Xbox Series X

Sju år efter att Playstation 4 och Xbox One släpptes är det dags för nästa generation av konsoler att komma ut på marknaden. Sju år är ganska lång mellan konsoler men samtidigt har teknologin kommit så långt nu att konsoler har en längre livslängd. Men efter att ha spenderat ett par timmar med nästa generation kan jag bara konstaterat att det är svårt att gå tillbaka. Låt oss titta närmare.

Men först lite transparens. Vi har inte fått några konsoler eller fått låna några. Det du läser är en recension byggd på att vi gått ut och köpt en ny Xbox och recenserar den. Jag har ägt alla Xbox som kommit ut och samma sak med Playstation. Beroende på generation har jag haft olika konsoler som jag spelat olika mycket på. Förra generationen var det Playstation 4 som gjorde mycket rätt medan Microsoft med Xbox inte gjorde så mycket rätt.

Hela konceptet att din Xbox skulle vara din ”entertainment unit” var verkligen klassiskt exempel på när personerna som jobbar med konsolen inte förstått marknaden, ungefär som när Sony prissatte Playstation 3 alldeles för högt. Detta omkullkastade den marknad som Microsoft byggt upp, framför allt i Europa som har ett helt annat ekosystem när det gäller kabel-tv än i USA. Men Microsoft lärde sig av sina misstag, slickade såren och byggde upp från grunden.  Först genom att släppa  Xbox One X och nu genom att ta nästa steg med Xbox Series X.

Det första jag märker när jag packar upp min nya konsol är hur mycket det känns mer som en uppgradering än en ny konsol. Helt klart har Microsoft tittat på hur Apple jobbat och gjort samma sak, fast för en konsol. Där Sony klart markerar att ”detta är en ny konsol och generation” är Microsoft approach mer ”välkommen tillbaka, här är allt sig likt”. Det märks också när jag kopplar in maskinen och startar upp den. Aldrig har det varit så enkelt att starta upp en modern konsol. Jag loggade in på Xbox appen på min telefon, den hittade min maskin och förde över alla inställningar (wifi etc), laddade ner dag ett patchen automatiskt och fem minuter senare var jag igång.

Återigen så märks det att Microsoft valt att satsa på att det skall kännas mer som en uppgradering. Menyn känns igen på en gång, små förändringar men inget större. Jag hittade allting på en gång. Faktum är att från den sista ansiktslyftningen Xbox 360 fick 2011 till hur Series X ser ut är det ganska liten skillnad. Visst det ser snyggare och mer modernt ut men grunden finns där. Återigen, jag tänker på Apple och hur menyerna på en iPhone ser ut. Eftersom alla inställningar var gjorda var det bara att hoppa in bland mina spel och där ligger de, alla spel jag köpt på gamla konsoler.

Här ligger en av styrkan med Xbox i mina ögon med Playstation, bakåtkompatibilitet. På Playstation 5 kan du spela spel från förra generationen också medan Xbox erbjuder alla generationer, både digital och på skiva. Visserligen inte alla spel från de äldre konsoler men tillräckligt många för att du inte skall behöva sakna ditt favoritspel (här finns en lista). Jag vet att detta inte är något för alla men för mig som uppskattar att spela om gamla klassiker eller spel jag av någon anledning missat är det väldigt skönt att kunna spela dem på en konsol.

Och när vi är inne på att spela. En av sakerna som imponerar mest är den teknologi som finns i maskinen numera med SSD-hårddisk och hur maskinen läser den. Fem sekunder tar det från att jag trycker på knappen tills att jag är inne i menyn. Om jag vill spela samma spel som jag spelade senast är det 14 sekunder från start tills jag är direkt inne i spelet. 14 sekunder. Det är galet snabbt. Med en sådan standard är det svårt att starta upp förra generationens konsol. Xbox har också quick resume där du kan byta spel och maskinen hoppar direkt in där du var senast, utan att behöva traggla igenom öppning sekvenser och menyer. Jag testade det och det imponerar rejält. Att kunna byta spel och 30 sekunder fortsätta att spela där jag var sist är en dröm för mig som spelare. Detta har testat och visat mycket på Youtube innan lanseringen. När man sedan släppte lös alla konsoler på dag ett har det inte fungerat lika bra och Microsoft har tvingats stänga av quick resume på ett antal spel. Men man har meddelat att man jobbar på att lösa detta så fort som möjligt. Men vad jag har sett hittills känns detta också som en game changer.

Men en konsol är inget utan spel och här ligger Xbox stora problem. Inte för att någon lansering någonsin har en uppsjö av klassiker men Series X har ett ovanligt tunt bibliotek. Det finns inga spel som är direkt exklusiva för denna generation, istället är det spel som finns på både Xbox One och Series X som Assassin’s Creed Valhalla eller spel som har fått en uppgradering lagom till konsolsläpp som Borderlands 3. Visst du har bakåtkompabilitet men jag vill ha lite nya spel att spela, inte en uppgradering av Gears of War 5. Men det är smällar man får ta när man är först ut med en ny konsol.

När vi är inne på saker som stör mig. Hårddisken är 1 TB och du har cirka 800 GB att installera på vilket är väldigt lite i dagens spelklimat. Köper du Call of Duty: Black Ops äter det upp 190 GB av din hårddisk. Jag hade 1 TB på min gamla Xbox och hade föredragit att Microsoft lagt 2 TB här. Och expansionen på 1 TB som visserligen är smidig lär gå på minst 2500 kr(!) i Sverige. Nästa generation kommer inte vara billig för den som vill ha utrymme för sina spel.

Handkontrollen är mer av om det inte är trasigt så fixa det inte. Om jag lägger tre generationers handkontroller bredvid varandra ser jag nästan inte skillnad på dem. Men när jag lyfter upp märker jag de småsakerna som de fixat. Den lätt räfflade ytan som gör den enklare att hålla, det nya styrkorset som helt klart är ett steg framåt. Xbox kör fortfarande med batterier men de räcker otroligt länge. Jag är tudelad om jag gillar detta eller Playstations inbyggda laddningsbara batteri mer. Men just nu är detta min nya favorit när det gäller handkontroller. Skall bli mycket intressant att få testa Playstation 5 och se vad den har att erbjuda.

Tre generationers handkontroller. Går knapp att se skillnad.

En av sakerna som har diskuterats innan är hur tyst maskinen är samt hur mycket värme den genererar. Jag måste säga att även här imponerar Series X på mig. Maskinen är verkligen knäpptyst. Även på spel som kräver en del låter maskinen verkligen ingenting. Det är visserligen en stor konsol med en stor fläkt men ändå imponerande hur i princip knäpptyst som maskinen är. Samma sak med värme. Även efter flera timmar av spelande är luften som kommer ut inte särskilt varm. Visst jag känner värmen om jag håller handen direkt ovanför men inget mer än så. Jag skulle säga att alla inlägg om hur varm luften faktiskt blir är kraftigt överdrivna.

Jag får erkänna, jag är väldigt imponerad av Xbox Series X, det är en extremt kraftfull konsol som levererar en väldigt bra upplevelse för mig som spelare. Att kunna spela fyra generationers spel och samtidigt extremt snabba laddningstider är något som för ett par år sedan kändes som en utopi. Men nu är det verklighet. Lägg till Microsofts Game Pass, kommer en recension av det senare men kort är det en Netflix liknande tjänst med över hundra spel tillgängliga för nedladdning och du har den bästa konsolen Microsoft har gjort.

Så rekommenderar jag att köpa den? Det beror på. Har du en Xbox One så kan du vänta tills det har kommit ut lite nya spel. Har du en Playstation och aldrig ägt en Xbox är det frågan om det är värt att byta. Jag brukar säga att du skall köpa den konsol dina vänner spelar på. Men har du ingen konsol idag och funderar på att skaffa nästa generation kan du inte gå fel med en Xbox Series X. Det är en fantastisk bra konsol.

Sju år efter att Playstation 4 och Xbox One släpptes är det dags för nästa generation av konsoler att komma ut på marknaden. Sju år är ganska lång mellan konsoler men samtidigt har teknologin kommit så långt nu att konsoler har en längre livslängd. Men efter att ha spenderat ett par timmar med nästa generation kan jag bara konstaterat att det är svårt att gå tillbaka. Låt oss titta närmare. Men först lite transparens. Vi har inte fått några konsoler eller fått låna några. Det du läser är en recension byggd på att vi gått ut och köpt en ny…

Review Overview

Betyg

100

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.