10 inspelningsplatser att besöka i sommar

Nu är det semestertider för många, och vädret är fantastiskt *peppar peppar* på de flesta platser i landet. Då kan det passa bra att åka runt i vårat avlånga land och kolla efter inspelningsplatser från några av våra mest kända filmer. Här har jag, utan inbördes ordning, listat tio ställen i Sverige som du kan besöka under semestern.

Birk och Ronja springer runt i den skånska skogen

I Dalby Söderskog utanför Lund så spelades skogsscenerna från Ronja Rövardotter in. Denna vackra nationalpark bjuder på lövskog, blommor och lavar.

Hovs hallar är ett kustområde på Bjärehalvöns norra del och agerade kuliss när Max Von Sydow spelar schack mot Döden i Det sjunde inseglet.

Stellan Skarsgård springer runt i Tomelilla, i Den enfaldige mördaren

Hasse Alfredsson höll Tomelilla kärt, och spelade in de flesta av hans filmer i området. Här finns även ett Hasse & Tage museum, samt ett sommarland.

Pippis hus Villa Villekulla ligger på Gotland och ingår idag som attraktion i sommarlandet Kneippbyn. De två långfilmerna om Pippi har även spelats in på olika platser på ön.

Den vackra naturen kring Brösarp på Österlen i Skåne har agerat inspelningsplats till många reklamfilmer och långfilmer, där Körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta är en av de mest kända.

Hela Ystad är kommissarie Wallanders arbetsplats och samtliga filmer om Kurt Wallander har spelats in i trakten. Här kan du fika på kommissariens stammishak och åka guidade rundturer.

Sune och hans familj är uppladdade för att bada vid Ingarö

På Ingarö i Stockholms skärgård finns strand- och klippbadet Björkviks havsbad där Sune och hans familj tillbringade lite tid i Sunes sommar.

Norrbottens pärla, Älvsbyn, är ett vackert samhälle vid Pite Älv som bjuder på sagolikt vacker natur. Det var här som Jägarna och dess uppföljare spelades in.

Den lilla tätorten Fjällbacka i Bohuslän är ett välkänt turistmål där mycket märkliga saker händer. Men det är bara fiktion i Camilla Läckberg’s romaner och dess filmatiseringar.

I Vimmerby, Småland, föddes en av vår tids största författare, Astrid Lindgren. Idag finns en värld med hennes påhittade karaktärer på orten, och samhället har varit kuliss åt flera av filmatiseringarna av hennes böcker.

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.