Zoo – Season One

zoo_1

Det händer att jag utsätter mig för TV-serier som jag vet att jag inte borde se på. Ungefär som på den tiden jag hade TV-kanaler att jag råkade zappa förbi något och hamnade i slötittarläge. Att man inte orkar resa sig ur soffan för att stoppa i något bättre i spelaren eller att de bara visar Gladioterna på kanalen intill. Slötittandet ger varken bestående intryck eller men så man låter programmet löpa på.

Bolaget CBS har plockat James Wolk från Mad Men och Kristen Connoly som du säkert känner igen från Netflix nytolkning av House of Cards. Tanken är väl att deras halvkända ansikten från seriösa serier ska lyfta serien Zoo. Det finns fler kända smårollsinnehavare som du säkert känner igen om du är serieföljare.

zoo_2

Vad handlar Zoo om då?  Jo djur runtom i världen bestämmer sig för att nog får vara nog och det är dags att göra uppror mot människan. Koordinerade attacker av lejon i Afrika mot turister. Även i Los Angeles sker attacker av lejon som rymmer från Zoo för att ge sig på oss människor. Katter och hundar lurar iväg människor till möte med liemannen.

Reportern Jamie Morgan (Kristen Connoly) är övertygad att attackerna i Los Angeles är kopplade till ett företag som sysslar genmodifierade grödor (läs Mosanto) är ansvariga för att djuren ändrat beteende. I Afrika följer vi zoologen Jackson Oz som driver ett företag som ordnar safarin i Botswana. Han försöker fly arvet av sin far som var en enastående forskare som förstörde sin karriär genom att påstå att djuren en dag kommer göra uppror  mot människorna.

zoo_4

Zoo är bedrövligt dålig och det tar inte lång tid innan du hejar på djuren och hoppas att de dödar samtliga involverade i produktionen. Helst skulle de börja med manusförfattarna som i så fall för första gången skulle bidra med något matnyttigt.

Det som gör Zoo så erbarmligt urusel är att alla karaktärer är plockade ur stereotyphyllan utan någon förädling. Alla skådespelare är typecastade så du har stenkoll på vem som är ond eller god. Datoranimationerna av djuren lider av lågbudget och även om de är detaljrika så är de lika uppenbart inklistrade i bilden. Allt det här hade gått att ha en förlåtande attityd till om inte berättelsen vore så fullständigt korkad och dåligt berättad.

zoo_3

Journalistspåret med reportern Jamie är konspirationsteoretikernas våta dröm som rullas upp. I afrikaspåret försöker man slå an en mer vetenskaplig klang när Jackson ska följa i sin fars fotspår. Bägge berättelserna är lika korkade och dåligt berättade. Hela anslaget är att djuren bestämmer sig för att nu är det dags att göra uppror … och dessutom verkar det som djuren kommunicerar telepatiskt!

När jag satt och såg Zoo undrade jag vem som var målgruppen? Konspirationsteoretiskt lagda militanta veganer utan hjärnor och dålig kvalitetsuppfattning? Det torde vara en rätt smal målgrupp. För det Zoo försöker göra är att ta idén från Alfred Hitchcocks Fåglarna och blanda med Jurassic Park. Fåglarna fungerade för att folk för 50 år sedan inte var lika sofistikerade och Jurassic Park fungerar för att det är klonade dinosaurier. Det blir problematiskt när rovdjuren  kommer från zoo att ta de hela seriöst.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pbuluytLQl4[/youtube]

Det är skrämmande att Zoo fick löpa en hel säsong utan att bli yxade, men det är än värre att det faktiskt finns en andra säsong.  Hela gänget som ansvarat för Zoo borde skaka galler. Den är kriminellt dålig.

Det händer att jag utsätter mig för TV-serier som jag vet att jag inte borde se på. Ungefär som på den tiden jag hade TV-kanaler att jag råkade zappa förbi något och hamnade i slötittarläge. Att man inte orkar resa sig ur soffan för att stoppa i något bättre i spelaren eller att de bara visar Gladioterna på kanalen intill. Slötittandet ger varken bestående intryck eller men så man låter programmet löpa på. Bolaget CBS har plockat James Wolk från Mad Men och Kristen Connoly som du säkert känner igen från Netflix nytolkning av House of Cards. Tanken är väl…

Review Overview

Betyg

10

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.