10×10

10×10 var en film som hade gått under min radar fullständigt innan recensionsexemplaret trillade in hos redaktionen. Vilket inte visade sig vara alltför konstigt när jag undersökte det närmare. Filmen må bäras upp av två stora skådespelare, Luke Ewans och Kelly Reilly men för regisörren Suzi Ewing är det första filmen. Filmen verkar även ha visats på mindre än 20 biografer i USA och i övriga världen gått direkt till hemvideo och streaming. För inte alltför längesedan hade detta med mycket stor sannolikt inneburit en film med förhållandevis låg kvalitet, idag är situationen dock annorlunda med fler och fler storfilmer som köps upp av streamingjättarna för direkt distribution på respektive plattform. Så är 10×10 en direkt till video film av den gamla skolan eller en kvalitetsfilm som helt enkelt skippat biograferna för en mer modern distributionsmetod?

Filmen inleds med att Lewis (Luke Evans) kidnappar Cathy (Kelly Reilly) på en parkeringsplats mitt på ljusa dagen för att sedan frakta hem henne i bakluckan på sin bil för att låsa in henne i en 10×10 fot stor vadderad cell som han byggt i sitt hus. Vi förstår dock snabbt att anledningen till varför han gör detta inte är för att han är någon galning som går igång på att röva bort kvinnor utan för att han är ute efter hämnd för något han tror Cathy har gjort för många år sedan.

Härifrån så fortsätter filmen som i stort sett vilken kidnappningsfilm som helst och alla tänkbara klichéer används såklart till fullo. Flertalet flyktförsök utförs, personer hälsar på i huset oanmält och såklart ett ”nervkittlande” möte med polisen. Det görs ändå ett litet försök att röra om i grytan genom att under filmens gång försöka kasta om och ibland till och med sudda ut rollerna som förövare och offer. Detta hade kunnat vara ett ganska intressant koncept om det inte vore för att manuset är extremt undermåligt med konstigt skrivna karaktärer, skrattretande repliker och ungefär lika många luckor som en köksavdelning på Ikea.

Huvudrollsinnehavarna gör ändå ett bra jobb och framförallt Luke Evans ger en prestation som lyfter filmen en del i vissa stunder men med ett manus som detta så hjälper tyvärr inte bra skådespelarinsatser.

Fotot är klart godkänt men känns ganska oinspirerat förutom två riktigt snygga scener som fick mig att haja till ordentligt. Detsamma gäller musiken, den är absolut inte dålig men inget jag kommer lägga på minnet.

Det finns absolut sämre filmer än 10×10 men det finns även väldigt många bättre som jag tycker du som läsare bör lägga tiden på istället. Med det sagt så tror jag ändå att Suzi Ewing med lite mer erfarenhet och ett bra manus skulle kunna få till en okej film. Vi får se vad framtiden erbjuder helt enkelt.

Den nordiska DVD-utgåvan har klart godkänd bildkvalitet och ett bra men ganska intetsägande Dolby Digital 5.1 ljudspår. Filmen har inget extramaterial. Huruvida filmen kommer släppas på Blu-ray i Norden är lite av en gåta. Filmen har sidor på blu-ray.com för Sverige, Norge, Danmark och Finland men utan någon bild och specifikationer och med döda länkar för att förhandsboka filmen via Cdon. Om man mot förmodan vill äga den på Blu-ray så finns den utgiven i både Kanada och Tyskland.

10x10 var en film som hade gått under min radar fullständigt innan recensionsexemplaret trillade in hos redaktionen. Vilket inte visade sig vara alltför konstigt när jag undersökte det närmare. Filmen må bäras upp av två stora skådespelare, Luke Ewans och Kelly Reilly men för regisörren Suzi Ewing är det första filmen. Filmen verkar även ha visats på mindre än 20 biografer i USA och i övriga världen gått direkt till hemvideo och streaming. För inte alltför längesedan hade detta med mycket stor sannolikt inneburit en film med förhållandevis låg kvalitet, idag är situationen dock annorlunda med fler och fler storfilmer…

Review Overview

Betyg

40

About Alexander Alfonsson

Född och uppvuxen i Norrtälje numera Värmlänning. Född nörd men fick en infall att bli Viltmästare som resulterade i gymnasiegång i Forshaga men slutade med fru och barn i Töcksfors. Inbiten filmsamlare och förhållandevis nybliven cineast under upplärning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.