A Dog’s Way Home

På nittiotalet växte jag upp med Disneys Homeward Bound: The Incredible Journey, nu får en ny generation möjlighet att se ett husdjur göra en otrolig resa i A Dog’s Way Home. Precis som den förstnämnda filmen är detta en familjefilm och inget för finsmakaren.

Lucas, spelad av Jonah Hauer King, är en djurvän och en engagerad sådan. Varje dag, innan eller efter jobb, matar han katter som bor under ett gammalt rivet hus på grannfastigheten. Men en dag, när han har med sin vän Olivia (Alexandra Shipp), upptäcker han att det inte bara är övergivna katter som finns under det gamla huset. En liten valp springer ut och Lucas bestämmer sig på stående fot att ta hand om pitbullvalpen. Valpen, som han döper till Bella, charmar snabbt Lucas mor och hela deras vänskapskrets. Lyckan blir dock kort, ägaren till den förfallna fastigheten hamnar i konflikt med Lucas och hans mor om alla djur som finns där. Resultatet blir att fastighetsägaren tipsar den lokala polismyndigheten om att de har en pitbull. En hundras som är förbjuden i staden Denver i den amerikanska delstaten Colorado. Lucas och vännerna hittar en familj som kan ta hand om hunden medan de försöker hitta ett nytt hem utanför staden. Familjen bor hela 65 mil bort. Men Bella smiter när familjen inte har uppsikt över henne, fast besluten om att ta sig hem till sin Lucas.

Berättelsen är inte särskilt nyskapande som sådan. Både i den första A Incredible Journey och i nyversionen Homeward Bound: The Incredible Journey får vi se husdjur göra liknande resor. Det finns säkerligen fler exempel, bandet mellan hundar och människor har varit föremål för många berättelser. Hur sticker A Dog’s Way Home ut då? Filmen angriper Denvers hundlagar som förbjuder alla pitbull-raser, den visar betydelsen hundar kan ha för veteraner som lider av posttraumatisk stress och den försöker använda sig av mer datorgenererade effekter. De två första exemplen fungerar bra och stärker filmen som helhet. Specialeffekterna, som i filmens extramaterial beskrivs som fantastiska, är långtifrån just det. Uncanny valley-faktorn är hög när vi ser Bella slåss mot en flock animerade vargar, eller när ”plast”-puman ”big kitten” dyker upp.

För lite fredagsmys med familjen är A Dog’s way home ett mysigt äventyr som passar även för de minsta. Skådespelarna håller en okej nivå och det är överraskande att Bryce Dallas Howard spelar hunden Bellas inre monolog. Hon uttrycker sig som en människa men tänker som en hund. En annan överraskning är att Edward James Olmos skymtar förbi i en mindre men betydelsefull roll. Filmen i sig kan de flesta av oss nog räkna ut hur den slutar. Det jag tar med mig från filmen är att det alltid är lika häftigt att se hur mycket det går att lära en hund.

Utgåvan:
En stabil blu-ray-utgåva. Videon presenteras i 2:39.1 tillsammans med ett DTS-HD MA 5.1-ljudspår och en handfull inslag på extramaterialsfronten. Är du intresserad av att veta mer om hunden som spelar Bella finns det flera inslag att ta del av. Det finns även lite allmänna klipp från bakom kulisserna och några borttagna scener.

På nittiotalet växte jag upp med Disneys Homeward Bound: The Incredible Journey, nu får en ny generation möjlighet att se ett husdjur göra en otrolig resa i A Dog's Way Home. Precis som den förstnämnda filmen är detta en familjefilm och inget för finsmakaren. Lucas, spelad av Jonah Hauer King, är en djurvän och en engagerad sådan. Varje dag, innan eller efter jobb, matar han katter som bor under ett gammalt rivet hus på grannfastigheten. Men en dag, när han har med sin vän Olivia (Alexandra Shipp), upptäcker han att det inte bara är övergivna katter som finns under det…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

65

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.