21 & Over

Jag är så glad att jag själv var över 21 år det halvår jag pluggade i USA. Hemmafesterna slutade i regel alltid med att polisen kom och stoppade det roliga innan grannarna hunnit se klart på Wheel of Fortune. Jag blev vid ett tillfälle till och med tvungen att vittna om jag visste ifall det fanns underåriga som druckit på festen. Men jag har aldrig varit särskilt bra på att se folks ålder.

21 & over 1

Man fyller bara 21 en gång i livet. Det är vad Miller (Miles Teller) säger till Jeff Chang (Justin Chon) när han är tveksam till att gå ut dagen innan hans framtida läkarkarriärs viktigaste intervju. Casey (Skylar Astin) är mer förstående för sin vän, men han är inte den som klagar när Jeff låter sig övertygas om att gå ut och ta en öl. En öl blir till flera, och starkspriten som beställs gör att Jeff somnar. Casey och Miller förstår att kvällen är slut men när de ska få hem Jeff, kommer de på att de inte vet var han bor. En nattlång jakt inleds där det första spåret är Jeffs kurskamrat Nicole (Sarah Wright) som Casey blev blixtförälskad i tidigare på kvällen. Bland annat leder hon dem till en fest där Miller och Casey måste övervinna en episk 8-vånings drickalek för att högst upp få träffa mannen som kanske har Jeffs adress.

21 & over 2

21 & Over fick lite uppmärksamhet när den kom genom att det är den första filmen som Baksmällan-författarna Jon Lucas och Scott Moore även regisserat. Efter att ha sett filmen kan jag konstatera att de saknar en Todd Phillips i tygstolen. Jag tror att det som saknas här är en förmåga att på plats se vad som blir roligt. Jag är absolut inte för alltför mycket improvisation som i exempelvis Pineapple Express, men få kan bara filma av manuset och träffa rätt med alla skämt. Det blir aldrig heller helt utflippat som i Harold & Kumar-filmerna utan man har valt att basera filmen i verkligheten, helt utan knasiga kändis-cameos. Det är visserligen trevligt då jag kan känna igen mig från mitt universitetsliv istället, men jag föredrar definitivt när Lucas och Moore gör humor från orealistiska situationer som i Baksmällan och The Change-Up.

21 & over 3

Jag gillar huvudskådespelarna sedan tidigare och de gör inte alls bort sig här. Skylar Astin var något av det enda sevärda med Pitch Perfect. Miles Teller var med och gjorde Project X – Hemmafesten snäppet mer sevärd än denna syster-film. Han var det mest minnesvärda i remaken av Footloose och gjorde en lysande insats i gripande Rabbit Hole. De är dessutom enkla att följa med genom natten. De flesta av oss bör kunna identifiera sig med Casey, som redan funderar på hur mycket frihet han ska offra för karriären. Vi känner alla en Miller, kompisen som inte har några spärrar och skulle kunna gå hur långt som helst om han brytt sig (om du som läser är en Miller ska du ha ett stort tack för att du orkat läsa ända hit). Men egentligen har man bara tagit Bradley Cooper och Ed Helms från Baksmällan, föryngrat dem, och sedan gjort en Change-Up. Hur svårt jag än har att se en skägglös Zach Galifianakis så hade en sådan adderat precis den galenhet 21 & Over behöver.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.