12 Rounds: Reloaded

Renny Harlins 12 Rounds var en oväntat sevärd actionfilm med tanke på finländarens dagsform. Här tar mästaren av direkt-till-video-uppföljare över, eller mästaren, han som gör dem i alla fall. Holländaren Roel Reiné har aldrig varit i form, men 12 Rounds: Reloaded är ändå en djup svacka.

12 Rounds 2

Nick Malloy (Randy Orton) arbetar som ambulanssjukvårdare. När han inte lyckas rädda en person med en inopererad bomb från att sprängas, har ett spel i 12 ronder inletts. En man vid namn Heller (Brian Markinson, Skorpionens förbannelse) ringer upp Nick och berättar att om han inte spelar dör hans fru Sarah (Cindy Busby, Den stora jakten). Efter några ronder inkluderas även Tommy Weaver (Tom Stevens, Dagbok för alla mina fans – Usla utsikter) i det dödliga spelet. När Tommy tvingas berätta om sin bakgrund förstår även Nick varför just han valts att delta.

Tycker ni att det känns bekant? Det kan bero på att 12 Rounds: Reloaded är mycket inspirerad av Saw-serien. Särskilt Saw III som har en nästan identisk handling, med personer som involveras under spelets gång av en anledning. Det går även igen i detaljer som det dunkla polishuset, så deppigt ställe att ingen borde hinna bli befordrad innan de tar livet av sig. Första filmen var mer en kopia av Die Hard – Hämningslöst, vilket var lite intressant då Harlin med allt springande mellan telefonkiosker inspirerades av uppföljaren till hans egen film. Är det något ersättaren Roel Reiné är bra på är det samtidigt att inte avvika för långt från originalet (se inte Death Race: Inferno) och det gör han inte heller här. Telefonkioskerna är vid alla ronder utom en ersatt med en mobiltelefon, men annars är det helt klart en mörkare och mycket sämre 12 Rounds.

12 Rounds 2, Randy Orton

Randy Orton i huvudrollen är en wrestlare (detta är en sån där WWE-film) och totalt oerfaren som skådespelare. Reiné är inte direkt en Steven Soderbergh (på extramaterialet lyfter han fram Orton som en naturbegåvning som knappt behövde regi) och skådespeleriet blir därefter. Orton lyckas med konststycket att vara ännu mer köttrobot än John Cena i ettan. Reiné var förvånansvärt ambitiös och tog ut Orton och Busby på dejt dagarna innan inspelning, men studera inledningsscenen och hur Orton omöjliggör någon kemi med sin uselhet. Han klarar sig givetvis bättre i actionsscenerna men det är inte mer än att han hoppar över någon motorhuv och till och från nitar någon. Det bästa med rollen är att han spelar sjukvårdare så att han kan ge dem som förtjänar det, tips på hur de stoppar blödningen efteråt.

Filmen gör flera kardinalfel. Vi får se skurken alldeles för tidigt. Uppdragen är alldeles för enkla och tjatiga: stjäl en bil, åk hit, stjäl en bil, åk dit. Och trots att Hellers motiv är så uppenbart, måste allting förklaras om och om igen, tills även det sista dummaste wrestlingfanet fattar. Någon har sett någon Saw-film och tänkt att det här kan vi enkelt göra en actionfilm av. Men det var svårt för 12 Rounds: Reloaded är kass.

 

About Rikard Eriksson

Vacker som en dag och analyserar filmer ned på hink-och-spade-nivå. Jag är recensenten som aldrig skulle tveka på att röja en viktig reflektion ur världen om den hamnar mitt emellan två meningar som rimmar. Filmer jag tycker om att se är inte det välpolerade biojunket, utan de kanske är lite trubbiga i kanterna… eller bara trubbiga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.