6 Days

SAS har funnits sedan andra världskriget men det var under gisslandramat på den iranska ambassaden 1980 som gemene man fick hör talas om dem. Filmen 6 Days försöker sig på att berätta historien om detta gisslandrama och männen som kom att utföra attacken.

Den 30 april 1980 bröt sig sex män in på den iranska ambassaden i London och tog 26 personer gisslan. Deras mål var att arabiska fångar i den västra provinsen Khuzestan i Iran skulle friges och att de skulle få fri lejd ut ur Storbritannien. Men Margaret Thatcher svarar med att de skulle få genomgå brittiska lagar och satte in SAS för att börja träna för en eventuell militär operation.

6 Days försöker berätta historien om detta gisslandrama med fokus på de soldater som kom att göra insatsen och befria gisslan. Det var inte den första antiterrorist-operation som SAS hade gjort men denna skedde mitt i London under en helgdag med miljontals människor bänkade framför tv-apparaterna. Så den gav delvis upphov till den mytomspunna status som enheten har idag. Det är inte lätt att försöka få dessa sex dagar ner till en film på 90 minuter men regissören Toa Fraser lyckas delvis med detta. Planeringen av SAS och de försök som polisen gör för att förhandla med terroristerna porträtteras bra. Men i övrigt så lämnar filmen en del att önska.

Vi får ingen vidare inblick i varken terroristerna eller SAS, om du inte vet någon om dramat innan så kan mycket i filmen kännas förvirrande för man gör inget bra jobb att förklara saker och ting. Istället sker de bara. Och det finns en hel saker, som reportrarna från BBC som verkar spela en stor roll men sedan bara försvinner i filmen. Ingen annan av karaktärerna sticker heller ut utan alla förblir tvådimensionella och stela karaktärer genom filmen. Jag känner inget för terroristerna eller för soldaterna. Historien är intressant och räddar filmen men i övrigt känns filmen väldigt stel.

Detta är synd för här finns en historia att berätta. Men Toa Fraser och manusförfattare Glenn Standring gör det hela mer till ett återberättande än en spännande historia. Och alla filmer som bygger på verkliga händelser och man känner att man måste läsa på i efterhand om saker och ting för att bättre förstå dem har inte gjort ett bra jobb att berätta sin handling. Det finns betydligt bättre filmer som visar verkliga händelser på ett betydligt mer effektivt sätt.

SAS har funnits sedan andra världskriget men det var under gisslandramat på den iranska ambassaden 1980 som gemene man fick hör talas om dem. Filmen 6 Days försöker sig på att berätta historien om detta gisslandrama och männen som kom att utföra attacken. Den 30 april 1980 bröt sig sex män in på den iranska ambassaden i London och tog 26 personer gisslan. Deras mål var att arabiska fångar i den västra provinsen Khuzestan i Iran skulle friges och att de skulle få fri lejd ut ur Storbritannien. Men Margaret Thatcher svarar med att de skulle få genomgå brittiska lagar…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.