X-Men – Cerebro Collection

Det har hittills släppts sju stycken filmer om Stan Lee’s mutanter i X-Men. Nu har Cerebro Collection dykt upp där dessa sju filmer är samlade. Jag har tittat igenom hela boxen, men då samtliga filmer (utom First Class) redan är recenserade så går jag inte in så mycket på handlingen, utan vad ni får läsa om här är mina reaktioner om samtliga filmer.

x-men

Vi kickar igång med den första filmen, X-Men, som släpptes år 2000. Här får vi för första gången möta Wolverine, Professor X, Magneto och många andra mutanter. Filmen ger tittaren en bra introduktion av X-Men-universumet och mutanternas krafter och svagheter. Storyn är bra och filmen håller ett lagom tempo. Då det är den första filmen i serien läggs stor fokus på mutanterna, vad de kämpar för och varför de är så oaccepterade i samhället. Det finns två sidor av mutanterna. De goda, ledda av Charles Xavier, som vill bemöta samhället och bli accepterade för vad de är utan att behöva använda våld. Sedan har vi den onda sidan, ledda av Magneto, som helst av allt vill utplåna människorna och att mutanterna ska härska. Denna introduktion får av mig tre och en halv fenixar.

x2

Andra filmen, X2, ger tittaren mer spänning och en något mörkare historia än föregångaren. Här får mutanterna utstå mer diskriminering och utanförskap, både från samhället och från sina egna. En bra historia som, även den, håller ett bra tempo och en jämn nivå. Bra blandning av hårda actionsekvenser och mer dramatiska situationer. Fyra utav fem fenixar till uppföljaren.

laststand

The Last Stand heter den trejde filmen och är, enligt mig, den mest underskattade av X-Men filmerna. Regissören av de tidigare filmerna, Bryan Singer, är inte delaktig i denna, vilket kan vara orsaken till de negativa tonerna från fans och recensenter. Jag tycker dock Brett Ratner gör en klart godkänd film i serien. Det märks dock att den har en helt annan ton än de tidigare. Den känns något tramsigare, men lyckas samtidigt behålla de viktiga karaktärsdragen hos mutanterna, vilket annars kan förändras då regissörerna kan ha en annan syn på hur karaktärerna ska vara. Tre av fem ger jag den sista X-Men filmen i trilogin.

origins

Fjärde filmen, Origins: Wolverine, tar en helt annan vändning och visar oss historien om huvudkaraktären Wolverine. Den dök upp 2009 och vi får veta hur James ”Logan” Howlett blir Wolverine och hur allt började. I den här filmen dyker det upp många nya ansikten i form av diverse mutanter, som egentligen inte fyller någon större funktion mer än att avverkas en efter en i jakten på Wolverine. Det känns rätt överdrivet och den har betydligt högre tempo än trilogin, och det behöver inte alltid vara i positiv bemärkning. Jag hade hellre sett mer genomtänkta fightingscener bland annat. Två och en halv fenixar ger jag historien om Wolverine.

firstclass

Film nummer fem i ordningen, men den första om man ska se till den kronologiska ordningen, heter First Class och handlar om hur X-Men blev just X-Men. Då denne inte recenserats tidigare ger jag er en liten synopsis. Charles Xavier är en av de starkaste mutanterna. Han har lärt sig hantera sin mutation och vill att andra mutanter ska kunna göra detsamma. Han träffar Erik Lehnsherr, en ung herre som har svårt att hantera sina krafter, mycket på grund av den ilska han bär inom sig. De blir goda vänner och tillsammans med likasinnade försöker de rädda världen från undergång och samtidigt samla fler mutanter för att starta en skola för dessa där de får lära sig behärska de krafter de bär. Erik har dessvärre så mycket ondska inom sig, så under mutantnamnet Magneto bildar han en egen allians som inte vill människorna lika väl som Professor X.

Skådespelarinsatserna i denna är magnefika. James McAvoy (Trance) och Michael Fassbender (Hunger) som spelar Xavier och Magneto lyckas verkligen fånga de karaktärsdrag som återspeglas hos Patrick Stewart (Star Trek) och Ian McKellen (Hobbit), som spelade karaktärerna i de tidigare filmerna. Vännerna jagar superskurken Shaw, spelad av Kevin Bacon (Mystic River), som påminner väldigt mycket om en typisk James Bond skurk, fast med superkrafter. Det doftar en del Bond av hela filmen som utspelar sig under 60-talet. Men det är inte störande många likheter. De lyckas med att introducera starten av X-Men på ett bra sätt. Fyra fenixar av fem ger jag Prequel’n.

wolverine

Det finns en till film som handlar om Wolverine, som kort och gott heter The Wolverine, och utspelar sig i Japan. Här får vi möta väldigt få mutanter och fokus läggs på Wolverine (såklart). Dock läggs det inte lika stor fokus på huvudkaraktären som i Origins. Jag tycker dock filmen är lite seg, och alla tillbakablickar är bara irriterande. Skurken i filmen, Viper, är tråkig och dryg. Nu är jag inte alls insatt i X-Mens universum, men jag hade gärna sett några fler mutanter och elaka skurkar i den här historien. Denna film om Järven får två av fem.

futurepast

Sista filmen i boxen, och också den senaste X-Men-rullen är Days of Future Past. Tidsresor i film har, enligt mig, inte fungerat speciellt bra, och hur ska det då funka när dessa två ”världar” möts, tänkte jag när jag skulle se den då det där med tidsresor kan bli väldigt invecklat och rörigt. Men de lyckas växla mellan nutid och dåtid på ett sätt så det är lätt att hänga med. Samma skådisgäng från ovan nämnda blandas i denna fartfyllda superhjälterökare. Och precis som tidigare är skådespelet klockrent, framförallt av den yngre generationen (de från First Class). Hugh Jackman är hård och tuff precis som i alla andra filmer han medverkat i (vilket är samtliga filmer). Kan mycket väl vara den bästa filmen hittills

På de tre första filmerna finns kommentatorspår med picture-in-picture funktion där man kan välja olika typer av kommentatorspår. I vissa fall visas konceptbilder samtidigt som scener rullar. Stan Lee berättar om hans tankar och funderingar, både kring serierna och filmerna. De senare filmerna är även fullspäckad med bakom kulisserna material som man kan gotta sig i.

Xavier

Jag är inte alls insatt i X-Men och deras universum, men tycker väldigt mycket om filmerna, trots att jag den senaste filmen jag såg, innan jag gav mig an denna box, var The Last Stand när det begav sig 2006. De var betydligt mycket bättre nu i äldre dar, än vad de var då. X-Men är en av de bästa superhjälte-filmerna, mycket tack vare alla olika typer av mutanter som visar Stan Lee’s kreativitet och det blir inte lika enformigt som de andra superhjältarna kan bli. Fördelen med X-Men och framförallt med First Class och Days of Future Past är att de öppnar upp dörren för fler filmer som kan fungera bra på ett naturligt sätt med McAvoy och Fassbender i huvudrollerna.

Den ultimata boxen, som bör finnas i varje superhjälte-fans filmhylla, samlar bra skådespel med bra stories och mycket underhållning. X-Men: Cerebro Collection finns även som Limiterad samlingsutgåva innehållandes en plastig replika och bonus-skiva med extramaterial. Oavsett vilken man väljer, så kommer man garanterat underhållas!

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.