3 Days to Kill

Film Review 3 Days To KillJag har alltid varit lite svag för Kevin Costner som skådespelare, fråga mig inte varför. Så jag har alltid haft ett litet förlåtande öga till hans filmer. I trailern till 3 Days to Kill såg filmen ut som skit men det var Costner tänkte jag. Stort misstag.

Ethan Renner är en gammal hård CIA-räv som efter ett misslyckat uppdrag i Sarajevo får reda på att han har cancer och bara några månader kvar att leva. Så han åker till Paris för att spendera tid med sin fru och dotter som han negligerat de sista 10 åren. Men dottern är numera tonåring och inte särskilt intresserad av att ha med sin pappa att göra. Samtidigt så dyker en mystisk agent upp och erbjuder Ethan ett nytt experimentellt läkemedel som kan bota hans cancer om han gör ett sista uppdrag åt dem. Nu försöker han balansera sitt nya familjeliv med att hitta och eliminera en av Europas farligaste terrorister.

Kevin Costner har gjort några riktiga magplask genom sin karriär, Waterworld, The Postman, 3000 Miles to Graceland men frågan är om detta inte är ett nytt lågvattenmärke. Costner är i och för sig inte dålig, han är nog den ende skådespelaren som försöker skådespela genom filmen. Men resten är utslitna klichéer, dåliga actionscener, tråkigt manus och förvirrad regi. Filmen försöker stå med ena benet i någon slags familjedrama där en döende man försöker skapa ett nytt band med sin dotter och den andra skall vara den nya euroaction som Liam Neeson fick en nystart i karriären av. Men eftersom det är McG som står för regin blir det bara skit rakt igenom.3-Days-to-Kill-03

När man har med scener där publiken förväntas skratta när man torterar någon med elektricitet då är man ute på rejält slak lina. Och hela filmen innehåller flera sådan tveksamma scener där vi förväntas skratta åt våldet som händer. Luc Besson har skrivit manus och han är verkligen fruktansvärt ojämn, när det blir rätt blir det magiskt men när det blir dåligt finns det ingen botten. Problemet är att familjedramat i filmen är minst lika dåligt och ologiskt som resten av filmen. Det finns ingen logik i det Ethan gör överhuvudtaget. Eller någon annan för den delen heller.

Bara en sådan sak att ge honom en medicin som gör att han hallucinerar när pulsen går upp verkar dåligt när han skall jobba som lönnmördare. Och så många scener är exakt likadana, när Ethan har sitt mål inom sikte men så börjar medicinen spöka att funderar på om Besson fick slut på idéer och bara körde samma scen om och om igen för det var det enklaste. Och actionscenerna är riktigt tafatta. Det finns inget tryck i dem och ingen känsla av fara. Hela filmen känns medioker rakt igenom.3-Days-to-Kill-04

McG har byggt sin karriär på mediokra filmer med mer flärd än substans. Precis som This Means War är detta verkligen en riktigt rutten film och jag förstår inte vad det är hos honom som får bolagen att säga, vet du vad vi ringer McG han är rätt kille för denna film. Han kunde hålla sig till att producera tv-serier istället för det verkar han kunna bättre.

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.