3 Survival Horror-spel du inte bör missa!

Nu i mörkare tider tycker i alla fall jag att det är lite extra trevligt att sätta mig i soffan/framför datorn och plocka fram något gammalt favoritspel. Även om jag spelar året runt så är hösten och vintern högsäsong för mig och vad passar bättre i mörkret än ett riktigt bra skräckspel? Oavsett om du spelar på konsol eller dator finns det massvis att välja bland, så nu tänkte jag guida dig till de spel jag tycker är värda att spela i höstmörkret!

Survival Horror

Silent Hill 2, 2001 (Konami)

En given plats på den här listan har den helt fantastiska uppföljaren till stilbildande klassikern Silent Hill. Oroa dig inte över om du inte spelat det första spelet, utöver platsen det utspelar sig på är historien fristående och du behöver inte några förkunskaper från tidigare spel för att uppskatta detta.

images (1)

I Silent Hill 2 spelar du som karaktären James Sunderland, en man som söker efter sin avlidna fru då han mottagit ett brev där hon berättar att hon väntar på honom i Silent Hill. Som du tidigt kommer att förstå är den lilla staden Silent Hill inte vidare gästvänlig, men du sugs snabbt in i historien och även när hjärtat klappar och ångesten kryper på så kommer gåtorna att driva dig vidare i stadens mörker. Detta är spelupplevelse på hög nivå och trots visst obehag är det mycket svårt att slita sig från skärmen.

Något som bidrar starkt till obehagskänslan som spelet skänker är det faktum att du är oerhört utlämnad. Du har tillgång till vapen, men beroende på vilken svårighetsgrad du väljer så kommer mängden ammunition du hittar att vara begränsad. Även kameravinklarna gör att du känner dig utsatt, du kan gå i en korridor, komma ut bakom ett hörn och plötsligt är kameran vinklad så att du ser vad som händer bakom din karaktär istället för framför den. Detta går till viss del att kontrollera med lite envishet och list, men det är ett genomtänkt (och effektivt) drag av spelskaparen för att få spelaren att känna obehag.

sh2_screen_18

Silent Hill 2 (likt de andra spelen i franchisen) går alltså inte ut på att skjuta sig fram bland fiender. Det är ett spel där du tvingas fundera och minnas. Du utmanas med gåtor och pussel av olika slag samtidigt som du måste döda eller undvika de skrämmande varelserna som finns omkring dig (dessa gör sig ständigt påminda om sin närvaro genom radiobrus från en liten kommunikationsradio du bär med dig).

En intressant sak med spelet är att varje fiende har en bakgrund eller symbolik som relaterar till storyn på något sätt, är du nyfiken på mer om detta när du spelar kan jag rekommendera att besöka diverse forum och wiki-sidor på nätet där man kan läsa mer om fienderna och hur folk tolkar deras symbolik.

mannequins de silent hill 2

Silent Hill 2 finns till PC, PS2 och Xbox

 

Resident Evil 4, 2005 (Capcom/Ubisoft)

residentevil4hd

En till uppföljare, ja… Men detta är i min mening ett av de bästa spelen någonsin, alla kategorier. Sällan har jag upplevt sådan spelglädje som med detta mästerverk! Resident Evil-franchisen började som renodlad survival horror men övergick allt mer i en actionbaserad spelupplevelse. Det här spelet är en skön blandning av krypande obehag och handsvettsframkallande actionsekvenser. Resident Evil 4 är även det första spelet i serien som är helt i 3D, till skillnad från tidigare spel som haft en ”fast” bakgrund.

I Resident Evil 4 antar man rollen som Leon Kennedy, en karaktär som först var spelbar i Resident Evil 2 där han gjorde en kort karriär som polis i staden Raccoon City. Leon arbetar numera som agent i presidentens hemliga förband, så när presidentens dotter Ashley kidnappas blir det hans uppgift att ge sig ut och hitta henne. När Leon anländer i den lilla byn i Spanien där Ashley senast sågs vid liv så inser han ganska snabbt att byborna är allt annat än vänligt sinnade. Allt pekar nu mot att Ashley tagits till fånga av en sekt, Los Illuminados, som planerar att använda henne för att släppa lös en otäck parasit i USA.

Resident-Evil-4-22

Jag har tagit mig igenom detta spel både på PC och Wii (det släpptes ursprungligen till Gamecube och anpassades senare för Playstation 2, Wii och Windows), båda versionerna är trevliga men jag måste säga att här har Nintendo en fördel. Rörelsestyrningen passar perfekt för detta spel utan att bli irriterande (som det lätt blir när man svingar svärdet för sjuttioelfte gången i The Legend of Zelda: Skyward Sword samt Twilight Princess).

Regenerator_Resident_Evil_4_Grab

Det finaste med detta spel är att det i min mening är mycket välbalanserat. Samtidigt som du får skjuta skallen av en hel drös mutanter så får du även lösa gåtor och göra taktiska val. Visst blir det mycket skjuta, men Resident Evil 4 passar ändå in i survival horror-genren med sina obehagliga miljöer, kluriga pussel och såklart det faktum att du måste snåla på ammunition och helande örter för att överleva. Som grädde på moset så innehåller Resident Evil 4 en hel hög med briljanta bossfighter. Bossarna är inte bara mardrömslika och obehagliga, de är riktigt roliga att döda också!

resident-evil-4-ultimate-hd-60fps-steam-pc-edition-gameplay-screenshots-6

Resident Evil 4 finns till Playstation 2, Playstation 3, Nintendo Gamecube, Wii, Xbox 360 och Microsoft Windows.

Innan jag går till nummer 3 på listan vill jag berätta att jag ännu håller på att ta mig igenom den titeln. Jag väljer att ändå ha med det då det är ett så udda och utmanande spel som jag verkligen önskar att fler upptäckte, speciellt nu när det snart kommer att släppas en remake!

 

Pathologic, 2005 (Ice-Pick Lodge/Buka Entertainment/Meridian 4)

pathologic17

Pathologic är ett spel som får mig att bli varm i själen, men det är även ett spel som får mig att slita i mitt hår och febrilt söka efter guider på nätet.

Eftersom jag inte tagit mig igenom hela spelet kan jag inte uttala mig om helheten (ännu) men jag ska berätta lite om vad det går ut på och varför jag tycket att du ska ge dig på att spela Pathologic.

images (3)

Spelet utspelar sig i en dystopisk liten stad där en hemsk smitta brutit ut. Det finns 3 spelbara karaktärer (Bachelor och Haruspex som är män och den kvinnliga Devotress) men bara en story. Beroende på vilken karaktär du spelar som kommer du att se historien ur olika perspektiv. Oavsett vilken karaktär du väljer så kommer du under spelets gång att försöka hitta källan till den mystiska smittan som tar död på staden. Spelet utspelar sig under 12 dagar (en dag är ca 2 timmar i verklig tid) och för varje dag som går kommer det bli allt svårare att klara vardagen. I Pathologic måste du inte bara undvika ondsinta fiender, du måste även äta och sova för att hålla dig vid liv och för varje dag som går så stiger priserna på mat. Varje dag får man ett ”main quest” som man måste lösa för att gå vidare i spelet, men det finns även ”side quests” att göra för att tjäna pengar etc.

moddb

Det här spelet är inte lika visuellt skräckbaserat som exempelvis Silent Hill-spelen, visst stöter man på rent obehagliga saker men det är mer dialoger och miljö som gör spelet läskigt. Just dialog är något det finns gott om i Pathologic. Du måste prata med olika karaktärer (tro mig när jag säger att du kommer stöta på några som är riktigt skumma), gärna i rätt ordning, och tänka över vad du svarar! (Jag känner mig snabbt hemma i detta då jag växte upp med Baldurs Gate som är ett väldigt dialogrikt RPG.) Man kan dock få ha överseende med vissa dialoger då spelet är översatt från ryska och översättningen är inte alltid felfri, men detta är inget som hittills stört min spelupplevelse!

pathologic6

Nyligen har man gått ut med att det kommer att släppas en re-make av spelet under 2015, något som jag ser som väldigt positivt då det finns vissa småsaker som kan förbättras (exempelvis översättningen) och även för att spelet är så svårt att få tag på i dagsläget, så får du inte tag på Pathologic innan dess tycker jag det är ett spel som är värt att vänta på.

 

Pathologic finns i nuläget enbart till Microsoft Windows, men vid re-releasen planeras släpp till PS4, Xbox One, Mac och Linux utöver Microsoft Windows som det finns tillgängligt till idag.

 

Självklart finns det fler titlar än dessa som är väl värda att spela, men det här är spelen jag har ett sug efter just nu! Någon måste ju ha väntat sig att få se Amnesia på listan men jag valde att utelämna det då det är relativt nytt och var oerhört hypat när det kom så då tog jag chansen att lyfta fram två äldre spel och ett lite mer okänt.

Med detta tackar jag för mig för denna gång och hoppas spelsuget vaknat till liv hos någon där ute!

About Johanna Åberg

22åring bosatt norr om Dalälven. Mycket förtjust i fantasy och sci-fi (Star Trek), skräckfilm och framförallt tv-spel. Mindre förtjust i värme och folkmassor. Kombinerar inomhus-intressena med väldigt många timmar i stallet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.