X-Men

X-Men var filmen som startade superhjältetrenden och det överflöd av Marvelfilmer vi sett de senaste tio åren. 2000 var inte en succé given när man gjorde en film med mutanter i konstiga dräkter och budgeten var drygt hälften av vad de kommande filmerna om till exempel Hulken och Spider-Man skulle ha.

x-men08

X-Men utspelar sig i en nära framtid. Politikerna vill införa registrering av mutanter eftersom deras förmågor kan innebära en fara för samhället. Charles Xavier (Patrick Stewart) försöker samla ihop så många unga mutanter som möjligt på sin skola för att hjälpa dem att utveckla sina förmågor och uppmuntra dem att använda sig av dem på rätt sätt. Han har tålamod och vill ge de vanliga människorna tid att komma över sin rädsla för mutanter genom att samarbeta med dem. Eric Lensherr (Ian McKellen från Sagan om ringen-filmerna) har erfarenhet av mänsklighetens sämsta sida från barndomen och tänker inte låta någon regering registrera vad han är. Mutationen är en del av evolutionen och varför ska han ännu en gång bli föraktad för någonting han är?

X-men01

Första filmen om X-Men påminner mer om en pilot till en TV-serie än en långfilm. Det är mycket som ska etableras och actionscenerna är få. Det är bara det omedelbara hotet som måste avvärjas. Alla andra konflikter finns kvar när eftertexterna börjar rulla efter drygt 90 minuter. Den är gjord med stort självförtroende och 20th Century Fox verkar vara ha varit säkra på att de skulle kunna göra en uppföljare. Resultatet är en för genren ganska blygsam film. Fokus läggs på Wolverine (Hugh Jackman från Real Steel) och Rogues (Anna Paquin) resa mot acceptans för vad de är och hur deras (och publikens) ögon öppnas för en ny värld.

X-Men05

Det finns en del aspekter i X-Men som inte har åldrats så bra. Den konstlade scenen när Logan möter Cyclops (James Marsden) och Storm (Halle Berry från Cloud Atlas) hade kunnat vara hämtad ur någon tecknad serie i sin tydlighet och hur alla superhjältenamn nästan sjungs fram av Patrick Stewart. Bryan Singer använder Logan för att spegla den skeptiska publikens åsikter på ett så övertydligt sätt att det har motsatt effekt på mig. Jag blir bara generad. Varför skulle Logan som själv kallar sig Wolverine höja på ögonbrynen över namn som Magneto och Sabretooth? Jag kan även tycka att det är något av en kliché att skurken ska ha sitt högkvarter i en grotta. Är det någon gammal Bond-film med Sean Connery som gör att jag får dåliga vibbar?

X-Men07

X-Men är unik eftersom hjältarna och skurkarna har samma mål. De vill bli accepterade av samhället och få vara som de är. Singer själv är både jude och homosexuell och hans erfarenhet av att tillhöra en minoritet gör att han fokuserar mer på utanförskapet än vad andra regissörer hade gjort. Det känns verkligen när Mystique (Rebecca Romijn) väser fram att det är folk som senator Kelly (Bruce Davison från Wheels of Terror) som gjorde hennes skolgång till ett helvete och i filmens inledning får vi se hur den unge Erik (som senare kallar sig Magneto) separeras från sina föräldrar i ett koncentrationsläger under andra världskriget. Med sådana scener är det svårt att svartmåla Magnetos brödraskap och det enda man som tittare kan ta ställning till är metoderna man ska använda för att förändra samhället. De utstötta har redan rätt i sak och om man på något sätt anser att förtryck är bra bör man nog se någon annan film än X-Men.

X-men11

Eriks erfarenheter visar att väpnade lösningar som kräver offer är nödvändiga ibland. Men i vilket skede är det acceptabelt att ta till våld? Är det bara vid ett direkt hot (vilket Xavier anser) eller kan det vara okej i förebyggande syfte? Om man bestämmer sig för att välja Magnetos sida får man räkna med att även den egen motståndarsidan kan arbeta förebyggande.

X-Men03

Jag tycker fortfarande att X-Men är bra (även om den inte kommer i närheten av uppföljaren) och när det nu är 13 år sedan den släpptes inser man hur unik den är bland Marvelfilmerna. Den bestämde tonen för många av superhjältefilmerna som skulle komma där dramat skulle få en plats bland alla specialeffekter. Men Bryan Singers X-Men och X-Men 2 är fortfarande de superhjältefilmer som tar sig själv på störst allvar och i mitt tycke ställer de mest intressanta frågorna om hur man ska förhålla sig till samhället och världen.

X-Men var filmen som startade superhjältetrenden och det överflöd av Marvelfilmer vi sett de senaste tio åren. 2000 var inte en succé given när man gjorde en film med mutanter i konstiga dräkter och budgeten var drygt hälften av vad de kommande filmerna om till exempel Hulken och Spider-Man skulle ha. X-Men utspelar sig i en nära framtid. Politikerna vill införa registrering av mutanter eftersom deras förmågor kan innebära en fara för samhället. Charles Xavier (Patrick Stewart) försöker samla ihop så många unga mutanter som möjligt på sin skola för att hjälpa dem att utveckla sina förmågor och uppmuntra dem…

Review Overview

Betyg

60

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.