10 saker du inte visste om Scream

Slutet på 70- början 80-talet var guldåren när det gäller genren splatter-film med Alla helgons blodiga natt och Fredagen den 13e. Dessa filmer hade flertalet – mer eller mindre populära – uppföljare fram till tidigt 90-tal. Uppföljarna hamnade dock i skymundan under några år tills dess att ny mark plöjdes. Det var regissören till Terror på Elmstreet, Wes Craven, som kombinerade fenomenet high school-film med splatter-film. Där föddes en ny typ av skräckfilm som sedan regerade tidigt 90-tal. Filmen hette Scream

Jag har svaga minnen av första kontakten med Scream. Nog var jag för ung för att egentligen få se dessa filmer, helt klart, men de har på något sätt alltid följt mig genom livet. Jag har uppskattat dem flesta av filmerna, och även serien som kom för några år sedan. Men nog pratat om det, här följer 10 saker du troligtvis inte visste om Scream-filmerna och serien.

  • I första Scream har regissören Wes Craven en cameo som skolvaktmästare. Han står och svabbar golvet iklädd en välkänd utstyrsel, nämligen randig tröja och hatt precis som hans andra skapelse Freddy från Terror på Elmstreet.
  • Scream skulle egentligen heta Scary Movie. Det trycktes till och med upp produkter med det namnet, men till slut bytte de till Scream. Scary Movie blev sedan namnet på en serie parodifilmer. Nog pratat om dem…
  • Det finns mängder av referenser till Alla Helgons Blodiga Natt, bland annat i öppningsscenen i Scream där Casey’s far ber hennes mor att gå till McKenzie’s. Samma sak ber Laurie att Tommy och Lindsey ska göra i den första Alla Helgons Blodiga Natt.

  • Alla som sett första filmen vet vad som händer med Matthew Lillards karaktär Stu. Men många vet inte om att han faktiskt dyker upp i Scream 2 också. Dock i ett “blinkar du så missar du” ögonblick. Han fick hoppa in som statist i filmen eftersom att han under den tiden dejtade huvudrollsinnehavaren Neve Campbell.
  • En av mina favoritfilmskapare, Robert Rodriguez, har faktiskt varit delaktig i Scream 2. Han regisserade några scener av Stab, som är filmen i filmen.
  • Manusförfattaren Kevin Williamson skrev ett utkast för Scream 3, men manuset skrevs senare av Ehren Kruger, och så blev det ju den sämsta i serien också… Williamson kom senare tillbaka och skrev största delen av Scream 4.
  • Scream 4 blev Wes Craven’s sista film innan han avled av cancer.
  • Den sista (eller senaste) filmen i serien var den första av filmerna där knivbladet var datoranimerat. Tidigare har det används så kallade “props” av bland annat plast och kartong.

  • För några år sedan gjorde MTV en Tv-serie baserad på film-franschisen. Detta mottogs med skepticism då de skulle skrota “Ghostface” och ge mördaren en helt ny mask. Detta ändrades under produktionens gång och det finns nu fler likheter mellan maskerna, men Wes Craven var inte positiv till den nya mördarens utseende.
  • Två säsonger har gjorts av serien och en tredje är på gång. Enligt rykten ska det vara helt nya skådespelare och karaktärer och vara en reboot på första säsongen. De som gillar serien (jag är en av dem) väntar nu med spänning till Säsong 3 släpps någon gång under 2018.

BONUS: Det är i år 20 år sedan första Scream-filmen visades i Sverige.

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.