiker i sin samling. Frågan är då om det är värt att införskaffa den en gång till? De flesta av er har nog sett scenen där Jack Nicholsons karaktär, överste Jessep, spottande och fräsande ryter:- "YOU CAN'T HANDLE THE TRUTH!". Men har ni sett hela filmen? Två marinkårssoldater blir anklagade för mord. Soldaterna själva…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.