Terminator Genisys (4K UHD)

Terminator Genisys är den femte filmen i Terminatorserien och är regisserad av Alan Taylor, en man som tidigare gjort sig känd för att ha regisserat en rad av HBOs största TV-serier så som Sopranos, Mad Men och Game of Thrones. Med en regissör som denna bakom ratten på en uppföljare av en av de mest inflytelserika filmerna genom tiderna så kan det inte bli annat än bra… eller?

När jag inte sitter hemma sent på kvällarna och skriver film och spelrecensioner för Filmfenix så driver jag ett film och teaterbolag och är själv regissör. Vi har jobbat i åtta år nu och äntligen skaffat oss en studio i Malmö. På en av väggarna i studion har vi satt upp en lapp som alltid ska påminna oss om varför vi gör det vi gör och hur vi ska göra det. Denna lapp har under alla dessa år följt med oss och vi har försökt att troget följa det som står även om det ibland kan bli lite svårt. På lappen står det ”LEAVE GOOD ENOUGH ALONE”.

Jag tänker att detta kan appliceras på väldigt många uppföljare eller nytolkningar som gjorts på fantastiska filmer genom det senaste århundradet. Men jag förstår verkligen inte över huvudtaget varför de rika Hollywoodproducenterna insisterar på att göra tre uppföljare på inte bara en utan två filmer som var mer än gott nog. Eller jo, jag förstår, det handlar om pengar. Det handlar alltid om pengar, vinst och att mjölka kassakon så mycket som det bara går. Men min fråga är bara: har de ingen smak? Ingen känsla eller hänsyn till filmhistorien? Ingen som helst ansvar för att vi som ser filmen kanske blir retroaktivt besvikna på de föregående filmerna på grund av den nya? Det är nämligen precis det som hände mig när jag såg Terminator: Genisys. Det kommer komma några spoilers i denna kan jag redan förvarna. Så om du verkligen bryr dig om denna film så sluta läs nu.

Problemet är att denna film totalt negligerar alla de andra filmerna. Hur tänker ni kanske? Jo, tack vare tidsresor och brutna tidslinjer så går det uppenbarligen att ändra på allt som en gång var kanon. Handlingen är som så att i framtiden så skickar rebelledaren John Connor (Jason Clarke) sin vän och krigskollega Sergeant Kyle Reese (Jai Courtney) tillbaka till 1984 för att skydda Connors mamma, den mytomspunna Sarah Connor (Emilia Clarke). Nu befinner vi oss alltså i samma era som den som utspelade sig under den första Terminatorfilmen. Men istället för det narrativ och historia som vi minns från den första filmen så visar det sig här att en omprogrammerad T-800 (Arnold Schwarzenegger,  jo han är tillbaka) har beskyddat Sarah Connor sedan hon var bara nio år gammal. Istället för att ha en överraskad och rädd Sarah Connor så är hon redan en fullfjädrad actionhjälte.

Så nu beger sig alla tillsammans ut på en till tidsresa till 1997 för att stoppa födseln av den artificiella intelligensen som i sin tur leder till människans förintelse och kriget mellan oss och maskinerna. Och vips så har hela första och andra filmen i serien ingen som helst betydelse i kanon. Så tråkigt och så dumt att välja att göra denna film på detta sätt. Jag kommer inte ens gå in alla hål i historien så som att Kyle Reese är John Connors pappa och att Reese är i samma unga ålder både när han är med Connor i framtiden och i dåtiden (dessutom oviss om att han Connors pappa med Connor vet).

Det finns däremot några ljusa stunder i filmen så som Arnold Schwarzenegger och Emilia Clarke. Även om Clarke aldrig riktigt kan nå upp till Linda Hamiltons hårdkokta tolkning av Sarah Connor från de första två filmerna så spelar Clarke till 100% och lyckas med jämna mellanrum övertyga att hon är en gedigen actionhjälte. Schwarzenegger får mest stå som comic relief i filmen och i vissa scener erkänner jag att mungiporna drogs uppåt och jag fnissade högt till. Men borsätt från dessa två skådespelare och ett par underhållande stunder så finns det inte så mycket att hänga i julgranen. Så gå tillbaka till de första två filmerna och låtsas som att de tre uppföljarna aldrig har hänt.

Själva 4K utgåvan är helt okej men inte i toppklass. Filmen är filmad med en Arri Alexa och mastrades till 2K. Alltså är denna version inte en ”äkta” 4K utan en uppskalning från originalmastern. Det finns dessutom ingen tillgång till HDR utan du får leva med den givna färgskalan. Dolby Atmos ljudet är desto bättre och det känns verkligen som en viktig punkt i denna film som är fullproppad med tunga explosioner och annat mäktigt ljudlandskap. Det finns även annat trevligt extramaterial så som bakom kulisserna och kommentarer från regissören och även om allt är i 1080p så är det trevligt extratillägg.

Terminator Genisys är den femte filmen i Terminatorserien och är regisserad av Alan Taylor, en man som tidigare gjort sig känd för att ha regisserat en rad av HBOs största TV-serier så som Sopranos, Mad Men och Game of Thrones. Med en regissör som denna bakom ratten på en uppföljare av en av de mest inflytelserika filmerna genom tiderna så kan det inte bli annat än bra… eller? När jag inte sitter hemma sent på kvällarna och skriver film och spelrecensioner för Filmfenix så driver jag ett film och teaterbolag och är själv regissör. Vi har jobbat i åtta år…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

35

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.