22 July

22 July är en filmatisering av terroristdådet som skedde i Norge år 2011. Den klassas som ett historiskt drama och fokuserar på tre punkter; dåden, den anklagades advokater och Norge’s politiska system.

Foto: Netflix

Året är 2011 och det socialdemokratiska ungdomsförbundet i Norge håller sitt årliga sommarläge på ön Utøya, som ligger ca 4 mil utanför Oslo. På lägret diskuteras bland annat Norge’s liberala invandringspolitik i en positiv ton, något som en man vid namn Anders Behring Breivik har en helt annan syn på. Han är högerextremist och efter att en bomb detonerat i Oslo dyker han upp på Utøya utklädd till polis för att ta sin hämnd på vad han anser är landsförrädare. Ett flertalet ungdomar blir skjutna till döds eller skadade innan polisen anländer till ön och griper Anders. Vad som följer sedan är en lång rättegång, ett förändrat politiskt landskap och en svår kamp att anpassa sig till livet igen för överlevarna.

Foto: Netflix

För det första är det svårt att skriva om en film vars händelseförlopp ligger så nära, både geografiskt och i samhällsklimatet, som händelserna i Norge 2011. Gällande framför allt skjutningen på Utøya matades det ut information om efter dådet, därmed är det med kritisk blick jag ser på en spelfilm baserad på det. Det finns en hel del faktafel men då det som sagt är en spelfilm får den komma undan med det – även om det faktum att ungdomarna fick ligga i havet, spelandes döda, är en både viktig och dramatiserande detalj som hade kunnat inkluderas med gott resultat. Jag kan dock förstå att det i andras ögon kan vara en betydligt mer fascinerande historia.

Foto: Netflix

Ander’s högerextremistiska tankesätt ligger i fokus när karaktären porträtteras och det är extra viktigt i dagens samhällsklimat när radikala högerkrafter till och med sitter i riksdagen. Att även en vit man kan vara en terrorist är viktigt att lyfta och det gör filmen väl. Filmen gör ett tappert försök att sätta tittaren i en obekväm sits där de känner med Anders genom att mot slutet ge honom en tragisk snarare än obehaglig klang, något som varken fungerar eller känns moraliskt bra.

Vad som är styrkan med 22 July är Vidar och hans kamp att ta sig vidare från en händelse det inte finns handböcker för. Vidar är också den enda karaktären, förutom Anders, som det ges utrymme att lära känna i denna film, som annars är väldigt ytlig i sina personporträtt. Vidar visar en smärta som gör att dåden för första gången känns äkta i filmen och det är med honom tittaren känner, inte de stressade politiker eller den kluvna advokat som 22 July har tilldelat resten av tiden.

Foto: Netflix

22 July faller genom att den vill vara för mycket, för snabbt. Att ta upp tre, otroligt starka ämnen, och alla sub-ämnen som kommer med dem, kräver mer än vad filmen har att ge. Många scener känns onödiga, andra känns stressade och ingen särskilt gripande. Själva dåden, som faktiskt tog 77 personers liv på bara några timmar, förminskas och vidden av Ander’s ondska framkommer inte så som den bör.

Foto: Netflix

22 July är en film som tar upp viktiga händelser och vet du inget om terroristdåden i Norge kan den vara något för dig – men har du chansen att se någon av de andra filmerna om händelsen, gör då det istället.

22 July är en filmatisering av terroristdådet som skedde i Norge år 2011. Den klassas som ett historiskt drama och fokuserar på tre punkter; dåden, den anklagades advokater och Norge's politiska system. Året är 2011 och det socialdemokratiska ungdomsförbundet i Norge håller sitt årliga sommarläge på ön Utøya, som ligger ca 4 mil utanför Oslo. På lägret diskuteras bland annat Norge's liberala invandringspolitik i en positiv ton, något som en man vid namn Anders Behring Breivik har en helt annan syn på. Han är högerextremist och efter att en bomb detonerat i Oslo dyker…

Review Overview

Betyg

50

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.