33 Gruvan

gruvan02

Det är inte ofta som världens blickar riktas mot Atacamaöknen. Det är en av de mest ogästvänliga och torraste platserna på jorden. Den 5 augusti 2010 rasade dock en gruva och stängde in 33 arbetare 700 meter under jorden. Plötsligt var världens fokus riktat på dramat som utspelade sig både ovan och under jord.

Gruvan har rasat och stängt in 33 arbetare 700 meter under jord. En spänd väntan uppstår för både de under jord och de på ytan. Ska man kunna rädda de instängda gruvarbetarna? Landets gruvminister är benhård. Att inte hitta dem finns inte med som ett alternativ. Däremot är han inte lika säker på att hitta dem vid liv.

gruvan03

Detta är baserat på en verklig händelse som fick stor uppmärksamhet över hela världen. De 33 gruvarbetarna som var instängda och vid liv berörde en hel värld under flera månader. Totalt var de instängda drygt 2 månader innan de kunde räddas genom ett borrhål precis så brett att det rymde en räddningskapsel vid namn Fenix 2. I gruvan fanns gruvarbetarna och uppe på ytan hade man byggt en tältby för anhöriga som ivrigt och oroligt väntade på att få upp sina älskade. Enligt kvällspressen i Sverige upptäcktes ovan jord att åtminstone en av dem hade både en älskarinna och hustru väntandes i förtvivlan på ytan. Om just detta nämns inget i filmen. Det är för övrigt det som är problemet med filmen i stort. Den lyckas nämligen inte skapa någon trovärdighet. Det är inte överdådigt otroligt och fyllt med romantikdravel som en Hollywoodproduktion skulle vara utan snarast det omvända. Karaktärerna är väldigt tvådimensionella och får nästan inte alls utvecklas. Det är givetvis ett problem för vilken film son helst, men en katastroffilm med lyckligt slut kan klara detta om man i själva filmen och handlingen lyckas skapa en dynamik. Det misslyckas man dock helt med i 33 gruvan. Till att börja med får jag som åskådare ingen känsla för hur djupt nere de är. 700 meter är fruktansvärt långt ner i jorden. Detta lyckas man helt undgå att förmedla. Snarare förmedlas att det inte är djupt. Gruvarbetarna går i sakta mak ner i gruvan och en arbetare går ned till en generator längst ner som slutat att fungera trots att det är bara 10 minuter kvar på skiftet. Bilden som då ploppar upp är givetvis att man hinner längst ner i gruvan, fixa generatorn och sedan upp igen inom 10 minuter. Detta ger känslan av att det inte kan vara särskilt djupt alls. Klart klantigt av filmskaparen att lägga med något som detta. En annan sak som inte heller förmedlas är tiden de var i gruvan. Känslan efter att ha sett filmen är att de var ner en knapp vecka. Visserligen får gruvarbetarna lite skäggstubb, men inte många millimeter. Dessutom verkar lamporna i hjälmarna klara av att lysa hela tiden. Har man missat dessa två spänningsskapare så blir det heller inte mycket kvar att se. De är instängda i gruvan och eftersom det är baserat på en verklig händelse så vet jag också att de kommer att klara sig.

gruvan01

En filmatisering av en lyckad räddningsaktion som tyvärr inte riktigt orkar att engagera eller skapa djup varken hos karaktärer eller gruvan i sig.

Det är inte ofta som världens blickar riktas mot Atacamaöknen. Det är en av de mest ogästvänliga och torraste platserna på jorden. Den 5 augusti 2010 rasade dock en gruva och stängde in 33 arbetare 700 meter under jorden. Plötsligt var världens fokus riktat på dramat som utspelade sig både ovan och under jord. Gruvan har rasat och stängt in 33 arbetare 700 meter under jord. En spänd väntan uppstår för både de under jord och de på ytan. Ska man kunna rädda de instängda gruvarbetarna? Landets gruvminister är benhård. Att inte hitta dem finns inte med som ett alternativ.…

Review Overview

Betyg

40

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.