22 Jump Street

I 21 Jump Street fick vi se Channing Tatum och Jonah Hill som två värdelösa poliser som gick undercover på en amerikansk highschool. I slutet av första filmen berättade deras chef Captain Dickson (Ice Cube) att deras nästa uppdrag skulle bli att få gå undercover på college. Om du tror att det rör sig om exakt samma story igen så har du alldeles rätt! Fast låt dig inte avskräckas, skaparna av filmen är väldigt självmedvetna om att det är en uppföljare och de skämtar om det mer än en gång …

22jsc

Storyn är enkel, en ny drog dyker upp på ett college och givetvis får Schmidt (Jonah Hill) och Jenko (Channing Tatum) gå undercover som bröderna MqQuaid igen. Ice Cube är också tillbaka som duons hetlevrade chef och får ta på sig en större roll än i förra filmen. Peter Stormare dyker upp som motståndare till filmens duo men gör tyvärr en alldeles för stereotypisk insats som droghandlaren Ghost. För att få tag på Ghost måste Jenko och Schmidt ta reda på vem det är som langar drogen WHYPHY (Work Hard Yes Play Hard Yes) på McState College. Polisernas vänskap sätts på spel när Jenko hittar en ny vän som påminner allt för mycket om honom själv.

Michael Bacall står återigen för manus fast denna gång tillsammans med Oren Uziel och Rodney Rothman. Om det inte hade varit för Hills och Tatums kemi samt manusförfattarnas självmedvetenhet så hade denna film trillat långt innan målsnöret. Kanske är det också därför som producenterna lyckades locka tillbaka Phil Lord i regissörsstolen trots hans tidigare uttalade skepticism? När filmen är som roligast driver den med faktumet att filmen är en uppföljare med allt vad det innebär. Filmskaparna plockar också några billiga poäng med referenser till gamla klassiker. Den mest förvånande av de alla är kopplad till komikern Benny Hill. Tyvärr faller filmen åter tillbaka till dess föregångares låga nivå av humor. Skämt om genitalier, homofobi och rasism som inte ens fungerade i förra filmen.

22jsb

Något förvånad upplevde jag att 22 Jump Street trots sina brister underhöll mig mer än den första filmen. Det som lyfter denna filmen från sin föregångare är komiken som uppstår i dess självmedvetenhet om att det är en uppföljare. Det skulle inte förvåna mig om vi får se en 23 Jump Street inom ett par år trots att flera inblandade skådespelare uttalat sig tveksamt, konceptet fungerar uppenbarligen eftersom de båda filmerna är kassasuccéer. När filmen är som bäst kommer den att få dig att skratta högt och vid sina sämre tillfällen kommer den att få dig att tveka på varför du ens valde att sätta på den till att börja med. En sak är säker, din hjärna kommer inte att gå på högvarv för att bearbeta något större djup.

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.