X-Men: Days of Future Past – The Rogue Cut

För mindre än ett år sedan recenserade min kollega Pär Wirdfors X-men: Days of Future Past och för ett tag sedan släpptes The Rogue Cut som jag nu har sett. På fodralets baksida utlovas en förlängd version av filmen som skall innehålla scener med karaktären Rogue som tidigare var bortklippa i bioversionen av filmen. Är denna förlängda version värd sin egen utgåva och vad är egentligen annorlunda?

Filmen utspelar sig till en början 2023, världen har varit i krig ett tag och det ser mörkt ut för våra mutantvänner. Robotar som till en början enbart skulle fungera som ett verktyg för att jaga mutanter och människor som hjälper dem har numera ödelagt hela världen. När Professor Xavier, Magneto, Storm och Wolverine ansluter till sina vänner i flykt så har de också med sig en plan för att få ett slut på detta långa krig. Med hjälp av en mutants krafter skall de skicka tillbaka Wolverines medvetande tillbaka till en yngre version av sig själv för att förändra historien. När Wolverine väl skickas tillbaka hamnar han med uppsättningen av mutanter vi känner igen ifrån X-men: First Class och därmed är de två nya X-menfilmerna än mer ihopkopplade med de tidigare släppta filmerna.

roguecut1

Likt min kollega Pär Wirdfors är jag också positiv till X-Men: Days of Future Past. Det var alltså med stort intresse som jag satte denna utgåva av filmen i min blu-rayspelare. Jag hade hört positiva saker om The Rogue Cut och var nyfiken på att se vad som var annorlunda. Efter att ha sett klart filmen var det inte helt solklart var alla tjugo extraminuter hade placerats och jag letade därför upp en lista för att se vilka nyheter jag hade missat. Det jag hade missat var främst scener som blivit några sekunder längre och scener som kändes triviala. Mängden tillägg i denna version av filmen som kändes triviala var alldeles för många. Ett exempel på en scen som blivit längre är när Wolverine vaknar upp som den yngre versionen av sig själv, denna förlängning tillförde absolut ingenting till själva berättelsen eller filmens tempo. När det kommer till karaktären Rogue som tillägnats en del minuter så är jag kluven. Å ena sidan är det ett kärt återseende med Anna Paquin och å andra sidan kändes dessa tillägg bara som en förlängning av den ursprungliga versionen som kändes både tätare och mer som den ultimata versionen av filmen. Det är inte bara scener som har lagts till utan en del scener har flyttats eller tagits bort för att Rogue skall kunna placeras in i filmen igen. Det är häftigt att se scenen där Rogue räddas och scener kring vilken betydelse hon har men jag förstår varför Bryan Singer valde att lämna dessa åt sidan i bioversionen. Filmen fungerar helt enkelt bättre utan Rogue. Den enda scenen som jag anser skulle varit kvar i bioversionen är en förlängd kärleksscen mellan Beast och Mystique som kopplar ihop filmen bättre med First Class.

Efter att Matthew Vaugn lämnat förarsätet så valde alltså Bryan Singer att komma tillbaka för återigen regissera detta äventyr med mutanter och det märks att han vet vad han sysslar med. Eftersom jag i mångt och mycket håller med Pär Wirdfors åsikter kring filmen kommer jag enbart att fokusera på de bitar där jag tycker lite olika. Jag vet inte om det behövs en större fokus på mutanternas utanförskap till exempel, att mutanterna är annorlunda från oss vanliga dödliga har vi alla förstått och greppet känns inte särskilt nytt eller fräscht. Jag har lite svårt för att alla filmerna skall kopplas ihop till en stor massa då vissa kopplingar känns rent av svaga eller icke existerande om du ser om allihopa från början. Mystiques dragkamp mellan Xavier och Magneto framstod till exempel inte alls när jag nyligen såg om de tre första filmerna i serien. Däremot fungerar denna dragkamp i de nya filmerna och gör att balansgången mellan vad som är rätt och fel hela tiden ställs till sin spets.

roguecut2

Återigen är jag hyfsat överens med Pär när det gäller skådespelarna, de gör en stabil insats. Jennifer Lawrence är den som sticker ut mest med sin prestation som Mystique, jag är ledsen om jag göra några fans till Rebecca Romijn upprörda men Lawrence är helt enkelt bättre i rollen. Michael Fassbender är också bra i rollen som den yngre Magneto men kanske snäppet mindre övertygande. James McAvoy ger en ung Xavier en större bredd och Hugh Jackman kan numera spela karaktären Wolverine i sömnen om det skulle behövas. Det känns som att filmskaparna har lagt för stor fokus på att karaktärernas olika versioner skall fungera och en mindre fokus på att utveckla de nya. Bolivar Trask spelad av Peter Dinklage känns både platt och enkelspårig. Jag förstår att han inte gillar mutanter men varför? Vad är anledningen? Är han lite rädd för det som är annorlunda? 

roguecut3

Detta är alltså sjunde X-menfilmen eller i alla fall en en version av denna. Om du frågar mig så kunde de lika väl bakat in denna version som extramaterial i första blu-rayutgåvan av filmen. Som tur är finns bioversionen också med i denna utgåva av filmen och det också den jag kommer att välja att se när det är dags att se om filmen någon gång i framtiden. Ta inte detta på fel sätt dock, filmen är fortfarande bra men den ursprungliga versionen är den du skall se på om du är i situationen att du kan välja mellan båda. Det känns rätt att Bryan Singer kom tillbaka i förarsätet för filmserien och jag är nyfiken på vart berättelsen leder i X-Men: Apocalypse som släpps nästa år med Oscar Isaac som huvudmotståndaren. Vågar nästan hoppas på en riktigt välutvecklad skurk som får mig att engagera mig som tittare igen.

För mindre än ett år sedan recenserade min kollega Pär Wirdfors X-men: Days of Future Past och för ett tag sedan släpptes The Rogue Cut som jag nu har sett. På fodralets baksida utlovas en förlängd version av filmen som skall innehålla scener med karaktären Rogue som tidigare var bortklippa i bioversionen av filmen. Är denna förlängda version värd sin egen utgåva och vad är egentligen annorlunda? Filmen utspelar sig till en början 2023, världen har varit i krig ett tag och det ser mörkt ut för våra mutantvänner. Robotar som till en början enbart skulle fungera som ett verktyg för att jaga mutanter…

Review Overview

Betyg

70

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.