11.22.63

112263_001

James Franco reser i tiden från 2015 till 1960 för att stoppa mordet på John F. Kennedy. Miniserien är baserad på Stephen Kings novell och J.J. Abrams producerar.

Jake Eppings (James Franco) hänger ofta på dinern som hans vän Al Templeton (Chris Cooper) äger. En dag faller Al ihop och avslöjar att han är döende i cancer. Han ber Jake att ta över efter honom som tidsresenär och Jake tror inte på honom förrän han själv går igenom tidsportalen som finns i dinerns städförråd som leder till året 1960.

112263_002

Genrerna med tidsresor och politiska konspirationer är vid det här laget relativt väl påfyllda. Stephen Kings idé i 11.22.63 är inte alls dum som kombinerar de båda. Miniserien om åtta delar klockar in på lite mer än åtta och en halv timme och startar lite väl trevande trots det intressanta ämnet. De första tre avsnitten handlar mer om acklimatiserande av Jake än att kasta sig rakt in i ämnet det vill säga mysteriet kring mordet av Kennedy. Det finns tyvärr fler sidoberättelser i serien och frågan är om man klippt bort en del dessa och gjort serien till fyra avsnitt så hade den varit rappare och mer spännande.

 Jake stöter såklart på patrull när han börjar sina undersökningar som leder fram mot den 22 november 1963. ”Dåtiden” gillar inte att historian ändras och försöker stoppa Jake att ändra tidslinjen på diverse finurliga och direkt farliga sätt. Under sin resa träffar Jake på bibliotikarien Sadie, underbart porträtterad av Sarah Gadon, som han blir kär i.

112263_004

Till en början är Jake ensam i sitt uppdrag och tankemässigt känns det nästan ologiskt att han skapar en mindre grupp människor för att slutföra sitt uppdrag. Vem klarar egentligen av att hantera en hemlighet att någon kommer från framtiden?

I 11.22.63 finns mycket som är bra och samspelet mellan James Franco och Sarah Gadon är det som skall lyftas fram främst. Samtidigt finns mycket som är dåligt eller som jag saknar i serien. För med 8,5 timmar bör man kunna dyka djupt ner i Lee Harvey Oswalds karaktär och verkligen vända ut och in på den komplexa person han var. Frågan om han agerade själv nuddas det vid, men kunde helt klart utvecklats bra mycket mer. Dagen i fråga hanteras i sista avsnittet och dessutom ägnas inte ens hela avsnittet åt händelsen.

112263_003

Även om James Franco gör en strålande insats går den inte att blunda för den alldeles för långa speltiden. Om den hade fyllts med mer händelser av substans än sidohistorier hade det varit ok, men så är det inte tyvärr. 11.22.63 är underhållande nog för stunden, men det räcker inte. Trots ett anständigt slut, vilket normalt inte är Stephen Kings styrka, är serien en besvikelse när sluttexterna rullar med tanke på givna förutsättningar.

James Franco reser i tiden från 2015 till 1960 för att stoppa mordet på John F. Kennedy. Miniserien är baserad på Stephen Kings novell och J.J. Abrams producerar. Jake Eppings (James Franco) hänger ofta på dinern som hans vän Al Templeton (Chris Cooper) äger. En dag faller Al ihop och avslöjar att han är döende i cancer. Han ber Jake att ta över efter honom som tidsresenär och Jake tror inte på honom förrän han själv går igenom tidsportalen som finns i dinerns städförråd som leder till året 1960. Genrerna med tidsresor och politiska konspirationer är vid det här laget…

Review Overview

Betyg

50

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.