5 Svenska spelstudios

I Sverige finns det otroligt många spelstudios, både stora och små. Här har jag samlat fem, riktigt stora studios som har levererat internationella succéer. Och en joker har även smugit sig in. En liten studio värd att nämnas. Frågar du någon utanför Sveriges gränser så känner de garanterat igen de flesta spelen som nämns i listan.

Mojang sopade banan med spelindustrin när de officiellt släppte Minecraft år 2011. Ett år då spelutvecklingen blomstrade och de valde att göra ett “sandlådespel” uppbyggd på block. Ingen vågade tro att det skulle bli en sådan succé. Sedan 2014 ägs Mojang av Microsoft.

Massive Entertainment i Malmö har sedan 2008 ägts av det franska bolaget Ubisoft, och har tillsammans levererat bland annat storsäljaren Tom Clancy’s The Division. Massive skapade en helt ny spelmotor som driver spelet, kallat Snowdrop. The Division blev det mest sålda spelet i Ubisoft’s historia, på bara 24 timmar. De har även arbetat med spel som Far Cry 3 och Assassin’s Creed Revelations.

King Digital Entertainment, eller kort och gott King, har levererat mobila succéspel som Candy Crush Saga och Farm Heroes Saga, vilka är bland de mest populära mobilspelen i världen. I februari 2016 såldes King till Activision Blizzard och har studios i bland annat Malmö, Berlin, London, Barcelona och Seattle.

Dice kanske är ett av de mest kända spelföretagen i Sverige. De har bland annat skapat Battlefield spelen och Mirror’s Edge. 1992 skapades företaget i Växjö och har bara växt sedan dess. 2004 köptes de upp av Electronic Arts, Battlefield-spelen är en av de mest framgångsrika kulturexporterna i Sveriges historia.

 

Avalanche Studios har levererat bland annat Just Cause-serien och Mad Max sedan starten 2003. De har nyligen ingått ett samarbete med Nordisk Film och kommer förhoppningsvis leverera något storslaget inom kort.

Joker:

Coldwood Interactive måste bara vara med tack vare deras fantastiska spel Unravel. Företaget finns i Umeå, vilket också speglas i Unravel, där du som tygfigur går runt i norrländsk natur och stöter på diverse hinder. Spelet är utgivet av Electronic Arts. 

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.