Your Name

Anime är en del av filmkonsten som många förknippar med fördomsfulla bilder av robotar, unga kvinnor med stora bröst och allmänt konstiga filmer. Men tecknad film från Japan är så mycket mer. Det är också en av de få delarna av världen där man vågar göra tecknade filmer med drama och som riktar sig till en större med mogen publik. Vill du komma bort ifrån Disney-träsket vad det gäller tecknad film? Då är Your Name en bra inkörsport.

Your Name handlar om flickan Mitsuha som bor i en sömning småstad i Hida-regionen. På nätterna drömmer hon att hon är en pojke i Tokyo vid namn Taki. Men när hon vaknar upp på morgonen har någon skrivit ”vem är du?” i hennes anteckningsbok och alla hennes vänner pratar om hur konstigt hon uppträdde dagen innan. Snart förstår hon att hon och Taki byter kropp med varandra med jämna mellanrum och de gör upp ett komplicerat sätt att hålla kontakt för att veta vad den andre har gjort samt regler vad man får och inte får göra. Men varför händer detta och vad beror det på?

Your Name var en megahit i Japan, den spelade in dubbelt så mycket pengar som Star Wars: The Force Awakens. Den låg etta tolv veckor i rad i Japan och blev även i andra länder den stor succé. Mycket tack vare sin fina och komplexa historia. Det här är en berättelse om två personer som känns levande och inte alls så fyrkantiga och två dimensionella som vi har vant oss vid när det gäller tecknad film. Den stora styrkan i Your Name är helt klart berättelsen om Mitsuha, Taki och hur deras liv är ihopkopplade. Den är både dramatisk, romantisk, sorlig och roligt. Och tack vare att den animerad kan man förmedla dessa känslor och händelser på ett mer konstnärligt sätt än vad man kunna göra med en vanlig film.

För animationerna i denna film är en annan anledning att se filmen, det är i flera scener andlöst vackra och hela filmen har några av de bästa animationerna jag har sett till dags datum när det gäller film, det är Studio Ghibli-nivå rakt igenom hela filmen. Det fördjupar historien och gör att många scener lämnar ett djupare intryck. Sedan skall man inte glömma heller att Your Name är den typen av film som vi ser för sällan här i västlandet. Tänk er att J. J. Abrams hade regisserat en film baserad på en bok av John Greene och ni förstår lite vad Your Name är för typ av film, något som är unikt och väl värt att se.

Your Name är en film som jag vill att alla skall se. Den är en film som visar att animerad film kan vara så mycket mer än det vi ser på bio vanligtvis, en rörande historia med ett fint budskap och otroligt vacker visuellt.

Anime är en del av filmkonsten som många förknippar med fördomsfulla bilder av robotar, unga kvinnor med stora bröst och allmänt konstiga filmer. Men tecknad film från Japan är så mycket mer. Det är också en av de få delarna av världen där man vågar göra tecknade filmer med drama och som riktar sig till en större med mogen publik. Vill du komma bort ifrån Disney-träsket vad det gäller tecknad film? Då är Your Name en bra inkörsport. Your Name handlar om flickan Mitsuha som bor i en sömning småstad i Hida-regionen. På nätterna drömmer hon att hon är en…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.