1917

1917 är en berättelse som utspelar sig under första världskriget men är främst baserad på en historia som regissören Sam Mendes har fått återberättad för sig av sin farfar som tjänstgjorde under första världskriget. En berättelse som tar oss genom både fantastiska och hemska miljöer fyllda av faror runt varje hörn.

När tyskarna drar sig tillbaka passar de på att kapa britternas kommunikationslinjer. En brittisk bataljon verkar tro att de satt tyskarna i flykt. Vad de inte vet är att de senaste flygbilderna har visat att det är en fälla. Soldaterna Blake (Dean-Charles Chapman) och Schofield (George MacKay) skickas på ett uppdrag genom ingenmansland och fiendeterritorium för att hindra en förödande attack som kan kosta 1500 britter livet. En detalj som göra hela situationen än värre är att en av dessa 1500 soldater Blakes äldre bror. I ett race mot klockan måste de två soldaterna hinna fram innan nästa dag gryr för att leverera sitt meddelande.

Eftersom Mendes har valt att spela in filmen så att det ser ut som den är inspelad i en tagning, är detta verkligen Chapmans och MacKays film. Benedict Cumberbatch, Colin Firth, Mark Strong och Richard Madden är förvisso med i rollistan men eftersom vi enbart följer de två soldaterna är alla övriga stjärnorna bara med i varsin scen. Karaktären vi kommer absolut närmst är MacKays Schofield som vi stundtals är helt ensam. I de dialogfria scenerna glänser Georges prestation i sin tysthet genom blickar, ansiktsuttryck och kroppsrörelser som säger allt. I de dialogfria scenerna ges även Thomas Newmans musiksättning en chans att glänsa med sina atmosfäriska och förebådande toner.

Även om George MacKay är filmens stora utropstecken på skådespelarsidan, skall inte det fantastiska fotot som brittiska Richard Deakins ligger bakom glömmas. Deakins har tagit Sam Mendes vision om att göra en film som ser ut att vara inspelad i en tagning och genomfört den med bravur. Där det stundtals kändes mer som en gimmick i 2014-års Birdman, känns det här mer fulländat och meningsfullt. Bytet mellan miljöer och kontrasterna mellan lugnt och kaos är påtagligt. På bekostnad av ordentlig karaktärsutveckling, får vi komma riktigt, riktigt nära. Valet att presentera filmen som om den vore inspelade i en tagning förstärker känslan av att vi får händelseförloppet återberättat av någon som varit på plats, likt Mendes fick historian återberättad för sig av sin farfar före oss.

1917 är ett äventyr och en resa jag sent skall komma att glömma. De båda soldaterna gör ett avtryck med sitt mod när de sätter de mångas nöd före sin egen. Valet att berätta filmen i realtid berövar oss en ordentlig chans att lära känna karaktärerna. Men i gengäld får vi se ett kort ögonblick av ett liv där denna händelse alltid kommer att vara något denne bär med sig. På grund utav det låsta och brutala skyttegravskriget som bekämpades under första världskriget har det inte återgetts på film lika mycket som det andra. 1917 bryter sig fri från skyttegravarna och levererar en berättelse som överväldigade mig både visuellt och ljudmässigt.

1917 har biopremiär 31/1-2020.

1917 är Oscarsnominerad i följande kategorier:
– Bästa film
– Bästa regi
– Bästa filmmusik
– Bästa originalmanus
– Bästa foto
– Bästa ljud
– Bästa specialeffekter
– Bästa scenografi
– Bästa make up och hår
– Bästa ljudredigering

Läs även:
Redaktionen tippar Oscarsvinnarna 2020

1917 är en berättelse som utspelar sig under första världskriget men är främst baserad på en historia som regissören Sam Mendes har fått återberättad för sig av sin farfar som tjänstgjorde under första världskriget. En berättelse som tar oss genom både fantastiska och hemska miljöer fyllda av faror runt varje hörn. När tyskarna drar sig tillbaka passar de på att kapa britternas kommunikationslinjer. En brittisk bataljon verkar tro att de satt tyskarna i flykt. Vad de inte vet är att de senaste flygbilderna har visat att det är en fälla. Soldaterna Blake (Dean-Charles Chapman) och Schofield (George MacKay) skickas på…

Review Overview

Betyg

80

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.