10 Misstag från Jurassic Park

Jurassic Park är en av mina favoritfilmer. Och som så många andra rullar så innehåller den mängder av uppenbara fel, något man kanske sällan tänker på när det handlar om ens favoritfilm. Man vill ju inte förstöra upplevelsen och känslan genom att leta efter uppenbara misstag, men jag har gjort det. Och jag kan säga att det fortfarande är en av mina favoritfilmer! Så nu öppnar vi portarna till Jurassic Park.

* När T-Rex äntrar scenen så ser man klart och tydligt marken innanför stängslet, MEN när T-Rex attackerar och puttar en av bilarna över inhägnaden så är det sjukt djupt. What?! De som byggde inhägnaden bara tänkte:
”Åh, vilken cool effekt, så när T-Rex kliver ur sin inhägnad så sjunker marken, vilket gör att skulle skräcködlan knuffa en bil här så skulle den falla flera hundra meter! Smart va?!”.
”Men Åke, det är ju helt ologiskt. Hur tänkte du där?”
”Aha, nu är det kafferast igen, vi tar det sen…”

* Bilder från övervakningskamerorna är videos, vilket man ser på förloppsindikatorn under klippet. I en film där de lyckats få dinosaurier att se levande ut, bör de inte kunna få bort förloppsindikatorn på en video?

* När Lex och Tim blir attackerade av T-Rex genom fönstret i taket så går det sönder, men är helt igen i nästa klipp. Magic glass!

* I samma scen så skriker barnen, utan att röra på munnarna! En förälders mardröm..

* När Grant och barnen klättrar över stängslet (innan Tim får sig en stadig kyss) så kan man ur en vinkel se att de väldigt enkelt hade kunna gått runt stängslet istället. Fast hur spännande hade det varit?

* Tim och Lex blir hungriga efter att de har kommit tillbaka efter sin extremt krävande rundvandring och ser ett stort buffébord och sätter sig och äter. Men vem har dukat fram den? Det finns ingen kökspersonal och Hammond och Ellie åt dessert kvällen före barnens ankomst. Borde inte maten ha smält och blivit oätbar under den tiden? Magic glass! (fast i svengelsk tappning denna gång).

* När Muldoon, Ellie och Malcom sitter i en Jeep och blir jagade av T-Rex så sitter Malcom längst bak och ser skräcködlan komma allt närmre. Han blir skräckslagen och förflyttar sig framåt i bilen, vilket gör att han kommer åt växelspaken så bilen växlar från 4 till 3. Har ni testat göra det någon gång? Funkar inte så bra va? Bilen bör varva frenetiskt och sänka hastigheten på grund av detta. En spin-off på filmen skulle kunna heta ”Super-Jeepens återkomst”.

* Under stora delar av filmen så regnar det, men i de flesta scener som utspelar sig i regn, så regnar det inte alls. Oväder med okontrollerad personlighetsklyvning?

* När hela gänget är samlat i biosalongen och det är dags för en spännande informationsvideo så trycker Hammond på en fjärrkontroll som gör att säkerhetsgrejerna vid stolarna fälls ner, men de fälls bara ner på första raden. I nästa scen är de nerfällda på övriga rader också. Sega säkerhetsprylar måste jag säga. ”Ah, just ja… De i den främre raden har fällts ner… Kanske vi ska göra det också då?”

* HUR FAN KOM T-REX IN I BESÖKSCENTRET I SLUTSCENEN?!

Onödig fakta:
* Filmteamet som jobbade med Jurassic Park var orolig att datorerna skulle göra allt jobb, med tanke på alla CGI-effekter, men det var snarare tvärtom. Datorerna fungerade lite halvdant och skapade mer jobb för filmteamet. Jag känner igen mig där. Själv har jag suttit med den här listan i ungefär 14 dagar nu tack vare min dator.

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.