10 Cloverfield Lane (4K UHD)

Jag minns 2008 som ett stort och viktigt filmår för min del. Marvel Studios började sitt superhjälte-epos, det så kallade ”Marvel Cinematic Universe” med den första Iron Man filmenHeath Ledger som åren innan blivit hårt kritiserad bevisade sig tusen gånger om i kanske sitt livs roll som Jokern i The Dark Knight och Wall-E satte en ny standard för berättande inom animerade filmer. Bland dessa storfilmer smög sig dock en found-footage-sci-fi-katastroffilm vid namn Cloverfield in på silverduken och fick trots ostig dialog och halvdana skådespelarinsatser en relativt stor och trogen fan-skara. Och visst var jag en av dem. 

John Goodman as Howard; Mary Elizabeth Winstead as Michelle in 10 CLOVERFIELD LANE; by Paramount Pictures

Filmen lämnade en dock med ett väldigt öppet slut och sedan dess har lösa rykten blossat upp då och då om en uppföljare. Aldrig har de visat sig vara sanna. Så kom en trailer ut för en film som hette 10 Cloverfield Lane. Direkt eldade alla fans igång spekulationerna kring vad det var för någon mystisk film. Då producenten J.J Abrams så småningom gick ut och kallade filmen för en ”spirituell efterträdare” både bekräftade det och dementerade det skvallret. Spirituell, måhända, men 10 Cloverfield Lane har egentligen har väldigt lite med Cloverfield att göra. Det är inte ens found-footage.

John Gallagher Jr. as Emmett, Mary Elizabeth Winstead as Michelle in 10 CLOVERFIELD LANE, by Paramount Pictures

Filmen börjar med att Michelle (Mary Elizabeth Winstead) lämnar hem och make och flyr med bilen någonstans lång ut på landet. Hon råkar mystiskt ut för en bilolycka och när hon vaknar är hon ”räddad” och fastkedjad i en bunker under marken. Det är i den här klaustrofobiska bunkern med endast ett fåtal rum där de första tre fjärdedelarna av filmen äger rum. Howard (John Goodman) är mannen som byggt bunkern och personen som berättar för Michelle att en attacken därutanför nu förorenat luften och gjort den dödlig. Efter tvivel och kamp inser Michelle att Howard kanske ändå har rätt och beslutar sig för att stanna i bunkern tillsammans med dess två andra invånare. Utöver Howard befinner sig där nämligen Emmet (John Gallagher Jr.) som Michelle finner en vän hos och även en sparringpartner i ifrågasättandet av Howards konspirationsteorier.

John Goodman as Howard; Mary Elizabeth Winstead as Michelle; and John Gallagher Jr. as Emmett in 10 CLOVERFIELD LANE; by Paramount

Filmen är ett snyggt och välspelat kammarspel med elegant och välskrivet manus och ett bildarbete där ingen ruta är utfyllnad. Varje detalj har betydelse. Det finns få saker som jag uppskattar så mycket som när allting som planteras tidigt i en film kommer till användning senare och framför allt på oväntade sätt. Lägg märke till alkoholflaskan som Michelle tar med sig i början av filmen och vart den får användning i slutet. Hela tiden sitter jag som på nålar och inväntar utredning av filmens sanningar: är Howards konspirationsteorier sanna eller är han en galen och våldsam man som fängslat Michelle?

Mary Elizabeth Winstead as Michelle and John Goodman as Howard in 10 CLOVERFIELD LANE; by Paramount Pictures

Det är svårt att skriva en recension om 10 Cloverfield Lande utan att nämna slutet av filmen och då även spoila en viktigt vändning. Sluta läsa här om du vill behålla den mystiken. Här kommer det: sista delen är en strid mellan Michelle och väldigt stora rymdvarelser. Den här delen av filmen kommer nog dela publiken i två delar: de som tycker om det upphöjda sci-fi slutet och de som tycker att det förstör hela den psykologiska realismen och det fina kammarspelet. Själv tycker att det är en viktig komponent som är behövlig för att avrunda Michelles berättelse.

John Goodman as Howard, Mary Elizabeth Winstead as Michelle, and John Gallagher Jr. as Emmett in 10 CLOVERFIELD LANE, by Paramount Pictures

Michelle är filmens tydliga protagonist och vi ser världen ur hennes ögon och hejar på henne i varje situation. Hon är ändå också ett offer i filmen, ett offer som vi får reda på alltid har blivit våldsamt behandlad av männen i hennes liv. Först av hennes far som ung, sen av henne make och nu av Howard, som låser in henne i en bunker och vill styra hennes liv och handlingar i någon slags gjutform för manligt övergrepp och härskartekniker. Visst har hon förut lyckats flytt från dessa övergrepp men aldrig har hon faktiskt gjort något år förövaren. När så Michelle i slutet får utkämpa en episk strid där hon som ensam liten människa slåss mot dessa enorma rymdvarelser så är det lätt att se allegorin över de patriarkala förtryck hon slagits mot i hela sitt liv, de hon slutligen tröttnar på att fly från, de som hon en gång för alla ska besegra.

Utgåvan: Till skillnad från Cloverfield, blev 10 Cloverfield Lane inspelad i 6k. Däremot blev filmen enbart färdigställd i 2k. Trots detta går det att uttyda en aning skarpare bild när filmen jämförs med den medföljande blu-ray-skivan. Precis som Cloverfield blir den största uppgraderingen filmens HDR-gradering. Återigen är det också samma ljudspår på 4k-utgåvan som det är på blu-ray-utgåvan. Det är också på den medföljande blu-ray-skivan som ni hittar allt extramaterial. Summa summarum blir detta en utgåva för de mest hängivna fansen till filmen, alternativt er som ännu inte redan äger den. Detta kommer inte att vara en utgåva som förstärker konsumenternas intresse för formatet, även om detta är bästa tillgängliga utgåva av filmen. (Texten uppdaterat 17/2 2018 av Fredrik Malmquist)
Jag minns 2008 som ett stort och viktigt filmår för min del. Marvel Studios började sitt superhjälte-epos, det så kallade ”Marvel Cinematic Universe" med den första Iron Man filmen, Heath Ledger som åren innan blivit hårt kritiserad bevisade sig tusen gånger om i kanske sitt livs roll som Jokern i The Dark Knight och Wall-E satte en ny standard för berättande inom animerade filmer. Bland dessa storfilmer smög sig dock en found-footage-sci-fi-katastroffilm vid namn Cloverfield in på silverduken och fick trots ostig dialog och halvdana skådespelarinsatser en relativt stor och trogen fan-skara. Och visst var jag en av dem.  Filmen lämnade en dock med ett väldigt öppet slut och sedan dess…

Review Overview

Utgåvan
Filmen

75

About Stefan Stanisic

En film-, scenkonst- och spelnörd som bor i Malmö. Jobbar som film och teaterregissör och har tillbringat otaliga sömnlösa nätter med att försöka klara av det omöjliga uppdraget att se alla världens filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.