13 saker du troligtvis inte visste om Friday the 13th

Idag är det en dag, som enligt skrock är en otursdag. Det är Fredagen den 13e och vad passar då bättre än att ge er 13 saker ni troligtvis inte visste om Fredagen den 13e-franchisen.

X Filmen skulle ursprungligen heta ”Long night at Camp Blood”.

X Rockstjärnan Lou Reed hängde med filmens crew väldigt mycket och uppträdde ofta för dem, då han hade en farm i närheten av inspelningsplatsen.

X Jason får inte sin ikoniska hockeymask förrän i Del 3.

X Tom Savini, som var den första filmens make-up/specialeffekts-artist, använde en pizzaugn som fanns på campingen för att göra många practical effects.

X Det var tänkt att Stan Winston skulle ta över specialeffekterna i Del 2, men då han var upptagen så blev det istället Carl Fullerton.

X Ted White, som spelar Jason i Del 4 är den äldsta som gestaltat honom. Han var 58 år gammal när det begav sig.

X Tanken var att Freddy Kreuger skulle möta Jason i Del 7, men det blev problem mellan filmbolagen som ägde rättigheterna till de olika figurerna. Vi fick istället vänta till 2003 innan vi fick se Freddy VS Jason.

X Det finns en serietidning som förklarar handlingen mellan Del 8 och Del 9.

X På tal om Del 9, så är det den första filmen i serien som inte heter Friday the 13th, då Paramount hade rättigheterna till det namnet och denna gång var det New Line Cinema som släppte filmen. Den heter istället Jason Goes to Hell: The final Friday.

X Det var länge planerat att remaken från 2009 skulle få en uppföljare 2017, men så blev inte fallet.

X Jason X utspelar sig 452 år efter Freddy vs Jason, som utspelar sig 2003. Jason X börjar dock utspela sig redan 2008 när han blir tillfångatagen av forskningsanläggningen och nedfryst.

X I slutet på 80-talet fanns en Friday the 13th tv-serie. Den handlade om övernaturliga händelser i en antikvitetsbutik. Ingenting om Jason. Däremot var det tänkt att Jasons mask skulle dyka upp i den femte, och sista, säsongen av serien. Men den blev nedlagd efter bara tre.

X Kane Hodder, som tidigare har spelat Jason i fyra av filmerna, gjorde Motion-capture till Friday the 13th: The Game. Och Thom Mathews återkommer som Tommy Jarvis i spelet, precis som han gjorde i Del 6.

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.